Tata Steel Chess ronde 12: we krijgen een massasprint! 

Het toernooi nadert zijn einde en dan rijzen er vragen: Gaat Vidit ervoor in een poging het gat met Abdusattorov te verkleinen? Of is de moed hem al in de schoenen gezakt in de wetenschap dat de Oezbeek het morgen relatief makkelijk heeft met wit tegen Donchenko. En wat doen Gukesh en Pragg? Hoe gaan schakers uit India om met de situatie dat één van de twee serieus voor de toernooiwinst speelt? Sportieve plicht? Of zijn ze als destijds de Chinezen die Daniël Stellwagen eens een oor aannaaiden bij het WK voor de jeugd. En wat kunnen de Nederlanders nog? Max Warmerdam mag voor het eerst tegen wereldkampioen Ding spelen. Zin in? Of hebben beide spelers genoeg mokerslagen te verduren gekregen en zoeken ze de kortste route naar een half punt.

© Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2024

En Anish Giri dan? Hij eindigt zijn toernooi met twee partijen tegen landgenoten. Als hij ze allebei wint eindigt hij weer op een prachtige score. Alleen misschien niet genoeg voor de toernooizege. Vandaag zwart tegen Jorden van Foreest, die betere tijden gekend heeft in Wijk aan Zee. 

Bij de Challengers lijkt jeugdwereldkampioen Maurizzi uit Frankrijk onbedreigd op de toernooiwinst af te stevenen. Maar stel toch dat onze Erwin l’Ami erin slaagt vandaag een half puntje in te lopen. Dan kan hij morgen met wit tegen Maurizzi nog voor de toernooiwinst vechten! Dat wil zeggen, als Leon Mendonca ook nog even ergens een steekje laat vallen. Erwin trouwens met zwart tegen Eline Roebers, dus áls hij een halfje wil inlopen moet hij het beter doen dan vorig jaar, toen Roebers hem de baas was. Liam Vrolijk krijgt de laatste ronden, in voetbaltermen, een vrije rol op het middenveld. Bij Stefan Beukema lijkt het licht helemaal uit te zijn gegaan. Begonnen met 1,5 uit 2. Dat is inmiddels 2,5 uit 11. Het is een pittig toernooi.

We volgen de strijd in Denksportcentrum En Passant in Bunschoten met op het grote scherm Tatasteel! Kan het mooier?

Masters

Jorden van Foreest had er geen zin vandaag. Hij liet opzichtig merken wel wat voor remise te voelen, met zijn ruilvariant en ook met De2+, maar dan heb je aan Anish Giri een verkeerde. En als je er geen zin in hebt is de concentratie ook weg en hop! Daar kwam een dikke blunder op de 21e zet. Anish strafte het af en mag nog altijd hopen op toernooiwinst.

 

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

En hoe mooi was het dat Abdusattorov op zijn falie kreeg. Vidit moest even graven in zijn geheugen, maar herinnerde zich toen een verbetering van een oude partij. Het leverde verrassend snel pionwinst op. Valt de Oezbeek weer voor het hekkie dood? Excuseer, dat is een uitdrukking van wijlen Vedder senior. Uitdrukkingen waar we een aardig schrift mee zouden kunnen vullen. 

 

Dit, en het feit dat het Indiaas onderonsje in remise eindigde, betekent dat het bovenin toch weer spannend is. En is Donchenko wel een makkie morgen voor Abdusattorov nu die vandaag zo’n gevoelige dreun heeft gekregen? Misschien heeft Giri het wel makkelijker! 

Overigens, Wei Yi voegde zich ook bij de koplopers na een niet heel verrassende overwinning op zijn landgenoot Ju Wenjun. 

Max Warmerdam moet meer spek eten. Aan zijn openingen mankeert niets, maar wat hij dit toernooi allemaal weggegooid heeft nadat zijn tegenstander alle voorbereide varianten overleefd heeft… Vandaag was het weer net zo. Vol ambitie werd de partij geopend, maar toen d’oppo alle gevaren bezworen had ging het weer mis. Een aardige patgrap leek toch nog remise op te leveren, maar nee hoor, ook die remisestelling was weer niet aan onze Max besteed. Harde lessen, die laatste toernooiweek! 

 

Vijf man aan kop bij het ingaan van de laatste ronde. En ook nog twee met een halfje achterstand. Is het ooit spannender geweest?

Challengers

In de inleiding hoopte ik op een halfje inlopen voor Erwin. Het werd nog mooier, want hij liep een vol punt in. Maurizzi verloor van de Belg Dardha. In 2019 speelde Dardha nog in de weekendvierkampen in groep 1D kan ik u uit betrouwbare bron meedelen. Kleine jongens worden groot, zullen we maar zeggen. 

