Tata Steel Chess ronde 11

De legendarische Genna Sosonko was vandaag van de partij © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Met nog maar een paar rondes te gaan is het zeer spannend bovenin de top van de Masters-groep. Bij ingang van de ronde van vandaag gaan Nodirbek Abdusattorov en Gukesh gedeeld aan de leiding allebei met 6,5 punt uit 10 rondes. Voor de Nederlanders vandaag staat er allemaal een lastig programma voor de boeg. Jorden van Foreest mag het opnemen met zwart tegen Ding Liren (die wellicht niet in zijn allerbeste schaakvorm is, maar desalniettemin nog steeds de wereldkampioen is), Max Warmerdam zit met zwart tegen Wei Yi (die een sterk toernooi tot nu toe heeft) en Anish Giri neemt het op met wit tegen Ian Nepomniachtchi (op papier ook een lastige tegenstander). In de Challengers-groep lijkt het toch minder spannend bovenin. Is er hier iemand die maat weet te houden op Marc’Andria Maurizzi? De Fransman heeft van zijn laatste zes partijen maar liefst 5 gewonnen en hij lijkt hiermee hard op weg te gaan richting de Masters groep. Hoe liggen de Nederlandse kansen verder? Erwin l’Ami mag het vandaag opnemen met wit tegen de jonge Divya Deshmukh (als hij deze weet te winnen zit er nog potentie in voor een hoge klassering), Liam Vrolijk mag testen of hij wel is opgewassen tegen Maurizzi, Stefan Beukema mag de krachtmeting aangaan met Hans Moke Niemann en Eline Roebers neemt het op tegen Belgisch nummer 1 Daniel Dardha. Het toernooi is te volgen op tatasteelchess.com/.

Masters

Anish Giri had vandaag eigenlijk niet echt iets heel bijzonders op het bord. Tegen Nepo probeerde hij vanuit de opening druk te zetten door gebruik te maken van zijn ruimte voordeel en iets beter gepositioneerde stukken. Nepo verdedigde echter zeer nauwkeurig en is buiten één moment nooit echt in de problemen geweest. In onderstaande stelling had Anish meer druk kunnen zetten en kansen voor zichzelf kunnen creëren door 28. Td6 te spelen.

Hij speelde hier 28. Tde5 wat resulteerde in stukruil en een pion meer. De zwarte stelling is echter niet te doordringen en hij heeft het wit onmogelijk gemaakt om zijn extra pion ooit te benutten of naar voren te spelen. Zo eindigde dit remise, eentje waarbij beide spelers eigenlijk geen fouten hebben gemaakt of ooit in gevaar zijn geweest.

 

Jorden van Foreest speelde met zwart tegen wereldkampioen Ding Liren. Jorden kwam in de opening met een leuk idee om een pion te offeren in het Engels vier paardenspel met 8. .. d6.

Ding nam dit aan, want ja wat anders. Hierdoor kwamen ze in een eindspel terecht, waarbij wit eigenlijk best een gekke pionnenstructuur heeft.

Als hij zijn centrum weet te mobiliseren en grip krijgt op de belangrijke velden kan het gevaarlijk zijn, maar zover laat Jorden het nooit komen. Sterker nog, na verloop van tijd wist hij aardig wat druk op de witte stelling uit te oefenen.

Zwart heeft zijn stukken goed gecoördineerd, waar de witte stukken juist heel passief lijken te staan. Er zaten hier echter toch niet genoeg mogelijkheden in om verder te kunnen spelen en remise werd overeengekomen. Niet echt een denderend optreden van Ding, die hier met wit geen druk wist uit te oefenen. Hij oogde ook zichtbaar niet helemaal op zijn gemak, hopelijk zal het snel beter met hem gaan.

Jorden en Ding © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Max Warmerdam kreeg in zijn partij met zwart tegen Wei Yi het loperspel op het bord. Iets wat de Chinees een paar rondes daarvoor ook al had gespeeld, toen tegen Nepo. Max week hier echter al snel af van deze partij en ze bereikten ontzettend snel een hyper scherpe stelling.

Wit heeft hier nu een pion voorsprong, maar zwart heeft hier tegenover weer snelle ontwikkeling en dreigingen op f2. Aan het tijdsverbruik te zien raakten ze hier ook allebei uit hun voorbereiding. Wei Yi speelde hier 7. Pf3! en besloot een paar zetten later zijn toren op h1 weg te geven voor snelle ontwikkeling en enorm gevaarlijke pionnen op d5 en e5. Pionnen die wellicht later in de partij nog wel eens het verschil zouden kunnen maken.

Een engine weet zich hier wel raad mee, maar voor een mens zijn deze stelling ontzettend lastig te beoordelen. Zie bijvoorbeeld de volgende stelling.

Hier geeft de engine een ongeveer gelijke score aan. Alles hangt, de witte koning wordt lastiggevallen, stukken staan ingesloten, er gaan een paar vrijpionnen promoveren, maar uiteraard is de computer score ongeveer 0.00. Beide heren hadden hier ook ongeveer nog maar tien tot 15 minuten. Dus het beloofde hier in ieder geval wel zeer spannend te worden.

Het was Max die uiteindelijk de fout inging met 16. .. Lxf3

Beter was hier 16. .. a5 of 16. … Dxa3+ geweest om wat meer tegenspel te creëren.

