Gespot 82: Magnus en Hikaru blitzen er lustig op los…

 

Bij het grasduinen in schaakboeken, het doorbladeren van schaaktijdschriften, het surfen op het internet, het bekijken van schaakfilmpjes valt het oog wel eens op interessante stellingen, bijzondere voorvallen, geniale zetten en grappige blunders. In deze rubriek wil ik u die graag voorleggen.

Bent u ook iets tegengekomen? Laat het ons weten.

 

Binnenkort kunnen we de WK-tweekamp tussen Magnus Carlsen en Sergey Karjakin tegemoet zien. Beide spelers zijn zich druk aan het voorbereiden. Van Karjakin wordt nauwelijks iets vernomen, maar Carlsen is niet bang om geheimen prijs te geven. Hij speelde de afgelopen week nog een snelschaakmatch tegen Hikaru Nakamura. Die werd na drie uur spelen beslist in het voordeel van de huidige wereldkampioen. Deze tweekamp kwam voort uit een snelschaaktoernooi, georganiseerd door Chess.com, met aanvankelijk acht spelers waarvan deze twee de finale speelden. Zowel Carlsen als Nakamura waren te zien via Skype, zodat de uitdrukkingen op hun gezichten ook mooi te zien in beeld kwamen, tijdens het spelen. De tweekamp was verdeeld in drie gedeelten:

Magnus Carlsen (foto Frans Peeters)

 

Hikaru Nakamura (foto Frans Peeters)

1) In het eerste deel zouden ze 90 minuten non-stop partijtjes spelen, waarin ze allebei 5 minuten + 2 seconden per zet kregen. Dit eindigde in een 5½ – 3½ overwinning voor Carlsen.

2) In de tweede fase ging het om 60 minuten lang potjes met ieder 3 minuten + 2 seconden per zet. Ook hier ging de Amerikaan ten onder, ditmaal zelfs met 5-2.

3) In het laatste deel zouden beide heren 30 minuten lang partijtjes spelen, ditmaal 1 minuut per speler + 1 seconde per zet. Deze 1-minuut-vluggertjes staan ook wel bekend als ‘bulletschaak’ en Nakamura is hier heel bedreven in.

Nu was het eindelijk Nakamura die aan het langste eind trok. Hij won met 5-4, maar dat was natuurlijk bij lange na niet genoeg om de tweekamp te redden.

De eindstand kwam dus uit op 14½ – 10½ in het voordeel van de Noor.

De vraag rijst natuurlijk waarom Carlsen zo vlak voor de aanstaande tweekamp om de wereldtitel zich inlaat op dergelijke ‘spielerei’. Alle partijen waren live te volgen, de openingen die hij speelt, de fouten die hij maakte, de sterke zetten die hij wist te vinden. Allemaal bruikbare informatie voor zijn aanstaande tegenstander, zou je zeggen. Maar Carlsen liet desgevraagd weten dat hij tijdens zijn voorbereidingen op de match met Sergey Karjakin zich continu inlaat op trainingspartijen met zijn secondanten. Hij zag deze vluggertjestweekamp dan ook als een mooie afwisseling omdat hij tegen een van de sterkste spelers ter wereld (toevallig ook een van de beste snelschakers ter wereld!) zijn krachten kon meten. Op de vraag waar Carlsen zich bevond ten tijde van deze finale, wilde hij niet het achterste van zijn tong laten zien. Hij gaf wel aan dat hij zich in de Cariben aan het voorbereiden was.

 

Ik heb de meeste vluggertjes nagespeeld en gekeken of er aardige vraagstukjes uit te halen viel. Uiteraard mag je blitzpartijen niet analyseren, maar deze spelers zijn zo sterk, dat we die toch graag onder een vergrootglas leggen. U wilt ongetwijfeld ook weten of u het soms beter ziet. Vandaar de volgende elf quizvraagjes.

 

OPGAVE 1

Nakamura, Hikaru – Carlsen, Magnus

Wit heeft zojuist het vreselijke 22. Df4?? gespeeld. Waarom is dat fout?

 

 

OPGAVE 2

Nakamura, Hikaru – Carlsen, Magnus

Met welke dwingende zet haalt zwart de winst binnen?

 

 

OPGAVE 3

Nakamura, Hikaru – Carlsen, Magnus

Wat moet wit spelen om de winst binnen te halen?

 

 

OPGAVE 4

Nakamura, Hikaru – Carlsen, Magnus

Wit kan eeuwig schaak geven. Welk schaakje moet hij geven? 47. Dc8+ of 47. Dg8+ ?

 

 

OPGAVE 5

Nakamura, Hikaru – Carlsen, Magnus

Er is een curieus eindspel ontstaan. Zwart bezit een paard en slechts 1 pion, wit twee pionnen. Kan zwart dit winnen?

 

 

OPGAVE 6

Nakamura, Hikaru – Carlsen, Magnus

Hoe kan zwart winnen?

 

OPGAVE 7

Nakamura, Hikaru – Carlsen, Magnus

Het is remise, zwart kan dit niet winnen. Maar wit speelde 82. Kd6?? Waarom is dat zo’n afschuwelijke blunder?

 

 

OPGAVE 8

Nakamura, Hikaru – Carlsen, Magnus

In deze stelling volgde 47…Lxb6? Waarom is dat fout?

 

 

OPGAVE 9

Carlsen, Magnus – Nakamura, Hikaru

Een mooie technische winst boekte Carlsen in dit potje. Ziet u welk plan wit moet kiezen?

 

 

OPGAVE 10

Carlsen, Magnus – Nakamura, Hikaru

Zwart staat hier duidelijk beter. Maar hij overziet iets. Hij speelde namelijk 40…Txf7??

Waarom is dat zo’n vreselijke fout?

 

 

OPGAVE 11

Nakamura, Hikaru – Carlsen, Magnus

Hoe stelt wit de winst veilig?

 

 

 

(Alle foto’s zijn van Frans Peeters)

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.