Tata Steel Chess ronde 13: Giri, Wei Yi, Gukesh en Abdusattorov naar barrage, Mendonca wint Challengers, Pijpers de Qualifiers


Er zijn vaker spannende slotrondes geweest in Wijk aan Zee, denk aan vorig jaar, maar zeven kandidaten voor de eindwinst (vijf koplopers en twee achtervolgers op een halfje), dat kan ik me niet herinneren. En ook in de Challengers was het erg spannend! En in beide groepen streed een landgenoot om winst. Spoiler: Erwin l’Ami lukte het niet, maar Giri is nog in de race: hij gaat vanmiddag (en/of vanavond) vluggeren om de eerste plaats met drie andere spelers. Maar dat had u al gelezen in de titel van het stuk.

Giri – Warmerdam

Anish had de gunstigste loting voor de laatste ronde. Dat Max een landgenoot is zal geen rol gespeeld hebben: die wilde absoluut niet nog eens verliezen. Maar als je vier keer op rij verliest speel je over het algemeen de partij erop niet op je best. Het werd wel een heel spannende partij! Op een gegeven moment stond het zo:

0.00 volgens de computer die verschillende verdedigingen geeft, maar dat maakt het niet per se makkelijker. Veel opties, weinig tijd, dan gaat het snel mis en dat ging het ook. Anish maakte het wel heel goed af! Voor Max gelden clichés als “Het toernooi duurde te lang” en “Veel geleerd” maar ik denk vooral “Wat als… ?” Van tevoren hoopte hij op minstens vijf punten en als hij gewoon 51…La3 had gespeeld tegen Maghsoodloo was hij op 5 uit 9 gekomen. Maar om het positief te zien: de eerste ongeveer vijftig zetten van de partij kan hij de wereldtop aan. Zonder eindspelblunders is 50% of zelfs meer in een veld als dit mogelijk.

Andere strijders om de eerste plaats

Gukesh D had ook een relatief gunstige loting: wel zwart, maar tegenstander Maghsoodloo had een matig toernooi. In een Damegambiet offerde de Iranees a la Topalov (of Bosboom) op zet 16 een paard op f7 en hoewel het er gevaarlijk uitzag (en ook wel was) was het niet correct en dat wist Gukesh goed aan te tonen. Zijn landgenoot Vidit maakte ook kans op toernooiwinst, maar werd weggespeeld door Wei Yi die zich zo ook plaatste voor de barrage. Absusattorov had tot zover al zijn partijen tegen de kleintjes gewonnen en vandaag maakte hij er tegen Donchenko 5 uit 5 van. Barrage met vier spelers daarom! Overigens is die mogelijkheid nieuw: in het jaar dat Van Foreest won was een barrage nog met maximaal twee spelers, maar daar zijn ze van afgestapt.

Nepomniachtchi – Van Foreest

Een solide remise van Jorden van Foreest tegen de vice-wereldkampioen. In de slotstelling staat hij zelfs iets beter en Carlsen zou het tegen veel spelers winnen, maar remise is een goed resultaat. 4.5 uit 13 is dat niet en het zal Jorden frustreren dat hij tegen geen van de andere mannen wist te winnen. Maar ja, hij heeft het toernooi al eens gewonnen, dan mag het ook wel eens minder gaan, of zelfs een paar keer.

Challengers

Erwin l’Ami (8 uit 12) maakte dus vandaag kans op groepswinst, maar daar moesten een paar dingen van gebeuren. Hij moest zelf zijn partij tegen Maurizzi (8.5) winnen, Mendonca (8.5) mocht niet winnen en Dardha (8) liever ook niet, al weet ik niet hoe het met de tiebreak had gezeten. Allemaal niet relevant, want Erwin speelde remise en Mendonca won (met enig geluk). Nog een jonge speler (geboren 2006) uit India in de hoofdgroep volgend jaar dus! In de video vertelt hij over zijn partij en toernooi.

