Dit weekend: kwalificatietoernooi voor het NK!

Zoals bekend komt het Nederlands Kampioenschap eraan. Bij de dames is de bezetting en indeling bekend, bij het NK algemeen ook, maar daar moeten nog twee plekken worden gevuld. Daarvoor treffen de regio­kampioenen elkaar: 13 spelers strijden om 2 plekken, verdeeld over twee dagen (zaterdag 8 en zondag 9 juni), en dat kun je LIVE volgen!

Op twee manieren zelfs, want de partijen worden live uitgezonden, maar je kunt er ook bij zijn. De kwalificatie is in Tribes, de speelzaal van SV Paul Keres op een letterlijke steenworp afstand van Utrecht Centraal. Bij de laatste KNSB-ronde waren er toch weer mensen die rondjes om het gebouw gingen lopen i.p.v. gewoon naar binnen gaan, wat alleen vroeger bij Jericho zin had (quizvraag: hoeveel rondjes heb je nodig?), daarom maar even visueel:

Alle informatie vind je hier. De kern:
– Zaterdag 7 ronden (11.00-17.30), zondag 6 ronden (11.00-17.00). Beide dagen lunchpauze van 13.30 tot 14.30.
– Tempo: 15 minuten + 5 seconden per zet.
– De eerste twee spelers kwalificeren zich. Bij gelijk eindigen volgt er een barrage.

Er is al geloot, waardoor we in ronde 1 de volgende kanonnen zien:
– Arthur Pijpers (LeiSB) – Martijn Monteban (NHSB)
– Amir Nicolai (FSB) – Chiel van Oosterom (OSBO)
– Gert Timmerman (RSB) – Jouke Bakker (NOSBO)
– Leandro Slagboom (NKJ) – Maurice Schippers (SGA)
– Prajit Sai Kumar (HSB) – Yuri Gassner (SGS)
– Bob Jansen (NBSB) – Zyon Kollen (SBO)
– Koen Leenhouts (ZSB) is vrij.

SGS-kampioen Yuri Gassner (foto Edith van Putten)

Een mooi gezelschap! Met misschien soms wat verrassende namen: zo werd Yuri Gassner SGS-kampioen door een geweldig OKU te spelen. De meest verse kampioen is Bob Jansen, wiens prestatie bij het NBSB-kampioenschap hier door Herman Grooten wordt behandeld. Wisten jullie trouwens dat hij geen wereldrecordhouder meer is? Een stel Noren heeft het record onlangs scherper gesteld… Als oud-RSB’er vind ik het wel mooi dat Gert Timmerman erbij is: die won altijd het Fokkertoernooi, maar dat is zeker 30 jaar geleden. Leuk om hem weer terug te zien!

Bob Jansen

Grootste kanshebbers op rating zullen GM Koen Leenhouts en bijna-GM Arthur Pijpers zijn, maar er liggen vele kapers op de kust. Je kunt het dus allemaal meemaken, achter je scherm of in Tribes. De koffie is warm, het bier is koud en de barman wil misschien nog wel een potje met je snelschaken. Tot dan!

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.