Afdracht clubs aan de bond

De afdracht van schaakclubs aan de KNSB is in 7 jaar tijd verdubbeld en veel hoger dan voor andere sportbonden. Op onze website schaakclub.blogspot.com/ hebben wij onze zorgen daarover opgeschreven in een open brief aan het bestuur van de KNSB:

 

31 maart 2024

Aan:
Het Bestuur van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht

Beste bestuurders van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, beste Bianca, Dirk, Ivar, Erik, Marcel en Johan,

Onze schaakclub ENPS heeft als doelstelling het enthousiasmeren van schaken in onze buurt, de Amsterdamse Pijp. Net als jullie, maar dan lokaal. We hebben hierbij speciaal oog voor diegene die dat niet zo makkelijk kunnen betalen. De contributie is 70 euro per jaar en daarmee zijn wij een van de goedkoopste sportverenigingen in de stad. Ook onze kantineprijzen zijn betaalbaar. Voor een euro krijg je een kop koffie en voor een blikje betaal je 1.50. Dat willen we graag zo houden.

Aankomend jaar moeten we de contributie voor het eerst in twintig jaar verhogen. Dat is voor een deel van onze leden een pijnlijke boodschap. We voelen de noodzaak om onze bezorgdheid te uiten over de snel stijgende en inmiddels hoge bondsafdracht die onze vereniging betaald. In 2017 was de afdracht (via de SGA) de helft van de contributie, namelijk 35 euro. Inmiddels is de afdracht gestegen tot 68,50 euro, bijna de gehele contributie. Een verdubbeling in zeven jaar. De afdracht is veel hoger dan bij andere sportbonden. De gemiddelde bondsafdracht per lid van alle bij NOC*NSF aangesloten sportbonden voor senioren bedraagt 35,12 euro. (Zie de Contributiemonitor 2022/2023 van het Mulier Instituut)

Met kunst en vliegwerk hebben we de contributie tot nog toe laag kunnen houden. Dat we de contributie moeten verhogen vanwege de hoge afdracht aan de KNSB vinden we lastig uit te leggen. Zeker gezien het feit dat de bond daar steeds minder tegenover zet. Voor clubs die alleen meespelen in de regionale schaakbond, is de toegevoegde waarde van de KNSB weinig zichtbaar. Het is van essentieel belang dat schaken toegankelijk blijft voor alle lagen van de bevolking. Schaakverenigingen spelen een belangrijke rol in het bevorderen van sociale cohesie, ongeacht iemands financiële achtergrond. In het meerjarenbeleidsplan staat dat de KNSB wil dat iedereen de schaakpassie kan delen en dat de KNSB staat voor inclusiviteit. Daarom vragen wij het bestuur van de KNSB om te reflecteren op de impact van de snelle kostenstijging.

Met vriendelijke groet, Schaakclub ENPS

57 Reacties

 1. Avatar
  Charles Kuijpers 01 april 2024

  Wie kan duidelijk maken welke toegevoegde waarde de KNSB levert voor in het bijzonder de verenigingen die alleen in de onderbond spelen?

  Het lijkt me een interessante discussie.

  • Avatar
   Caesar64 01 april 2024

   Onderbond, dat is alweer een tijdje geleden dat ik die kreet hoorde. Is die er nog?

   • Avatar
    Melchior Vesters 02 april 2024

    @Caesar64: ‘Die kreet’, wat een dedain meteen. Er zijn hier grijze reactionairen die kritische geluiden direct willen smoren.

    Kuijpers heeft volkomen gelijk: voor wie in de onderbond speelt, heeft de KNSB bijna nul toegevoegde waarde; je kunt volstaan met een ratinglidmaatschap van een paar euro per jaar – overigens ook flink duurder geworden met de jaren.

    In coronatijd kaartte ik op deze site aan dat de KNSB (vrijwel) niets deed in ruil voor onze afdracht, dus eigenlijk (bijna al) dit geld zou moeten teruggeven aan leden. Toen was er ook een boomer die deed alsof ik malende was. Toenmalig voorzitter Bianca negeerde mijn kritiek en sindsdien ben ik geen lid meer van de bond. Ik kom alleen nog bij een vereniging die mij als grijs lid accepteert.

    Wat betreft de KNSB: mij vielen de schellen van de ogen toen ik oude jaarverslagen bestudeerde en begreep dat de bond voor seniorleden niets doet. De KNSB-competitie – het enige waar ik als lid iets aan had – wordt niet bekostigd van ledenafdracht, maar van wat deelnemende clubs betalen om te mogen meedoen.

    Wat gebeurt er dan met onze afdracht? Tja, wat is de KNSB? Een bedrijfje – een paar fte groot – dat buiten de promotie van jeugdschaak niets presteert voor de vele tonnen loonkosten. In plaats van leden uit te zuigen, kunnen ze beter een hypotheek nemen op hun pand in Haarlem (Frans Halsplein 5, WOZ-waarde ongeveer 8 ton). Vermoedelijk is dat pand aangeschaft met opgepotte ledenafdracht, dus het zou eens tijd worden.

    • Avatar
     Caesar64 02 april 2024

     Boomer Melchior, het pand in Haarlem is al verkocht en de KNSB zit al een tijdje in Utrecht. Onderbond en KNSB competitie zijn samen gegaan in 1 grote landelijke competitie en je biertje in Schaakhuis zal ook wel niet meer dezelfde prijs hebben dan 10 jaar geleden: het leven wordt gewoon duurder en hopelijk wordt je salaris daarvoor gecompenseerd.

     • Avatar
      Melchior Vesters 03 april 2024

      1. Las dat de verkoop van het pand geheel buiten de begroting om zou gaan/is gegaan. Dus leden kunnen op geen enkele wijze meer inzicht hebben in hoeveel geld dat opleverde en wat ermee gebeurt?

