Favoriet Loek van Wely moet 3 man naast zich dulden in Leiden

In Leiden vindt momenteel het Leiden Chess Tournament plaats. Het is de tiende maal dat het evenement gehouden wordt. Op papier is Loek van Wely (met 2662) de sterkste speler. Maar hij heeft (zware) concurrentie te duchten van de GM’s Evgeny Postny (ISR, 2625), Chanda Sandipan (IND, 2568), Vyacheslav Ikonnikov (RUS, 2538), Csaba Horvath (HUN, 2520), Roeland Pruijssers (NED, 2463) en Zhaoqin Peng (NED, 2385).

‘King Loek’ (foto Frans Peeters)

Daarnaast zijn er een paar Nederlandse IM’s waar ook rekening mee gehouden zal moeten worden. Om te beginnen natuurlijk de regionale ster, Arthur Pijpers (2447) en het Utrechtse talent Hugo ten Hertog (2458). Er staat zelfs nog FM achter zijn naam, maar als ik goed geïnformeerd ben, heeft hij alle benodigde normen al binnen.

Na drie ronden staat Loek met 100% gedeeld eerste, maar hij moet die positie delen met Postny, Sandipan en… jawel… Ten Hertog. Pijpers zit met een halfje minder op het vinkentouw evenals Pruijssers, jeugdtalent Robby Kevlishvili (NED, 2384) en local hero Fred Slingerland (NED, 2319).

In de eerste ronden rekende de Nederlandse favoriet steeds overtuigend met zijn tegenstanders af. Morgenavond krijgt hij met zwart zijn eerste grootmeester te bestrijden als hij tegen Sandipan moet aantreden. Hugo ten Hertog liet een prachtig staaltje spelinzicht zien toen hij in de derde ronde tegen Zhaoqin Peng pardoes een stuk offerde. Hij kreeg daar twee pionnen voor terug en een heleboel compensatie. Dat werd de veelvoudige dameskampioene al snel te veel. Nog een aardig feitje: Joop Piket, vader van grootmeester Jeroen Piket, snoepte GM Pavlovic een half puntje af. Vanuit slechte stelling, ging de grootmeester de fout in en Joop profiteerde handig. Hij won een stuk, maar het resterende eindspel was erg lastig. In de analyse heb ik een winst voor de witspeler kunnen vinden.

De tussenstand aan kop na 3 ronden luidt:

 

 

Uit de eerste drie ronden heb ik gezocht naar de nodige opwindende fragmenten. En dat leverde de volgende aardige selectie op:

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.