Kunstige schaakpuzzels in Goirle!

Het afgelopen weekeinde werd in Goirle voor de tweede keer het GWK-weekendtoernooi gehouden. De plaatselijke vereniging, De Eerste Goirlese Schaakclub, EGS was verantwoordelijk voor de organisatie. Het toernooi werd gewonnen door Bram van den Berg met 5 uit 6. Hij bleef Bas de Feijter een half puntje en het viertal Pieter Verhoef, Ruud van Meegen, Charlie Tang en Pim Blijlevens een vol punt voor.

Onder het motto “Stelling-In-Zicht” presenteert EGS-lid Maarten de Wit, in het kader van het 80-jarig bestaan van de club, tijdens het tweede Goirles Weekend Kampioenschap een tiental uitdagende schaakstellingen. Niet zomaar schaakstellingen, maar stellingen met een twist, een draai, een zaagsnede of zelfs zonder bord.

Schakers zullen worden uitgedaagd op hun ruimtelijk (bord) inzicht om de gepresenteerde stellingen te kunnen “lezen” en de bijbehorende opgaven te kunnen oplossen.

De gebruikte schaakborden en –stukken zijn allemaal tweedehands en krijgen daarmee een mooie herbestemming.

Op de foto vier voorbeelden, van linksboven met de klok mee: touwslinger-stelling, de boze slager-stelling, de verschoven bord-stelling en de Nederlands bord-stelling.

Desgevraagd gaf De Wit als toelichting op zijn ludieke opdrachten: “Omdat de club dit jaar 80 jaar bestaat, dacht ik dat het leuk was om eens iets anders te doen. Ik was al een tijdje bezig met allerlei "kunstige" zaken en ben op enig moment ook met schaakspullen aan de slag gegaan. Dat betreft dan stukken en borden die ik op rommelmarkten had gevonden en zo hier en daar wat zaken uit de garage…;-) Ik maak dan enigszins afwijkende partijopstellingen, waarbij in meer of mindere mate een andere vorm van ruimtelijk inzicht wordt aangesproken. Er kwamen er tien te staan in de speelzaal met daaraan gekoppeld een prijsvraagje. Verdere informatie over toernooi en ludieke schaakborden via deze link .

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.