      2. Onderbondcompetitie bestaat nog steeds.

      3. In het café kan ik kiezen wat ik koop, bij de KNSB niet. Je betaalt voor van alles waar je niks aan hebt.

 2. Avatar
  Matty 01 april 2024

  Dat de KNSB moet bezuinigen om de afdracht per lid te verkleinen, is een geluid dat ik veel om me heen hoor.
  Als de KNSB dit niet doet, verleidt zij verenigingen om met zwarte of grijze leden te werken.
  Schakers op clubniveau begrijpen niet meer waarom de KNSB zo veel geld vraagt.

  • Avatar
   Melchior Vesters 02 april 2024

   Volkomen mee eens, zie mijn reactie hierboven.

   Overigens hoeven we niet te verwachten dat de KNSB iets voor leden gaat doen. De enige oplossing is dat clubs zich van deze parasiet afkeren en grijze leden verwelkomen bij hun interne! Verder zou het mogelijk moeten zijn om alleen lid te zijn van de onderbond, zodat je ook extern je potjes kunt spelen. Dit is alles wat een doorsnee clublid wil, en de KNSB draagt hier 0,0% aan bij.

 3. Avatar
  Derk Dekker 01 april 2024

  Er is teveel geld gestoken in onzin. Ik heb Bianca hier in februari 2021 al voor gewaarschuwd.

  De KNSB wilde een mooi en goedkoop plan van mij niet realiseren. Later deed ik in een 1-aprilgrap alsof dit op wereldschaal (via de FIDE) alsnog was gelukt. Er waren er genoeg die erin trapten! Wel leuk om hier (op deze 1 april!) nog een keer aan te refereren. Maar verder was het allemaal natuurlijk erg frustrerend.

  Nee, liever staken ze geld in een kansloos project: ChessFellow. Zo af en toe open ik die app nog eens. Dan staat er: “Something went wrong !! Please try again later”.

  Inderdaad, something went wrong… Dat had iedereen die even had nagedacht kunnen zien aankomen.

  • Avatar
   Gewoonbert 04 april 2024

   Iemand die nauw betrokken was bij Chessfellow ,schreef mij “” Klopt niet wat Derk Dekker schreef ! Die KNSB stak geen geld in Chessfellow maar verdiende er eerder aan !”” Die reclame campagne  werd betaald door de financier van Chessfellow !

 4. Avatar
  josschess 01 april 2024

  Ook de zaalhuur is voor de meeste verenigingen behoorlijk gestegen. En de leden van kleine verenigingen merken dat het meest. Tel daar de knsb afdracht bij en schaken wordt een dure aangelegenheid

   

  • Avatar
   Bart 03 april 2024

   De KNSB heeft een superheldere begroting opgesteld.

   Een jaarbegroting van 1,3 miljoen is niet wereldschokkend. De leden dragen hier 0,7 miljoen direct aan bij. De overige opbrengsten van 0,6 miljoen komen uit subsidies, teamgelden e.d.

   De meeste leden van de KNSB spelen enkel competitie en vinden de rating belangrijk. Dat is met per saldo 24.000 euro zo’n beetje de goedkoopste activiteiten die ook nog eens grotendeels betaald worden uit teamgelden.

   De 0,7 miljoen aan bijdragen leden gaat in hoofdzaak naar communicatie en algemene dienstverlening (192.000 euro), kadervorming (117.000 euro), evenementen (113.000 euro), breedteschaak (66.000 euro) talentontwikkeling (60.000 euro), topschaak (55.000 euro) en schoolschaak (43.000 euro).

   Ansich allemaal dingen die bij een serieuze bond horen.

   • Avatar
    Melchior Vesters 04 april 2024

    Wat is helder? Waar gaan de bijdragen van leden naartoe? Je kunt evengoed beargumenteren dat alle contributie van leden opgeslokt wordt door overhead, die ongeveer 50% is. Ik vind het absurd dat op een jaarbegroting van 1,3 miljoen er slechts zo’n 6 ton aan activiteiten wordt besteed. Vergelijk dat eens met 2019…

     

    Stel, je bent een gewoon lid: je wilt enkel een potje spelen voor rating, of het nou in de onderbond- of KNSB-competitie is. Deze activiteiten kosten de KNSB vrijwel niets (mede door inschrijfgelden voor de competitie). Maar toch moet je ruim 60 euro aftikken, verplicht. Daar krijg je bijna niets voor. Ik mis een fundamentele verantwoording van de KNSB voor dit feit.

 5. Avatar
  Bert Hollander 02 april 2024

  Het sentiment van de brief valt nochtans goed te begrijpen. Met kennissen uit welke sport je ook praat, iedereen valt steil achterover als blijkt dat 70-75% van de contributie zo naar de bond gaat. Zie ook de inning in het jaarverslag boven van €547.000 in ’22 naar €715.000 in ’24 = +23,5%; zoveel extra leden zijn er nu ook niet bij gekomen… Wij doen inderdaad ook niet mee aan de KNSB-competitie, het gros van de leden is geen abonnee op het bondsblad… Wat zien zij dan nog? 1) de Schaak-Off, die toch vooral door de reguliere clubleiding op poten gezet en gecommuniceerd wordt en waarbij nieuwe leden eerst €10 aan de bond mogen betalen waar na het lid worden nog eens >€60 bij komt. 2) info opzoeken op de verschillende sites van de bond waarbij je standaard op de verkeerde site begint. Doorlinken is niet handig want die url’s werken na een jaar vaak niet meer en een ratingviewer waarbij eerst doorklikken mogelijk was maar nu ook al een paar jaar niet meer… 3) ondersteuning jeugdschaak wat op lager niveau toch ook best summier is door alle bezuinigingen uit het verleden.