L’Ami – Maurizzi

Het was een beetje gekke situatie. Erwin moest dus winnen om een kans te maken, Maurizzi had misschien aan remise genoeg, maar hij vermeed een (tweede) zetherhaling na de opening. Later werd het toch een zetherhaling. Wit miste wel een kans op voordeel voor de eerste zetherhaling.

Dardha – Vrolijk

Liam speelde tot nu toe wel een redelijk toernooi, maar de laatste ronde zal hij snel willen vergeten. Hij speelde een vertraagde Bongcloud, maar het was niet vrijwillig.

9…Ke7 is de enige zet die geen materiaal verliest, maar er was duidelijk iets misgegaan bij zwart. Dardha won dus en zal met zijn score van 9 uit 13 heel tevreden zijn, al was het net niet genoeg voor promotie.

Dronavalli – Roebers

Een spannende Konings-Indieër, maar in de tijdnoodfase ging het mis voor zwart. 2 uit 13 is voor Eline een zeer matig resultaat. Wel mooi dat ze iemand versloeg met wit die met zwart van Magnus Carlsen heeft gewonnen.

Qualifiers

Volgend jaar zien we Arthur Pijpers in de Challengers, want hij won de hoogste tienkamp met 6.5 uit 9. Hier de eindstand en hier de partijen. En ook hij mocht voor de camera de vraag “Hoe voel je je?” beantwoorden en gaf daarop een best uitgebreid antwoord.

De tiebreakmatches zal ik in een apart artikel behandelen. Wie de regels wil lezen, kan in de volgende PDF terecht, maar in het kort: halve finales 1-4 en 2-3, winnaars naar de finale. Matches van twee partijen en daarna sudden death.

tatasteelchess.com/app/uploads/Tiebreak-regulations-2024-Tata-Steel-Masters.pdf

5 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 29 januari 2024

  Is het eindspel onder de knie te krijgen door veel training of is dat onderdeel iets wat de toppers van nature al goed doen?

 2. Avatar
  Jan Jaap Janse 29 januari 2024

  Redactie en vrijwilligers: dank voor de prima verslaglegging!

 3. Avatar
  Herman Grooten 29 januari 2024

  @Caesar64: Eindspelen krijg je onder de knie enerzijds door je kennis op te vijzelen, anderzijds door je vaardigheidsniveau te verbeteren. Kennis blijkt niet altijd macht te zijn (hoewel soms onmisbaar); je moet het ook nog in de praktijk kunnen brengen. Ik laat spelers die ik train eindspelen uitspelen (tegen de trainer, vrienden of tegen de computer) en dat helpt absoluut om het goed in de vingers te krijgen. Ik denk dat de wereldtoppers heel hard studeren en niet alleen op openingen. Bij Carlsen en Giri is het ontzettend knap hoe sommige eindspelen door hun worden behandeld. Je ziet bij veel jonge, talentvolle spelers dat ze op veel fronten al erg goed zijn, maar dat er op het gebied van het eindspel soms nog een wereld voor ze te winnen valt. Goede boeken op dit gebied kunnen misschien ook een handje helpen: Chess Endgames for Club Players. 🙂

 4. Avatar
  Dimitri Reinderman 29 januari 2024

  Ik denk dat bij Max het probleem niet zozeer was dat zijn tegenstanders beter waren in eindspelen, maar dat zijn tegenstanders beter waren in lange partijen. Zie de partij tegen Abdusattorov uit ronde 10.

 5. Avatar
  Jan Jaap Janse 30 januari 2024

  Overigens zaten enkele Keresianen de opening bij Giri – Warmerdam met bovengemiddelde belangstelling te volgen, want die was pas nog op het bord geweest bij het zgn. Rad van Fortuin. Dat is een intern toernooi waarbij iedereen een opening mag nomineren, en per ronde wordt gedraaid om de opening te bepalen.

  Ik had iets vergelijkbaars genomineerd, wat onder meer tot een fraai duel tussen een IM en een GM leidde. Na Max’ 6e zet appte ik de IM: en nu g4! En zo geschiedde…

  Zie David wint Rad van Fortuin! Uitslagen en foto’s | Schaakvereniging Paul Keres voor bovengenoemd fraai duel.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.