Kandidaten ronde 13: Gukesh pakt ongedeelde koppositie

Met nog een ronde te gaan blijft het ongemeen spannend in het kandidatentoernooi. In de dertiende ronde versloeg Gukesh D met wit Firouzja en hij staat daardoor ongedeeld bovenaan. Medekoplopers Nepomniachtchi en Nakamura speelden tegen elkaar remise en staan dus een half punt achter. Zij delen de tweede plaats met Caruana, die met zwart Praggnanandhaa (ik heb dit getypt zonder spieken) versloeg. En om het nog spannender te maken: deze vier spelen in de laatste ronde tegen elkaar! De beide Amerikanen hebben daarbij wit: Nakamura tegen Gukesh en Caruana tegen Nepo. De laatste twee weten dat ze bij een remise sowieso uitgeschakeld zijn. Bij de vrouwen gaat Tan zich waarschijnlijk plaatsen voor de WK-match: ze staat een punt voor op Lei.

Foto: Michal Walusza/FIDE

Maar de belangrijkste partij van de dag was dus die tussen Gukesh en Firouzja. In een Spaanse Antiberlijner bleef de stelling lang ongeveer gelijk, maar wel spannend. In de tijdnoodfase (ik weet niet of het al een keer vermeld was, maar er is bij dit toernooi krijgen spelers pas na zet 40 er tijd per zet bij) verdedigde Firouzja zich goed en er kwam een zetherhaling op het bord. Op zet 42 week Gukesh af en dat bleek een goed idee: een paar zetten later bood Firouzja dameruil aan, maar dat leidde tot een gewonnen eindspel voor wit. En daarmee kwam de 17-jarige Indiër met 8.5 uit 13 aan de leiding.

Caruana wist toen hij zijn partij begon natuurlijk nog niet dat Gukesh zou winnen, maar wel dat met een remise met zwart tegen Pragg de kans op het toernooi nog te winnen erg klein zouden worden. Hij ging dus voor de winst en dat bleek uit o.a. dat hij al snel g5 en h5 speelde. Op zet 21 stonden de pionnen zelfs nog een veld verder. Het leverder via Pe6-d4-f3xe1 een kwaliteit op, maar wit had daar wel compensatie voor.

Zonder open lijnen is het moelijk een kwaliteit meer te verzilveren en daarnaast heeft wit een mooi veld op f5 voor het paard. Toch heeft zwart een plan: torens op g8 en h5, dame op e6, loper naar h6, paard slaan op e3 op f5. Dat kwam er niet van. Een ander plan is de breekzet b5, maar dat lijkt onwaarschijnlijk, zeker met dames op het bord. Die werden echter door wit geruild in de tweede diagramstelling (waarschijnlijk was 45.De3 verstandiger).

Zwart speelde zijn pion naar a5, koning naar a6, toren naar b8 en kon zo toch b5 doorzetten. Zwart miste een winst, wit miste een 0.00 en daarna kwam zwart weer gewonnen te staan.

En dat was definitief door een kleine combinatie: 74…Txa1! 75.Txa1 Ld2 leidde tot een gewonnen eindspel.

De partij tussen Nepo en Nakamura duurde niet lang, maar saai was ie niet. Het eindigde in een zetherhaling 25…Dh5 26.Pe5 Dg5 27.Pf3

Zwart kan echter 25…Dh6 proberen. Het verleidelijke 26.Te6 is dan niet goed wegens 26…b5! Wit moet dat voorkomen met 26.Tc1 en na 26…Pf4 27.Pe5 g5!? zijn alle uitslagen nog mogelijk.

Bij Vidit tegen Abasov kreeg wit een klein plusje, maar hij vond het snel al mooi geweest.

Vrouwen

Het vrouwentoernooi is een race tussen de beide Chinese dames, waarbij favoriete Lei Tingjie afgehaakt lijkt te zijn. Zij verloor van Vaishali, die haar vierde winstpartij op rij boekte (na daarvoor vier op rij verloren te hebben). Al op zet 15 had wit kunnen winnen (met een echte computervariant, dat wel). Wit bleef de hele tijd wat beter staan, al werd er van alles en nog wat geruild. Uiteindelijk kwam er een dame-eindspel op het bord waarin zwart twee grote fouten maakte.

61…Kf7?  Na 61…Dc4 zal het wel remise door eeuwig schaak worden.

62. g5! Dc1? En dat maakt het wit wel erg makkelijk. Met 62…Dc8 kan zwart blijven vechten.

63.Df4+ Dxf4 64.Kxf4 a4 65.Ke5 Ke7 66.d5 exd5 67.exd5 1-0 Wit zet gewoon zijn pion op d7, koning op d6 en dan is het geen pat wegens o.a. de h-pion.

Tan Zhongyi speelde ondertussen snel remise tegen Gorachkina en dat bleek een prima resultaat. Zij heeft in de laatste ronde genoeg aan remise met zwart tegen Anna Muzychuk (die een heel slecht toernooi speelt) om de uitdager te worden van Ju Wenjun. Dat moet lukken als ze haar zenuwen in bedwang houdt. Lukt het niet, dan kan Lei gelijk komen door met wit te winnen van Humpy Koneru.

Foto: Michal Walusza/FIDE

Hopelijk kunt u morgen uitslapen, want het gaat vannacht vast heel spannend worden!

1 Reactie

  1. Avatar
    Henk Smout 21 april 2024

    In chess.com/events/2024-fide-candidates-chess-tournament/13/Praggnanandhaa_R-Caruana_Fabiano doet Zwart eerst 12… h5 en na de foutzet 15.Dh3 het sterkste antwoord 16… g5. In het rondeverslag chess.com/news/view/2024-fide-candidates-tournament-round-13 krijgt na 15.Tb1 f6 16.Pf3 g6 17.Dh3 g5 18.Df5 de zet 18… Tb8 (in de bovenste link variant 2 na 14… De7 van Stockfish 16 NNUE diepte 22 met oordeel +0.26) twee uitroeptekens als zijnde het enige dat het spel gelijk houdt.

    In de eerste keuze van Stockfish 16 NNUE diepte 22 15.f4 f6 16.Pf3 g6 17.Dh3 exf4 18.e5 Lxe5 19.Pxe5 fxe5 20.Lxf4 Pd7 wordt 21.Lg3 en verdere zetten met +0.49 beloond, ik kan daar nauwelijks in geloven, het eerste dat bij mij opkomt zou 21.Tae1 zijn en geef de computer een beetje tijd, dan komt die met het alternatief 21.Lxe5 Pxe5 22.Tae1 h4 (22… Tf8 23.Dg3) 23.Te4 op de proppen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.