  Al met al zullen de kosten niet excessief zijn, maar dat het steeds moeilijker uit te leggen valt staat vast. En dit is verder ook geen persoonlijk verwijt naar iemand, plus dat actie en communicatie van/naar de onderbond steevast fantastisch is.

  • Avatar
   Tony Werten 03 april 2024

   Ik denk dat die mensen ook steil achterover slaan als je vertelt dat je 70 euro per jaar aan contributie betaald.
   Voetballers betalen gem 200 euro, en dan komen er nog allerlei kosten bij.

   Dan is bij dezelfde afdracht, het percentage ook ineens veel lager.

    

 6. Avatar
  arjo1982 02 april 2024

  In het meerjarenbeleidsplan staat dat de KNSB wil dat iedereen de schaakpassie kan delen en dat de KNSB staat voor inclusiviteit.

  Vreemd om dan in het jaarplan voor 2024 te lezen dat men zich eerst gaat concentreren op alleen maar meer meisjes/vrouwen. Terwijl ik denk dat je tegen relatief weinig meerkosten in deze campagne makkelijk ook andere minderheden mee kan nemen. Waaronder bijvoorbeeld ook de financieel minderbedeelden waarover het in deze open brief gaat.

 7. Avatar
  Pieter Priems 02 april 2024

  Het lijkt steeds meer politiek in het klein. Ik vraag me af wat de mogelijke invloed is van de leden (clubs) op het beleid van de bond. Dat geeft mogelijkheden voor de leden en draagvlak voor de bond.

 8. Avatar
  Gewoonbert 02 april 2024

  Ten eerste helemaal eens met die eerste reactie van Charles Kuijpers ! Ik ben een lid van die schaakclub van Kees ,,die contributie van ons is nu 70 euro per jaar .Daarvan moeten we dus 68,50 afdragen aan die KNSB ,houden we dus 1,50 euro over voor zaalhuur etc ,vette hap dus ! Krijgen wij misschien ook wat terug ? Want we dragen met onze 52 leden + 3550,- euro af aan die KNSB per jaar ! Nou helemaal niks ,Nol ,Nada ,Noempa ! We spelen niet in die KNSB alleen bij de SGA .We hebben dus geen reiskosten om te declareren ! Nou verhoog je toch de contributie ! Was het maar zo makkelijk ! Wij hebben geen erg draagkrachtige leden ,ze komen juist bij ons spelen omdat we een lage contributie handhaven en ook de drankjes zijn spotgoedkoop ! We zijn om het zo maar te zeggen een club van “” Jan met de pet !”” Eenvoudige mensen sommigen wonen “” Begeleid wonen ) Wat zal hun reactie zijn ,als ze te weten komen dat die contributie fors omhoog gaat ? Ik vrees het ergste ! Ik ben zelf een AOW-er die 70 euro kan ik nog wel ophoesten maar meer ? Ben bang dat ik mijn schaakklompen ook aan de wilgen moet hangen .

 9. Avatar
  Wim Westerveld 02 april 2024

  Een tweetal opmerkingen.

  In de eerste plaats zou ik het zuiver vinden als men op Schaaksite gewoon onder zijn of haar eigen naam reageert, commentarieert of kritiseert. Ik heb dat altijd gedaan met soms als resultaat dat je het één en ander over je heen krijgt. Niet altijd leuk, maar fair enough. Wellicht iets voor de redactie/moderator van Schaaksite om te overwegen dit verplicht te stellen. Het zal ongetwijfeld matigend werken.

  In de tweede plaats vind ik dat hier een zeer serieus probleem is aangeroerd. Het zou de KNSB sieren hier te reageren op de zorgen die me meer dan terecht lijken.

   

   

  • Avatar
   Leo 03 april 2024

   Wat betreft je eerste opmerking, Wim: waarom denk je dat mensen hier gematigder van worden? Er zijn ook maar zo’n 20 schakers die hier wel eens reageren, waarvan inmiddels ook wel bekend is wie dit zijn.

 10. Avatar
  Quillaume 02 april 2024

  Er moet echt iets aan gedaan worden. Sinds ik lid ben van een schaakclub, jaren ’70, hoor ik een flink deel van de clubleiding over de hoogte van de Bondscontributie klagen. Je ziet ook dat de clubs in steeds beroerdere lokaaltjes hun partijen moeten spelen. Er is geen sport waar zo vaak van lokaliteit is gewisseld, enkel en alleen omdat de clubleiding voortdurend op zoek moet naar een goedkopere plek.

 11. Avatar
  Henk Eleveld 02 april 2024

  Als ik het jaarplan KNSB lees is er alleen sprake van groei, groei. Ofwel meer contributie voor de KNSB.

  dat staat in schril contrast met de noodkreet van Kees en co.

  wellicht goed om na te denken over andere stappen in alle schaakclubs en bij de KNSB de tering naar de nering zetten; contributie naar draagkracht kan een club zelf regelen, halvering afdracht aan KNSB als clubs alleen in de regionale competitie speelt is goede optie, KNSB teams zelf reiskosten laten dragen en de begroting bevriezen.

  Als dat tot meer leden leidt omdat de betaalbaarheid beter wordt, haalt de KNSB vanzelf het geld weer op! Het is het proberen waard.

 12. Avatar
  Frits Fritschy 03 april 2024

  Ik woon en schaak al zes jaar in Frankrijk, waar de zaken op schaakgebied geregeld zijn zoals sommige commentatoren hier het graag lijken te willen. Als lid van de bond heb je hier een A- of een B-licentie. Met een B-licentie kun je niet in de teamcompetitie of nationale kampioenschappen spelen, en ook niet in toernooien die voor de rating meetellen – zo ongeveer alle toernooien. Tsja, als je gebruikmaakt van de diensten van een bond, moet je er ook voor betalen. De Franse bond heeft tweemaal zoveel leden als de KNSB en zou daardoor efficiënter kunnen werken.

