Kandidatentoernooi ronde 4: Nepo weer eens koploper

Ian Nepomniachtchi was de grote winnaar in de vierde ronde van het kandidatentoernooi. Dankzij een overwinning op de zichzelf de das omdoende Vidit gaat hij de rustdag in als koploper. Een ongedeelde eerste plaats, want medekoplopers Caruana en Gukesh speelden remise tegen elkaar. Het ligt die Nepo wel, kandidatentoernooien spelen…

Als eerste waren Nakamura en Pragg klaar. Het was Praggs derde partij met zwart en voor de derde keer kreeg hij het Spaans te bestrijden. Het werd geen uitgestelde Schliemann en ook het Open Spaans kwam niet op het bord. Het was verder ook niet zo’n bijzonder potje. Kijk zelf maar…

foto Michal Walusza © Fide

 

Ian Nepomniachtchi bedacht een nieuw plan tegen de taaie Berliner. Zijn 12.Ph2 trof ik in mijn database nog niet aan. Het hoefde allemaal niet veel om het lijf te hebben als tegenstander Vidit zijn eigen toren niet levend had begraven op b3. Dat maakte de partij moeizaam, maar er waren toch nog een paar blunders nodig om echt te verliezen. Zo taai is die Berliner kennelijk. Je bedenkt een slecht plan, maar dan sta je nog steeds niet verloren. Er moet echt geblunderd worden!

Koplopers Caruana en Gukesh speelden aanvankelijk een rustige Italiaan, maar de zaak ging op scherp toen Gukesh een pion offerde. Caruana nam het aan en bleef de pion zelfs voor, maar in dat eindspel was er geen serieuze kans op winst. Hij probeerde het nog lang, wellicht om een verslaggever met nachtdienst te treiteren, maar het bleef remise.

Nijat Abasov had voor de derde keer wit. De vorige keren timmerde hij de boel snel dicht om remise te scoren, maar Alireza Firouzja vond een manier om dat degelijke gedoe wat te ontregelen. Hij kwam zelfs een pion voor, maar die was van dezelfde kwaliteit als de pluspion van Caruana. Ook dit werd remise.

Bij de dames veranderde er aan kop niet veel doordat drie van de vier partijen in remise eindigden. Dat had overigens alles te maken met een gebrek aan slagvaardigheid van deze en gene. Zo kroop koploper Zhongyi Tan door het oog van de naald tegen Kateryna Lagno…

De met wit spelende Lagno staat een pion voor, maar ze moet even een goed heenkomen zoeken voor haar loper. Wat zou u doen?

Ook noteren we weer een eindspelmiskleun…

Wit aan zet, wat zou u doen? U doet het vast beter dan Anna Muzychuk!

Zie voor de oplossingen het partijbestand…

Vandaag hebben ze een rustdag in Toronto!

2 Reacties

  1. Avatar
    Wim Weehuizen 08 april 2024

    Dank voor alle analyses van het kandidatentoernooi. Ik zoek ze elke dag op. En altijd weer goed om te zien dat er in de Berlijnse muur bressen worden geslagen. Door het ruimteoverwicht van wit in de partij tussen Nepo en Vidit speelt dat veel gemakkelijker en zoals zo vaak deed zwart het in tijdnood twee keer fout. Ik heb zondag tussen twee kasseienstroken door ook nog even het live commentaar gevolgd. Daar was men tegen de zet Kb7, die de toren moest ontwikkelen. En dan gaat n.b. de toren naar a5 en raakt opgesloten. Spannend om te zien of de jonge generatie het op kan nemen tegen de wat ervarener grootmeesters, die al eerder als kandidaat een WK match speelden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.