Ronde 10 kandidaten: strijdlust en geluk gaan goed samen

Weer een heerlijke ronde om verslag over te mogen schrijven. Zowel in de opengroep als bij de vrouwen werden meerdere goede tot gewonnen stellingen uit handen gegeven. Wellicht beginnen de zenuwen een rol te spelen, en vermoeidheid vast ook wel. Strijdlust sleepte veel punten uit het vuur, samen met een (soms) flinke dosis geluk. In ieder geval ligt de strijd in de open groep nog helemaal open na deze ronde, met maar liefst 6 spelers op een punt afstand van elkaar. Bij de vrouwen kwam de uitdager van vorig jaar, Lei, langs zij. De twee Chinese dames Tan en Lei lijken het daar opnieuw uit te gaan maken wie hun landgenoot Ju Wenjun mag gaan uitdagen voor de wereldtitel.

Maar eerst Caruana! Zou het dan toch nog? Hij kreeg van Firouzja in ieder geval de kans om te spelen op winst, aangezien die een Najdorf van stal haalde. Caruana schakelde zijn ‘inner-Van-Foreest’ in, om met 6.Tg1 (de Freak attack) Firouzja hetzelfde voor te schotelen als wat Van Foreest deed tegen deze speler in 2020 in Wijk aan Zee. Toen kwam Van Foreest prima uit de opening en ook nu denk ik dat wit niks te klagen had. Dat lag ook aan Caruana, die meteen op zet 7 een vrij logisch ogend nieuwtje op het bord gooide. Wat volgde was een spannende en absoluut niet vlekkeloze partij.

Nakamura kreeg een agressieve opzet van zijn tegenstander Abasov tegen in een Russisch. Hij trok 20 minuten uit voor zijn 26e zet Tb7, waarna er veel ingewikkelde varianten op het bord konden komen. Na de door hem niet verwachte zet 26…Pc8 kon hij de verwikkelingen aangaan met 27.g5! Maar, na net veel tijd te hebben verbruikt bij de voorgaande zet en nog 14 zetten te gaan in 26 minuten, kon hij alle varianten niet berekenen. De computer gaf ook wel een variant om even je tanden in te bijten. Wat volgde was een partij die volledig bergafwaards ging voor Nakamura met een aardige plus tot gevolg voor Abasov. Toch kon ook hij dat plusje niet vasthouden, waarna Naka toch nog in de race kon blijven voor de titel!

De andere 2 partijen eindigden in remise. Gukesh en Nepo verrasten elkaar in de opening, waarna Nepo een klein voordeeltje had. Toch speelde Gukesh actief en vond hij vaak de juiste zetten, waardoor er niks meer in zat dan een puntendeling. Beide heren staan nog aan kop met 6 punten.

Vidit en Pragg bleven ook in de titelrace. Pragg probeerde wat nieuwe dingen in toch verder bekende wateren in de Berlijnse verdediging van Vidit. Maar die brak niet onder het geschuif (want veel meer dan dat was het niet).

Dus Nepo en Gukesh op 6, gevolgd door de heren Pragg, Nakamura en Caruana op 5.5 en tot slot ook nog Vidit met 5. Aangezien er nog veel spelers tegen elkaar mogen onder de 6 (kan ook niet anders…), is er nog van alles mogelijk. Wie is het fitst? Wie heeft er de minste zenuwen?

 

Vrouwen

Eerlijk gezegd zou ik hier alle partijen ook zo kunnen analyseren. Dat doe ik maar niet, al kan ik zeker aanraden de partijen even door te spelen. Ik geef wat samenvattingen met stellingen erbij. Drama was er voor Salimova, die tegen mede IM Vaishali weer verloor na totaal gewonnen te staan. Je hebt maar 1 zet nodig om je stelling te verpesten en helaas vond Salimova die meerdere keren. Wat zal die balen. Tijdnood speelde absoluut een rol, maar aangezien ze heel veel goede zetten vond in het pad naar winst, is het des te pijnlijker als je dan op het moment supreme de misser(s) speelt.

In bovenstaande stelling heeft Salimova de winst bijna te pakken. De f-pion van zwart is nog een vervelende factor. Ze speelde 54.e5?, waarna Vaishali scherp reageerde met 54…Pc5! en ineens kon de pion niet naar e6 én stond d7 aangevallen. Zwart was terug in de partij, maar wit kwam weer gewonnen te staan en miste helaas later weer de winst. Wat had wit wel moeten doen op zet 54? Het antwoord staat in de viewer.

Interessant was ook de partij van vorige uitdager Lei tegen Goryachkina. Na een redelijk gelijke partij geeft Goryachkina ineens op de rand van de 40e zet een kans aan haar tegenstandster, die er meteen bovenop springt. Zet 40 dus gehaald, 30 minuten erbij op de klok. Lei gaat in de denktank, er moet toch een winst zijn in deze stelling met zwart? Dat paard op f8 staat namelijk erg ongelukkig. Wat zou u spelen met zwart?

Lei vindt de eerste paar zetten van de variant, na ongeveer 22 minuten van haar nieuwe 30 opgebrand te hebben aan de winnende voortzetting. Ze mist echter het juiste vervolg (was ook wat tegenstrijdig, moet ik zeggen). Wat volgt is een tricky maar gelijk eindspel. En dan komt deze stelling op het bord, met beide dames spelend op de 30 seconden increment. Wat zou u doen met wit? Goryachkina greep in ieder geval mis, kijk maar in de viewer.

Tot slot Koneru. Die kreeg een mooie kans tegen koploper Tan! Wat zou u spelen met zwart? Antwoord in de viewer!

En alle partijen (open + vrouwen)

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

4 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 17 april 2024

  Over 14.Lc4-e2 heeft Caruana ruim 14 minuten nagedacht.

  En om Jorden erbij te halen, die heeft tegen de Najdorf op 6.g3 en 6.f4 na zowat het hele scala van 6.a3 tot en met 6.h4 gespeeld, vooral 6.h3, het buitenissigste komt mij 6.Ld2 voor. Het sinds 1990 bekende 6.Tg1 deed hij één keer eerder, een remise na 6… e5 in 2016 tegen Krishnan Sasikiran.

  • Avatar
   Bram Klapwijk 17 april 2024

   Is idd ook waarom ik aan Jorden moest denken, want hij weet altijd wel wat verrassends op het bord te toveren. Ben ik wel fan van.

  • Avatar
   Henk Smout 17 april 2024

   Het is absurd wat er allemaal nog meer ook buiten Jordens repertoire metterdaad gespeeld tegen de Najdorf mogelijk blijkt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.