  Het heeft nog meer gevolgen: de meerderheid van de leden van mijn club, Limoges, wil dat de interne competitie meetelt voor de rating. Als organisator daarvan moet ik B-leden weigeren. B-leden kunnen vrije partijen komen spelen of af en toe aan een niet-geratet snelschaak- of rapidtoernooitje meedoen. De contributie is lekker laag; als A-veteraan betaal ik 71 euro per jaar. Dat zou 32 euro zijn met een B-licentie (senioren: A € 81, B € 42). Iedereen kan wel aan cursussen deelnemen, voor 50 euro per jaar. Daar staat aan de inkomstenkant tegenover: tot vorig jaar gratis gebruik van enkele leegstaande klaslokalen en 1500 euro subsidie van de Franse staat. Kom daar in Nederland maar eens om! Iedere Franse burger draagt dus bij aan de hobby van enkelen – waar doet me dat in bovenstaande discussie aan denken?

  Goed, de niet-schakende Franse burger heeft weer andere gesubsideerde hobby’s terwijl de Nederlandse, niet aan competities deelnemende schaker niets anders krijgt van de Bond. Maar het staat toch iedereen vrij om zelf een club op te richten en die niet aan te sluiten bij de KNSB? Dat betekent dus ook dat je afziet van enige steun die de KNSB daarbij zou kunnen verlenen, als je consequent bent. De bond zou natuurlijk de kosten die ze bij een lid in rekening brengt, kunnen diversificeren: aparte bijdragen voor bijhouden voor de rating, voor het deelnemen aan teamcompetities (gerelateerd aan het niveau?), enzovoorts. Maar dan zal er wel een extra administratieve kracht aangesteld moeten worden, vrees ik.

  Er doen, als ik goed gerekend heb, 3000 van de 20.000 leden mee aan de nationale teamcompetitie. Hoeveel zouden die extra moeten gaan betalen als zij als enigen een KNSB-afdracht zouden moeten doen? En hoeveel zouden er dan maar van afzien? Zou er dan nog wel een landelijke competitie mogelijk zijn? Zou de KNSB dan nog wel kunnen blijven bestaan? Ik zie een scenario voor me waarin er alleen nog maar in de bejaardensoos wordt gespeeld, tot, bij gebrek aan jonge aanwas, het spelletje een natuurlijke dood sterft.

  Schaken is een goedkope bezigheid: zoals Tony Werten al aangaf is de contributie vergeleken met voetbal (en ook een andere volkssport als atletiek) heel laag, en je hoeft er geen speciale kleding of andere zaken voor te hebben. Voor veel mensen zal schaken nog steeds te duur zijn en daar zouden clubs, zover ze dat al niet doen, rekening mee kunnen houden, zoals gezamenlijk de afdracht betalen voor leden die het niet zo breed hebben. Niet ideaal, maar je kunt van de KNSB niet verwachten dat ze een oplossing hebben voor het armoedeprobleem.

  • Avatar
   Melchior Vesters 03 april 2024

   1. Je kunt van de KNSB wel degelijk verwachten dat ze bijdragen aan een oplossing voor het dure leven, namelijk door gewone clubleden niet te verplichten tot betalen voor diensten waar ze niks aan hebben. Alleen een ratinglidmaatschap, voor KNSB- of onderbondpotjes, zou mogelijk moeten zijn.

    

   2. In de begroting voor 2024, pag. 22, staat precies berekend hoeveel het bijhouden van ratingverwerking kost (en dat het per toernooi 20 cent kost). Deel je het begrote bedrag door het aantal leden, dan kan je zeggen: voor een paar euro per jaar ben je klaar.

    

   3. Aangezien de KNSB-competitie vrijwel geheel bekostigd wordt uit inschrijfgelden (p.22-23), kan je zeggen, uitgaande van jouw 3000 leden die competitie spelen: als die allemaal 4-5 euro betalen, heb je de personeelskosten (voor ratingverwerking) gedekt. Voor zo’n bedrag gaan echt niet veel mensen afhaken.

    

   4. Conclusie: georganiseerd schaken kan veel goedkoper. Voor een tientje per jaar zou je klaar kunnen zijn: meedoen aan KNSB-competitie (en onderbond) + ratingverwerking. Meedoen aan toernooien voor 20 cent meerprijs per keer, prima. Dus meteen kappen met verplicht meebetalen aan overige diensten waar je niet om vraagt en waaraan je niks hebt.

    