Erwin won weer zoals hij dit toernooi al zo vaak won. Gortdroog spel en wachten tot de tegenstander instort. Deze keer pakte hij op deze wijze Eline Roebers in… 

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Jammer genoeg won Leon Mendonca ook, zodat Erwin het morgen niet in eigen hand heeft. Mendonca heeft dan wit tegen Divya Deshmukh en volgens de afdeling scorebordjournalistiek gaat hij dat wel winnen.  

Liam Vrolijk was van meet af aan uit op remise en kreeg dat ook. Stefan Beukema is het helemaal kwijt en hij verloor weer. Die partijen snort u maar op op de toernooisite. 

15 Reacties

  • Avatar
   Hendrikom 27 januari 2024

   Haha, mijn vader zei: Alle goede dingen komen langzaam 🙂

 1. Avatar
  Hendrikom 27 januari 2024

  24… Df6 zei dat kind van de club overigens ook direct en voordat het gespeeld werd, maar dat lees je dan niet 🙂

 2. Avatar
  Paul Wiselius 28 januari 2024

  Dank weer voor een goed en humoristisch verslag Richard.

  Ik vraag me wel af hoe het kan dat Giri en Warmerdam in de laatste ronde tegen elkaar moeten. Dat kan (in geval Anish wint) weer complottheorieën oproepen.

  Volgens mij werden om die reden in eerdere toernooien landgenoten al veel vroeger tegen elkaar gezet.

  • Avatar
   Bert Hollander 28 januari 2024

   Omdat de loting van tevoren precies dat was: willekeurig. Ze kiezen een nr van 1-14 en hebben dan 7 keer wit of 7 keer zwart. Aan de hand van dat nummer is direct het speelschema bekend.

   Overigens, over vreemde partijen tussen landgenoten gesproken: die remise van Gukesh en Pragg was er niet zomaar eentje, maar een remiseclaim omdat Gukesh in gewonnen stand per ongeluk te vaak de stelling herhaald had…

    • Avatar
     Paul Wiselius 29 januari 2024

     Dimitri, in het grijze (net na Fisher-)verleden dacht ik waar te nemen dat dit wel gebeurde, heb geen harde bewijzen. Maar recent gebeurt dit volgens mij nog wel steeds bij het dammen. Het laatste WK zag je bv. in de eerste helft van het toernooi veel Nederlanders tegen elkaar spelen, en pas in de tweede helft gingen ze los (met name Groenendijk) op de andere deelnemers.

     • Avatar
      Dimitri Reinderman 29 januari 2024

      Bij het kandidatentoernooi gebeurt het ook, vandaar dat ik “door prive-organisaties georganiseerd” in mijn vraag had staan.

     • Avatar
      Paul Wiselius 29 januari 2024

      Ah ok, op die manier.

  • Avatar
   Frits Fritschy 28 januari 2024

   Op chess.com schreef iemand dat een dergelijke indeling lastig is met drie Nederlanders, drie Chinezen en drie Indiërs. Toch even kijken: in acht rondes speelden er geen landgenoten tegen elkaar (ook tot mijn verrassing). Iemand die wél wiskundig onderlegd is, zal daar ongetwijfeld een simpele uitleg voor weten.

   Evengoed: je moet natuurlijk ook rekening houden met het tweemaal achtereen dezelfde kleur krijgen. Al had dat in dit toernooi opgelost kunnen worden door de volgorde van de rondes om te draaien: in de eerste ronde speelden geen landgenoten tegen elkaar. Maar complottheorieën zullen er altijd zijn.

   • Avatar
    Paul Wiselius 29 januari 2024

    Met drie Nederlanders, drie Chinezen en drie Indiërs wordt het inderdaad wel wat ingewikkelder.

 3. Avatar
  josschess 28 januari 2024

  Over de winstpartij van Anish tegen Jorden las ik al ergens: dat hadden de Russen eens moeten doen…

 4. Avatar
  Wim Weehuizen 28 januari 2024

  Als vanouds weer een heel, leuke originele titel boven je stukje. Volgend jaar moet Mathieu van de Poel maar eens meedoen. Die ligt in die zandbak van Wijk aan Zee een ronde voor het einde al ruimschoots op kop.

 5. Avatar
  Henk Smout 28 januari 2024

  Kieseritzky, maar Naroditsky.

  Dat weet jij wel, eerder deed je het goed!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.