Kandidatentoernooi 2024 ronde 6: zes beslissingen

Wie denkt dat het schaken onderhand uitgespeeld is en cynisch veronderstelt dat iedere partij op het hoogste niveau bloedeloos in remise verzandt, hoeft alleen maar naar ronde 6 te van het kandidatentoernooi te kijken om van dit waanidee te herstellen. Met zes besliste partijen was deze ronde in ieder geval een feest voor de neutrale toeschouwer.

Kandidatentoernooi

Laten we meteen met het minst spectaculaire van de ronde beginnen, dan hebben we dat maar meteen gehad.
Het minst spectaculair was de partij tussen Ian Nepomniachtchi en Fabiano Caruana, de enige twee van de acht die ooit een tweekamp om het wereldkampioenschap gespeeld hebben. In een Schots vierpaardenspel gebeurde weinig noemenswaardigs, en met respectievelijk 1:46 en 1:42 op de klok na de tijdcontrole werd de vrede getekend.

De partij tussen de jongste (Gukesh Dommaraju, 17) en de oudste (Hikaru Nakamura, 36) was iets interessanter, maar ook hier kozen beide spelers ervoor om vooral het evenwicht te bewaren.

Knal- en siervuurwerk was er in de partij van Vidit Santosh Gujrathi en Alireza Firouzja. In een Anti-Sozinvariant van het Klassieke Siciliaans ging de Fransman de hoofdvariant uit de weg en veronachtzaamde daarbij de ontwikkeling van zijn koningsvleugel, met alle gevolgen van dien:

Ook Nijat Abasov bleef met een 0 achter. Zijn tegenstander Rameshbabu Praggnanandhaa (een naam die op heel veel manieren verkeerd te schrijven valt) pakte in een vroeg stadium het initiatief op de damevleugel en verkreeg daar een numerieke pionnenmeerderheid. Zwarts centrale spel kwam nooit echt van de grond, en zijn loperpaar kon weinig uitrichten tegen Wits cavalerie. De verzilvering ging niet zonder horten en stoten, maar tegen de tijdcontrole aan greep Abasov lelijk mis.

Tussenstand

Na ronde 6 gaan Nepo en Gukesh aan de leiding met 4 punten. Caruana en Pragg volgen op een halfje. Vidit komt weer op 50% en staat op gelijke hoogte met Nakamura. Gedeeld onderaan staan Abasov en Firouzja met 1½ punt. Met 8 rondes te gaan en 5 verliespunten in te halen ziet het er niet heel erg rooskleurig meer uit.

1/2 Ian Nepomniachtchi 4
1/2 Gukesh Dommaraju 4
3/4  Fabiano Caruana 3½
3/4 Rameshbabu Praggnanandhaa  3½
5/6 Hikaru Nakamura 3
5/6 Vidit Santosh Gujrathi 3
7/8 Alireza Firouzja  1,5
7/8 Nijat Abasov  1,5

 

Dameskandidatentoernooi

Bij de dames eindigden alle partijen in een beslissing.

Koploopster Tan Zhongyi verdedigde met Wit haar koppositie met een overwinning op Anna Muzychuk. De afronding van Wits aanval was weliswaar niet geheel vlekkeloos, maar uiteindelijk ging de Oekraïense toch in de fout.

In haar kielzog won de Russin Aleksandra Goryachkina haar partij van de Bulgaarse Nurgyul Salimova. De Russin kreeg met Zwart vanuit een Carlsbad-structuur met ongelijke lopers het betere van het spel omdat Wits beide principiële doorbraken (b4-b5 en e3-e4) verhinderd waren. Zwart won in aanloop naar het eindspel een pion en had daarna de lastige taak om dat voordeel te verzilveren. Wits koning kon echter niet meehelpen bij de verdediging tegen de vrijpion, en Zwart voerde het eindspel met vaste hand en feilloos tot winst. Aanschouw een prachtig staaltje techniek:

Koneru Humpy heeft geen makkelijk toernooi, en in haar witpartij tegen Lei Tingjie zat het opnieuw niet mee. In een eindspel met paarden en ongelijke lopers met 4 pionnen tegen 4 pionnen viel een gelijke stelling ineens als een kaartenhuis in elkaar toen de Indische een pionzetje te veel deed.

Ten slotte kreeg Kateryna Lagno het punt vrijwel in de schoot geworpen toen Rameshbabu Vaishali in een Anti-Marshallsysteem op zet 21 na lang nadenken een vreselijke fout beging. Eens te meer blijkt dat te lang nadenken de kans op fouten vergroot.

Tussenstand

Tan blijft dus bovenaan staan met 4½ punt uit 6. Daarachter volgt Goryachkina met 4, Lagno met 3½ en Lei met 3. Gedeeld 5/6 staan Salimova en Vaishali met 2½, en onderaan Koneru en Muzychuk

1. Tan Zhongyi 4½
2. Aleksandra Goryachkina 4
3. Kateryna Lagno 3½
4. Lei Tingjie 3
5/6 Rameshbabu Vaishali 2.5
5/6 Nurgyul Salimova 2.5
7/8 Koneru Humpy 2
7/8 Anna Muzychuk 2

~ Michaël van Liempt

4 Reacties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.