 13. Avatar
  Gewoonbert 03 april 2024

  @ Maar je kunt van de KNSB niet verwachten dat ze een oplossing hebben voor het armoedeprobleem “” Aldus de geachte heer Fritschy Nee natuurlijk niet beste heer Fritschy ,dat verwachten wij helemaal niet van deze KNSB ! Wie wel een beetje meedacht om die crisisjaren dertig een beetje te verzachten was ene Max Euwe ! Euwe woonde zelf in de PIJP ,Tweede Jan Steenstraat .Op zijn voorstel werd ENPS opgericht in 1936 ,niet als club maar als een schaakschool voor de vele werkloze arbeiders in die buurt Eerste Nederlandse Populaire Schaakschool :ENPS .Voor een paar luttele centen konden die werklozen les krijgen van onbezoldigde leraren w.o Euwe ! Na 2 jaar konden die leerlingen hun krachten meten met andere clubs ENPS werd een schaakclub ! Tot nu toe betalen wij mee aan die KNSB ,we dragen de helft van onze contributie af aan die KNSB ! Helft van 70 euro is 35 euro per lid ,dus we zijn wel loyaal aan die KNSB ! We krijgen er eigenlijk weinig voor terug ,niet veel of zeg maar HELEMAAL NIKS ! We spelen  alleen  bij de SGA ,dus naar reiskosten kunnen we fluiten ! Maar nu wilt die KNSB onze hele contributie hebben / pakken /pikken /vergaren ! Nou hele contributie ? Van die 70 euro mogen we 1.50 houden ! Erg coulant en vriendelijk van ze ! Ik weet niet of u het weet geachte heer Fritschy maar in 1955 leidde dat inhalige gedrag van die KNSB tot afsplitsing van de Amsterdamse Schaakbond .Die Amsterdamse Schaakbond bleef bestaan tot 1969 ,toen kwamen beide Amsterdamse Bonden weer samen in de SGA .Schaakbond Groot Amsterdam .Volgens Derk Dekker bovenstaande reactie van 01-04 -2024 heeft die KNSB ook geld gestoken in die geflopte ChessFellow ,dus die luitjes gaan ook nog eens onze zuurverdiende centjes vergokken !

  • Avatar
   Frits Fritschy 03 april 2024

   Beste Bert (Je mag me gewoon Frits noemen, ik blaf soms een beetje maar bijt niet),

   Als ik dit zo lees, lijkt me de oplossing voor ENPS vrij eenvoudig: stap uit de KNSB. ENPS kan dan, neem ik aan, ook niet meer in de SGA spelen, maar ik neem aan dat jullie een goede naam hebben bij andere Amsterdamse verenigingen, dus een paar keer per jaar bij jullie thuis een massakamp tegen een andere club organiseren zou geen probleem moeten zijn. Nog goed voor de barinkomsten ook.

  • Avatar
   Jan Winter 17 april 2024

   Hi Bert, je schrijft ¨Voor een paar luttele centen konden die werklozen les krijgen van onbezoldigde leraren w.o Euwe !¨. Volgens het artikel van Dirk Goes bedroeg was er geen sprake van luttele centen ¨Het cursusgeld bedroeg f 10 per jaar, werklozen en jongeren tot 18 jaar betaalden f 7,50.¨. Volgens de CBS heeft 10 fl.  in 1936 nu een waarde van 126 euro. Omgerekend betaalden werklozen 95 euro voor het cursusgeld, een bedrag dat hoger ligt dan het huidige tarief van 70 euro. Er was in ieder geval geen sprake van dat het destijds ging op luttele centen.

   Het artikel van Dirk beschrijft de lidmaatschapskosten die destijds moesten worden betaald voor lidmaatschap van de ¨Regionale Bond die bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond is aangesloten¨.

    

   www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/prijzen-toen-en-nu

   www.sgaschaken.nl/wp-content/uploads/2016/11/De-geschiedenis-van-ENPS.pdf

  • Avatar
   Frits Fritschy 03 april 2024

   Dat is behoorlijk veel. Ik heb het even van mijn oude clubs opgezocht: RSR/Ivoren Toren € 130, Charlois/Europoort € 110, SV Voorschoten € 120. Bij de gemiddelde atletiekvereniging ben je zeker € 150 kwijt, bij voetbal € 200. En dan hebben we het nog niet over hockey.

 14. Avatar
  Dimitri Reinderman 03 april 2024

  Mensen met weinig inkomen en vermogen kunnen in Amsterdam overigens korting krijgen bij sportverenigingen (ook schaakclubs) met de stadspas.

 15. Avatar
  Gewoonbert 03 april 2024

  Ja Dimitri klopt ,wordt vooral gebruikt bij voetbalverenigingen met veel immigrantenkinderen ! Bij onze schaakclub heeft zegge en schrijve 1 persoon een Stadspas met groene stip ,je hebt ze ook met een blauwe stip ,die geeft veel minder voordelen ! Ik heb dus een stadspas en verder niemand van onze 52 leden ! Ga ik korting aanvragen bij onze penningmeester ? Nou denk het niet ,hij lacht zich helemaal suf ! Hij stort ter plekke neer van het lachen ! Onze eigenlijke contributie is 75 euro maar betaal je voor 31 december van het jaar krijg je 5 euro korting ! Ik ben diegene die opent om 18:00 uur en ook weer sluit ,doe dus de hele keuken en zorgt dat er centjes binnenkomen ,loop per avond wel 20 x dat gevaarlijke rottrapje naar die kelder af maar o.k ben pas 75 jaar en doe dit “” werk”” pas 15 jaar ,dus niet zeuren ! We spelen in de Vredeskerk ( Parochie) en betalen + 50 euro per keer .Dat we nog enigszins ons hoofd boven water hebben kunnen houden ,danken we aan de bar ,er werd tot Corona flink gezopen en we zijn spotgoedkoop ! Na Corona kwam de klad erin ! Nu zijn onze barinkomsten gehalveerd en dan pikt /steelt die KNSB ook nog eens onze hele contributie inkomsten ! Mijn hulp bij het regelen van al dat schaakgedoe is iemand die begeleid woont ,dus iemand met beperkingen .Die vrijdagavond is zijn lust en leven ! Hij wordt door ons belangrijk gemaakt .Hij ontvangt de gasten van die bezoekende clubs ! Hij opent de deur en verwelkomt onze gasten .Wat hij in het dagelijkse leven doet ? Hij is papierprikker net zoals een paar andere mensen bij ons ! Dus ja een contributie verhoging slaat als een bom in bij deze zeg maar autisten .De rest van onze club bestaat vooral uit AOW-ers ,werklozen en enkelen met een goede hun ! Met papierprikker bedoel ik geen ambtenaar maar iemand ,die echt papier opraapt in het park of zo ,overigens een heel nette job ,je doet nog eens wat voor de Maatschappij ! Ik hoef niet bang te zijn dat hij dit leest ,want Nederlands lezen gaat hem niet goed af !