Na de gespeelde zetten kwam wit veilig te staan en konden zijn vrijpionnen marcheren.

Hier valt er vrij weinig meer te stoppen. Wit zal op een gegeven moment binnenkomen en materiaal winnen op de achtste rij. Helaas weer een verlies voor Max, maar in ieder geval niet door het gebrek aan proberen. Zijn laatste partijen hebben een ontzettende vechtlust en passie laten zien.

Wei en Max © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Door winst van Nodirbek en een remise bij Gukesh, gaat de Oezbeek nu alleen aan de leiding. Weet hij nu revanche te nemen voor vorig jaar?!

Challengers

Erwin l’Ami mocht zijn ervaring als eindspel deskundige testen in het eindspel dat resulteerde uit de Berlijnse verdediging in het Spaans tegen Divya Deshmukh. Dit eindspel dat door vele goede spelers al als remise wordt beschouwd, is al bijzonder veel onderzocht. Beide spelers waren rustig hun stelling aan het verbeteren en er leek niet veel aan de hand tot het volgende moment.

Erwin heeft hier net een pion geslagen met 30. Kxh5. Zijn koning lijkt hier onveilig te staan zeker na een zet als 30. .. Lf5, met de subtiele matdreiging Th8, maar hij kan hier gelukkig nog rustig Kh4 spelen en ontsnappen. Hier is er dan wel nog spannend spel want zwart heeft nu zeer actieve stukken voor de pion. Divya speelde in plaats van Lf5 echter 30. .. fxe5, waarna wit in een keer compleet gewonnen staat.

Wit gaat hier namelijk rustig zijn koningsvleugel vooruit spelen en zolang als hij niet mat gezet wordt, gaat er uiteindelijk een pion promoveren. Zie de volgende stelling hoe zoiets eruit zou zien.

De witte koning is ontsnapt aan gevaar en nu gaat hij naar voren met zijn pionnen. Deze zijn veel eerder dan het zwarte plan en daardoor werd er dan ook opgegeven. Een mooie overwinning voor Erwin die hierdoor bovenin nog steeds meedoet voor de prijzen.

Erwin en Divya © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Liam Vrolijk stond voor de zware uitdaging de op hol geslagen Fransman Marc’Andria Maurizzi met zwart te stoppen. Na een Spaanse opening kwam Marc’Andria met een formidabel idee om druk te zetten op een originele manier met de zet 18. Ta3! met het idee deze over te spelen naar de koningsvleugel.

Liam reageerde hier niet helemaal nauwkeurig op en na 22. .. f6? werd het een lastig te verdedigen eindspel waarbij wit erg veel controle over de stelling had. Marc’Andria speelde dit zeer netjes uit en verlengde zijn winstreeks hierdoor.

Stefan Beukema speelde met wit Engels tegen Hans Moke Niemann. Ze kregen een variant op het bord waar Hans wel het een en ander van leek te begrijpen, door het feit dat hij ervaring heeft door dit met beide kleuren eerder gespeeld te hebben. De opening verliep echter zeer scherp. Beide spelers speelden snel hun zetten, maar bereikten al gauw een gekke stelling.

Wit heeft een pion voorsprong maar kan niet meer rokeren. De engine zegt dat het er best prima uitziet voor wit, maar om een weg te vinden om zijn stukken te ontwikkelen is nog aardig lastig. De ontwikkeling van de zwarte stukken daarentegen lijkt vrij gemakkelijk te gebeuren. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in de volgende stelling.

Het staat nog ongeveer gelijk, maar visueel lijken de zwarte stukken toch heel erg gevaarlijk te zijn. De gehele d-lijn is bezet en de zwarte lopers zijn klaar om naar binnen te laseren. Niet veel later raakte bovendien de witte dame in gevaar. Toen de witte dame vervolgens afgezonderd stond toe te kijken naar de rest van de stukken, kon zwart het prachtig afmaken met de volgende zet.

33. .. Dxe2!! en gaat mat 0-1 (34. Kxe2 Lxf4+ 35. Ke1 Lxg3+ 36. Kf1 Txd1 mat)

Eline Roebers speelde Konings Indisch tegen de Belg Daniel Dardha. In plaats van het volle gevecht aangaan, nam Dardha een veel meer positionele benadering van deze opening. Hij centraliseerde al zijn stukken mooi en zette druk op het centrum. Toen Eline handig dacht binnen te springen in het centrum met haar paard werd deze pardoes ingesloten. Dit was echter gewoon speelbaar als ze in onderstaande stelling de zet 22. .. e4! had gespeeld.

Met het idee dat als wit het paard slaat e3 komt en het stuk terugwint. Zwart staat hier zelfs beter. Ze besloot echter voor het offeren van haar paard op f3 te gaan en probeerde een aanval te lanceren. Daniel verdedigde echter nauwkeurig en wist zo zijn stuk meer tot winst te begeleiden.

Met nog twee rondes te gaan gaat Marc’Andria met een punt voorsprong aan kop.

 

Masters: Stand | Paringen

Challengers: Stand | Paringen

 

2 Reacties

    • Avatar
      Henk Smout 27 januari 2024

      De Stockfish 15.1 van chess24 heeft weliswaar 5.Db3 op plaats 3, het zal Sosonko plezieren dat de Stockfish 16 van chess.com 5.Db3 op 1 zet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.