Kandidatentoernooi ronde 9: Pxd6 en een cadeautje voor Tan

In de negende ronde van het kandidatentoernooi speelden de beide koplopers remise. De remise tussen Gukesh en Pragg was een redelijk normale, maar medekoploper Nepo mocht zijn handen dichtknijpen met een halfje. Was dat allemaal te danken aan het concentratieverlies bij Firouzja vanwege het schoeisel waarover Dimitri Reinderman eerder vandaag schreef? Vergeef me overigens alstublieft al die afkortingen, maar de wereldtoppers hebben ingewikkelde namen tegenwoordig. Waar zijn Carlsen en Giri? En So?

De man met de minste remises dit toernooi, Vidit, scoorde ook deze ronde geen remise. Hij won voor de tweede keer van Nakamura. Abasov speelt met wit niet heel ambitieus en gaf Caruana geen kans op meer dan een halfje.

Gukesh – Praggnanandha

De beide heren hebben ongetwijfeld hun stinkende best gedaan om er wat van te maken, maar het was desondanks een weinig bruisende partij. Ik vond zelfs geen enkel interessant moment voor een diagram!

Firouzja – Nepomniachtchi

Ik weet niet of Firouzja net voor dit moment is aangesproken op zijn schoeisel, maar hier nam hij een in mijn ogen merkwaardig besluit. Hij heeft een prachtig paard op c4 en de loper op d6 lijkt op een grote pion. En toen volgde 20.Pxd6?! En oh, want miste hij dat paard aan het einde…

Vidit – Nakamura

Stelling na 27.Lc3. Hoe te slaan op e5? Gevoelsmatig sla je eerst met het paard. Nakamura ook, want het kostte hem slechts 29 seconden om dat besluit te nemen. Toch was eerst met de loper slaan beter. Een zet later toonde Vidit aan dat hij minder dogmatisch denkt dan de meeste schakers, want hij sloeg wel eerst met de loper en bereikte daarmee een gewonnen stelling. Hoe dan? Zie de partij…

Abasov – Caruana

Dit was gewoon geen leuke partij…

De dames

Vaishali – Tan

Foto Michal Walusza @Fide

Zhongyi Tan heeft de ongedeelde koppositie weer te pakken dankzij een heel vlotte winstpartij met zwart tegen Vaishali. Hopelijk voor de Chinese heeft ze zondagmiddag wielrennen gekeken, dan weet ze dat ze nog niet met haar armen in de lucht kan gaan zitten. Er kan nog een sluwe vos links langszij komen!

Koneru – Lagno

Humpy Koneru staat hier niet best. Maar ze vond een afwikkeling naar een remise-eindspel. U ook?

Lei – Salimova

Medekoploper Tingjie Lei pakte de Philidor voortvarend aan met 5.Tg1 en 6.g4 maar heel spannend werd het desondanks niet. De dames verdwenen vrij snel van het bord en toen koerste de partij af op een remise

Muzychuk – Goryachkina

Ik denk niet vaak aan Bobby Fischer bij het vrouwenschaken, maar de eerste partij destijds in Reykjavik schoot even door mijn hoofd…

De opgesloten loper ging eraan, maar wit graaide er een boel pionnen voor terug. Het werd remise zodat medekoploper Goryachkina ook weer afscheid moest nemen van de gedeelde koppositie.

Vanavond Nepo – Gukesh! Ik ga kijken!

 

 

5 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 15 april 2024

  Firouzja, aangesproken op zijn schoeisel moet afgaande op en.chessbase.com/post/candidates-tournament-2024-open-9 rond de twaalfde zet geweest zijn, zie resterende tijd links van de stelling in chess.com/events/2024-fide-candidates-chess-tournament/09/Firouzja_Alireza-Nepomniachtchi_Ian

  28… Th8 krijgt daar een vraagteken, Stockfish 16 NNUE diepte 21 heeft op plaats 1 met waardering +0.84 een variant beginnend met 28… Tc8 29.g5 g6 30.h5, (zie die unieke pionnenconfrontatie!) en als ik 30.h5 aanklik, dan vertelt Stockfish 11 Lite, dat Wit dik gewonnen staat.

 2. Avatar
  Pieter Priems 15 april 2024

  Ik begrijp nog iets niet van de partij tussenĀ Firouzja en Nepomniachtchi. Wit speelt eerst 9. Te1 en later 11. Pe5. Ik schat in dat Te1 is bedoelt om e4 te spelen, maar na Pe5 kan je de toren op f1 laten staan en daar staat ie beter om f4 te spelen. Na Pe5 is e4 nogmaals gedekt en Te1 overbodig. Het kost een tempo.

  • Avatar
   Bart 16 april 2024

   Na ruil op e5 staat de loper wat onhandig op e5. In de database zijn een paar partijn te vinden met 9.Pe5, tot f4 komt wit nauwelijks,

   • Avatar
    Pieter Priems 16 april 2024

    Dat is een punt. In die partijen sluit zwart het centrum niet en dan heb je een andere structuur waar f4 nauwelijks een rol speelt.

 3. Avatar
  Caesar64 15 april 2024

  Tsja 9. Ph4 is ook mogelijk. Om f4 te spelen is een toren op f1 niet noodzakelijk. Wellicht vond die dat de toren op en centraler staat dan op f1. Op direct 9. Pe5 kan ook Pe5: 10. Le5: pd7 volgen wat best vervlakkend werkt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.