 16. Avatar
  Gewoonbert 03 april 2024

  Correctie hun moet wezen baan ! Verder hebben we natuurlijk veel buitenlanders ,want Gert Wilders is niet onze voorzitter !

 17. Avatar
  Melchior Vesters 03 april 2024

  1. De KNSB-waanzin, waaraan elk lid verplicht meebetaald, uitgedrukt in cijfers (pag. 5 van de begroting die Reinderman postte): dit jaar 715.000 contributie-inkomsten, en een vrijwel gelijk bedrag aan personeelslasten + huisvestingslasten e.d. De activiteiten die de KNSB ontplooit, 623.500 euro groot, worden bekostigd door ruim 3,5 ton subsidie (!) en inkomsten van die activiteiten zelf.

   

  2. En wat heb je als gewoon clublid aan die ‘activiteiten’ van de KNSB? Kijk je naar de lasten (pag. 10), dan zie je bijv. 134.000 aan ‘communicatie’, 146.000 aan ’topschaak’ en 109.000 aan ’talentontwikkeling’. Niets hiervan heb je nodig, het is het in stand houden van een klein circuit trainers en een enkele topper als Giri.

   

  3. Tot slot: de KNSB verslindt steeds meer geld, zie pag. 5. In 2022 werd er voor 447K personeelskosten 537K aan activiteiten geproduceerd. De raming voor 2024 is 593K personeelskosten voor slecht 623K activiteiten. Dus voor extra 90K aan personeel slechts een productie van 30K extra aan activiteiten? Je zou zeggen: ga bezuinigen i.p.v. contributie verhogen…

   

  Om e.e.a. in pre-coronaperspectief te plaatsen, zie pag. 4 in het verslag van 2021, schaakbond.nl/wp-content/uploads/2023/01/Begroting-en-jaarplan-2021-definitief.pdf. Over 2019 waren er voor 734K aan activiteiten (bij slechts iets hogere subsidie t.o.v. 2024), voor 387K aan personeelslasten. De KNSB is in vijf jaar dus naar ruim 100K minder activiteiten gegaan, maar de loonkosten zijn met ruim 200K gestegen!?

   

  En dit flutbedrijf is de reden dat ik als ‘grijs lid’ geen potje in de onderbondcompetitie meer kan spelen??

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 03 april 2024

   Als je het Nederlands team, het Nederlands kampioenschap, en alle jeugdschaakactiviteiten waaronder schoolschaken, kampioenschappen en uitzendingen afschaft kun je inderdaad een hoop geld besparen. Wel saai zo.

   • Avatar
    Melchior Vesters 03 april 2024

    Wel zuiver argumenteren, niet alles op één hoop gooien.

    1. Activiteiten/reizen voor GMs en talenten zijn niet dingen waar gewone leden iets aan hebben. Dit kan dus weg.

    2. Schoolschaken is, behalve dat het een merkwaardig kleine post is (26K), vrijwel helemaal kostendekkend door bijdragen van scholen. Dit hoeft dus niet weg, sterker, hierin zou veel beter al het geld voor GMs/NK gestoken kunnen worden.

     

    • Avatar
     Caesar64 03 april 2024

     Ik ben blij met een NK en dat er talenten getraind worden van mijn contributie vind ik uitstekend. Wel mag de knsb zich wel wat actiever presenteren bv een digitaal vragenuur op schaaksite.

     Contributie voor een schaakvereniging is in vergelijking met andere sporten nog steeds goedkoop en voor de mensen met een kleine portemonnee zijn er doorgaans wel regelingen via de gemeente.

     • Avatar
      Melchior Vesters 04 april 2024

      Als jij een invitatie-NK of een talentenuitzending wilt sponsoren met je contributie, moet je daarvoor kunnen kiezen. Waarom mag ik dan niet kiezen om alleen de KNSB-competitie + ratingverwerking te steunen?

       

     • Avatar
      Caesar64 04 april 2024

      Aha je wilt een restaurant model: alleen betalen wat je aanstaat. Dat is niet my cup of tea: je bent lid van een bond die activiteiten ontplooit die me soms wel en soms minder interesseren en verantwoording leggen ze hier voor af (wat mij betreft mag deze verantwoording wel wat opener bv via schaaksite). Ben je wel eens naar de bondsraad geweest?

 18. Avatar
  Gewoonbert 03 april 2024

  Even een reactie op Josschess 150 euro per jaar is normaal voor Amsterdam .De Raadsheer rekent 110 euro p.j Wij ENPS zijn natuurlijk veruit de goedkoopste met 70 euro per jaar .Waarom zijn wij de goedkoopste ? Nou niet zo,n hoge zaalhuur ,verder geen kosten voor die KNSB competitie en belangrijk wij hebben eigen barinkomsten .Spreekt vanzelf dat we niemand betalen !Ook die sukkel ( Ik ) die inkopen doet ,de bar regelt ,de boel opent en de zaal controleert na afloop krijgt nul komma nul ! Verder was dit de eerste keer dat ik op SCHAAKSITE.NL zit ,had er eerlijk gezegd nooit van gehoord !Onze webmaster heeft mij dit adres gegeven .Van de mensen ,die hier reageren vind ik Melchior Vesters nog het meest bij ons passen ( ENPS dus) Als je in de buurt bent Melchior kom je maar een biertje bij mij halen ( gratis)rekening sturen we naar Bianca Muhren ) Vredeskerk Pijnackerstraat Amsterdam vrijdag 20:00 Ik ben makkelijk te herkennen signalement :Indische Nederlander 75 jaar met snor .Wat jij wilt Melchior wilt onze penningmeester ook ,die baalt van die hoge afdrachten aan die K.T KNSB .

