Kandidaten ronde 7: Nepo verdedigt weer goed, Gukesh onderuit

De eerste helft van het kandidatentoernooi zit er op! En zoals de zes voorgaande ronden was ook ronde 7 niet zonder spanning of verrassende wendingen. Het speeltempo, en dan met name het ontbreken van increment tot zet 41, speelde met name koploper Gukesh parten. Verder verdedigde Nepo zich wederom met zwart uitstekend door een paar zetten te vinden die, in mijn ogen, wel echt getuigen van het spel van een titelkandidaat. Nepo staat in ieder geval weer alleen aan kop.

Laten we beginnen met de ongelukkige Gukesh, die tegen de worstelende Firouzja lang bezig was een sterke partij neer te zetten. In onderstaande stelling heeft Gukesh een prima voordeeltje, maar iets gaat er mis bij de inschatting van alle varianten. Op een of andere manier werkt hij zichzelf in een stelling waarin hij gedwongen een stuk moet offeren. Nog steeds geen man over boord en wellicht zelfs gepland door de jonge Indiër. Wanneer beide spelers onder de 2 minuten zakken met nog een aantal zetten te gaan, doet Firouzja een ultieme poging de partij naar zijn hand te zetten. Gukesh reageert… niet optimaal. Kijk vooral even mee:

Dan Naka tegen Nepo, om de namen maar even kort te houden. Nepo staat gedeeld eerste na zes ronden, Naka doet het nog wat minder en is er dus op gebrand zich terug te werken naar de top. In een Russisch lijkt Naka zich uitstekend voorbereid te hebben, want hij staat nog op een dikke 1 uur en 55 minuten na 22 zetten spelen. Nepo is inmiddels uit de voorbereiding en heeft 55 minuten minder op de klok. Daarbij staat Naka ook nog eens een kwaliteit en een pion voor, ten koste van een kwetsbare koning en onderontwikkeling. Onderstaande stelling is het startpunt waar Naka voor het eerst echt begint na te denken. Helaas voor hem vindt hij de juiste voortzetting niet om het voordeel (slechts 0.9 overigens) te consolideren, om vervolgens een paar stukoffers om de oren te krijgen met remise tot gevolg. Chapeau Nepo.

De overige twee partijen eindigden in remise. Prag (wederom maar even afkorten) speelde het Frans tegen Caruana. Laatstgenoemde lijkt nog niet zijn 2800+ spel gevonden te hebben, maar zelfs dan is het gewoon een topschaker. Toch is de Indiër nooit echt in de problemen en eindigt het dus in remise. De laatste Indiër, Vidit, kwam op groot voordeel in een complexe stelling tegen Abasov. Dat overigens nadat Abasov volgens de computer een plusje had gehad (ik zag het niet, hij dus ook niet). Deze stelling geeft weer hoe de pionnenstructuur overduidelijk ondergeschikt was aan andere aspecten van het schaakspel.

Vidit had hier 41…Th7! moeten spelen, maar koos voor het aantrekkelijk ogende maar incorrecte 41…g4?, waarna Abasov hem tructe met 42.Pg3! gxh3 43.Txf6! Txf6 44.Txf6 Dxf6 45.Ph5 En na deze vork krijgt Abasov zijn materiaal terug en vervlakte de partij.

Vrouwen

Bij de vrouwen ook 3 remises en 1 winst. Ondanks wat kleine voordeeltjes hier en daar kon er in de 3 remisepartijen niet echt gesproken worden van weggegooide winsten. Gewoon goed spel van beide spelers hielden de partijen uiteindelijk in evenwicht. De beslissende partij, tussen Lei en Vaishali, was dan wel weer enerverend. Na een rustige Italiaan ging het centrum open en stonden er zelfs tijdelijk 4 paarden in het centrum. Dit was niet alleen optisch mooi, het hield beide partijen ook in evenwicht. Toch had Lei meer plan, en na de opmars van de witte c-pion bleken de zwarte stukken niet lekker te staan. Lei had zelfs al eerder een dame kunnen offeren, maar met weinig tijd op de klok voor beide speelsters koos ze de veilige route met druk. Toen ze even later weer de dame in de aanbieding deed had Vaishali die maar beter wel kunnen pakken. Ze deed dit niet, waarna de dame op de lange diagonaal bewees waarom ze maar beter van het bord gehaald had kunnen worden.

 

*Ik wil het verslag nog aanvullen met alle partijen in de pgn-viewer en wat foto’s, maar dat komt hopelijk nog later vandaag!

 

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

2 Reacties

 1. Avatar
  Frank Van Tellingen 12 april 2024

  „Ik zag het niet, hij dus ook niet„ is een mooie Cruijffiaanse verhaspeling (realist want optimist), neem ik aan?

  • Avatar
   Bram Klapwijk 12 april 2024

   Ha, ja. Het is inderdaad wat cruijffiaans verwoord 🙂 Ik bedoelde te zeggen dat ik naar de stelling keek waar de computer vond dat wit beter stond, maar dat ik dat zelf nooit zo gezien/beoordeeld zou hebben. En hij dus ook niet, want hij verspeelde dat voordeel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.