  • Avatar
   Frits Fritschy 03 april 2024

   Als de clubcontributies in Amsterdam wat hoger liggen, zou dat wel eens te maken kunnen  hebben met hogere zaalhuur. Maar Amsterdam is natuurlijk niet Nederland.

   Ik ken geen schaakclub, ook niet buiten Amsterdam, die hun bestuurders betalen.

   • Avatar
    Gewoonbert 04 april 2024

    @Ik ken geen schaakclub ,ook niet buiten Amsterdam ,die hun bestuurders betalen !”” Ja deden ze dat maar wel ,want zei een filosoof niet eens “” Als je mensen niet betaalt ,krijg je apenwerk !”” Kijk maar eens naar voetbal club AJAX .

    • Avatar
     Gewoonbert 04 april 2024

     Het spreekwoord is eigenlijk “” Wie pinda,s betaalt krijgt apenwerk !””

    • Avatar
     Frits Fritschy 04 april 2024

     ‘Ja, deden ze dat maar.’ Wie bedoel je met ‘ze’?

 19. Avatar
  Melchior Vesters 04 april 2024

  @Caesar/’restaurantmodel’: je kunt het ook weer anders formuleren. De KNSB heeft een soort monopolie op georganiseerd schaken in Nederland.

   

  Als je alleen iets simpels wilt als onderbondcompetitie spelen, moet je al KNSB-lid worden. Maar wat draagt de KNSB nou eigenlijk bij? Clubs leveren zelf alles, van zaal t/m de wedstrijdleider. De KNSB is alleen nodig voor ratingverwerking. Een gemiddeld clublid gebruikt alleen deze zeer beperkte dienst, maar moet verplicht een heel pakket afnemen waar men zelf niets aan heeft. Voor dit model zonder enige keus mist verantwoording.

   

  Ik zou het een prima oplossing vinden als er een ander bedrijfje was dat ratingverwerking deed (voor onderbondcompetitie) en doorgaf aan de FIDE. Dan zou de KNSB helemaal overbodig zijn voor wat een gemiddeld clublid nodig heeft. Maar deze optie bestaat niet, waarom deze onvrijheid?

   

   

  • Avatar
   Titos 04 april 2024

   Ik moest wel even lachen om het gebruik van het woord ‘onvrijheid’ in deze context. Je noemt een hele specifieke optie, die niet blijkt te bestaan en noemt dat een onvrijheid. Zelf zou ik graag willen dat alle huizen van mijn overburen gesloopt worden zodat er een mooi park voor mij gemaakt kan worden, maar die optie bestaat niet, waarom deze onvrijheid?

  • Avatar
   Caesar64 04 april 2024

   Melchior, monopolies zijn er om te doorbreken! Wat let je om zelf een competitie te organiseren? Of de bondsraad maar eens bezoeken en je kritische blik daar eens ventileren. Ik heb respect voor mensen die niet alleen mopperen maar ook doen, Gelukkig komen er nu ook wat reacties van schakers die niet van cherry picking houden.

   • Avatar
    Melchior Vesters 04 april 2024

    @Caesar: Toen ik nog voorzitter was van een club, heb ik de bondsraad ook eenmaal bezocht en een kritische vraag gesteld over de contributie. Er werd niets mee gedaan.

     

    @Titos: die vergelijkingen van jou zijn wel erg scheef. Belastingen zijn er voor zaken van collectief belang, schaken is een hobby. En in de privésfeer is het toch terecht dat je streeft naar vrijheid, geen verplichte ‘winkelnering’ bij een bedrijf met een product waaraan een gemiddeld clublid niets heeft.

     

    @ beide keyboard warriors, post lekker onder je eigen/volledige naam, helden.

    • Avatar
     Titos 04 april 2024

     Maar belastingen worden toch ook uitgegeven aan hobby’s? Er gaat best wat belastinggeld naar de kunst & cultuur sector, en ook naar sport bijv. We kunnen toch niet elk lid precies laten betalen voor wat diegene graag wel in het pakket wilt hebben?

     Ik betaal wel voor: ratingverwerking, jeugdschaak, schoolschaak, talentontwikkeling. Ik wil niet betalen voor: bondsblad, KNSB competitie, topschaak. Zo werkt een bond gelukkig niet. Ik denk dat kritische vragen altijd goed zijn, maar laten we het wel eens zijn over het feit dat je bij een sportbond (zoals vermoedelijk bij veel verenigingen ook) je altijd betaalt voor zaken waar je wel en geen gebruik van wilt maken.

     • Avatar
      Melchior Vesters 04 april 2024

      @Titos, nu is me duidelijk dat jij zo’n rechtse rakker bent die kunst & cultuur als ‘hobby’ ziet. De algemene gedachte van dit soort dingen subsidiëren is geen hobby, maar heeft te maken met het bevorderen van individuele ontplooiing (niet per se links overigens, eerder sociaalliberalisme) en ook met een stukje opvoeding (de regering wil dat haar burgers kennis van cultuur kunnen nemen, dat bevordert ook het burgerschap).

 20. Avatar
  Titos 04 april 2024

  Alle begrip voor mensen die moeite hebben om hun contributie te betalen, daar zouden vanuit clubs, bond, gemeente, overheid ruimhartige regelingen voor moeten bestaan.

  Maar zelf betaal ik graag contributie, die na verdeling over club, onderbond en KNSB voor het schaken in NL gebruikt wordt. Dat die contributie de afgelopen jaren is gestegen, verbaast me niet, er zijn wel meer zaken duurder geworden. Het is eigenlijk net als belasting betalen, dat is verplicht en het geld wordt gebruikt voor enerzijds dingen waar ik wel iets aan heb, en anderzijds dingen waar ik geen gebruik van maak. Ik heb geen kinderen maar mijn belastinggeld gaat wel naar onderwijs, en dat is prima. Of zouden belastingen ook alleen maar naar zaken moeten gaan die je zelf uitkiest?

  Als je de contributie niet wilt betalen (kunnen is wat mij betreft wat anders, dat moeten we met z’n allen kunnen regelen), dan staat het je vrij om geen lid te zijn en zelf onafhankelijke schaakactiviteiten te organiseren. Een nog mooiere oplossing is om je te kandideren voor het bondsbestuur en e.e.a. van binnenuit te veranderen.

  • Avatar
   Melchior Vesters 04 april 2024

   De enige reden dat je het niet erg vindt om belasting te betalen is dat je voldoende profiteert. Want iedereen vindt het fijn om te leven in een land met goede wegen, zorg, onderwijs etc. Je zou wel anders piepen als 99% van je belasting ging naar dingen die je niet gebruikte.

    

   Deze hele discussie gaat erom dat de KNSB, op ratingverwerking na, werkelijk geen biet toevoegt aan een clubwedstrijdje in de onderbond (of hoe dat tegenwoordig moge heten, de regionale competitie). Dus op enkele centen na krijg je niets voor je KNSB-contributie van 60+ euro.

    

   Het gaat er dus niet om of mensen zoals ik begrijpen dat ze een klein beetje moeten betalen voor iets wat ze niet gebruiken. Het gaat erom dat de verhouding VOLLEDIG zoek is, als je als gemiddeld clublid eigenlijk niks anders wilt dan dat clubwedstrijdje spelen.

    

 21. Avatar
  Gewoonbert 04 april 2024

  Kreeg net een e-mail van onze voorzitter ,ex redacteur KNSB krantje maar dit terzijde ! Hij zegt iedereen gaat voorbij aan de belangrijkste grief van Kees ( Open Brief ) Deze grief betreft niet de hoogte van die contributie verhoging maar de snelheid waarmee die verhoogd werd in korte tijd  7 jaar verdubbeld .Zo meneer de voorzitter ,boodschap doorgegeven !

 22. Avatar
  Rick den Haag 04 april 2024

  Worden deze type vraagstukken niet besproken tijdens de Bondsraad ieder jaar? De verhoging van de afdracht zal waarschijnlijk toegelicht zijn.

  Verder vind ik het nobel van ENPS dat ze de contributie al twintig jaar niet verhogen, maar ik mis wel een stukje realiteitszin.

 23. Avatar
  Gewoonbert 04 april 2024

  @Verder vind ik het nobel van ENPS dat ze de contributie al 20 jaar niet verhogen ,maar ik mis wel een stuk realiteitszin “” Ja mag je vinden Rick den Haag ,toch zijn we een financieel heel sterke club ! Behalve contributie en de eigen bar scoren we ook nog op andere gebieden .Welke dan ? Nou zal er eentje opnoemen ,een schaker overleed ,zijn eigen club wilde zijn nalatenschap niet hebben ,dus kregen wij die want vroeger speelde hij ook voor ons .Het waren schaakboeken ! Ja niet te geloven ! Gelukkig keurige boeken de persoon was heel erg netjes ,we vonden een koper en de hele handel verkochten wij voor 400 euro .Zo ook met schaakklokken en schaaksnuisterijtjes van andere overleden personen ,gewoon verkopen op Marktplaats of onderhands .Je moet natuurlijk wel personen hebben die hier tijd voor willen uittrekken ! Verder speelt er een KNSB club in “” ons “” gebouw op zaterdag ,zij maken gebruik van onze drank en wij krijgen de omzet ! Als het aan ons lag hadden we die contributie de komende 20 jaar ook NIET verhoogd !

 24. Avatar
  Gewoonbert 04 april 2024

  Nog eens wat Beste Rick den Haag ,je moet als schaakclub een beetje “” out of the box (o.i.d.) denken .Neem die schaakclub die die nalatenschap weigerde ( te veel soesa ) Nou wij duiken erin en slepen 400 euro er uit ! Veel familieleden sturen die schaakboeken van hun overleden geliefde aan het MEC ,natuurlijk ook goed maar waarom niet aan zijn /haar schaakclub ? Verder erfenissen ,veel schakers zijn al op leeftijd en hebben geen kinderen maar wel een goed gevulde spaarrekening ! Waarom dat geld aan een neefje of nichtje nalaten ,als je die toch nooit ziet ? Geldt ook voor mij ! Ben al op leeftijd en heb een goed gevulde spaarpot ,weet je wat dacht ik “” Waarom geef ik niet wat aan mijn cluppie ?”” na mijn dood ! Moet er eigenlijk geen ruchtbaarheid aan geven want straks geeft die penningmeester van ons ene Johan mij een duw op die gevaarlijke trap waar ik elke vrijdag 20x heen en weer op raas en dat als 75 jarige .Bij Boven IJ zag ik die bijna 90 jarige Peter Sassen ook heel actief zijn bij het opruimen na afloop ! Boven IJ zat eerst in een mooi zaaltje maar zijn nu verhuisd naar een minder mooi zaaltje in datzelfde gebouw ! Moet er niet aan denken dat een diehard schaker als Peter Sassen straks door die contributie verhoging niet meer aan zijn geliefde schaaksport kan deelnemen ! Leuk dat die KNSB aan vrouwen en meisjes schaak denkt en ook oog heeft voor jeugdschaak en die grootmeesters pampert ! Maar what about die oude knarren die nog lol hebben in het schaken ,daar drijven veel schaakclubs op beste BOBO,S van die KNSB !

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.