Scherp spel Giri in Génève

Momenteel vindt in Génève (Zwitserland) het derde toernooi plaats in het kader van de Fide Grand Prix. De spelers kunnen GP-punten vergaren die hen in de strijd om het wereldkampioenschap kunnen brengen.

Nadat in februari in Sharjah (Verenigde Emiraten) en in mei in Moskou (Rusland) de eerste twee GP-toernooien hadden plaatsgevonden, is dit het derde toernooi dat meetelt. Het volgende en laatste GP-toernooi wordt in november in Las Palmas (Spanje) gehouden.

Na dat toernooi wordt duidelijk welke spelers zich plaatsen voor het Kandidatentoernooi dat voor maart 2018 gepland staat. Uit dat toernooi zal de uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen tevoorschijn komen. De WK-tweekamp staat voor november op het programma. Hier nog even het gehele schema in een plaatje:

 

Ook wat betreft de GP-punten mag de tussenstand hierin niet ontbreken:

 

We zien dat Mamedyarov, Ding Liren, Grischuk en Vachier-Lagrave op dit moment de meeste aanspraak maken op een plaats in het kwalificatieplaats in het Kandidatentoernooi.

Het toernooi in Geneve bestaat uit 18 (geselecteerde) spelers die samen gaan uitmaken wie er met de nodige GP-punten op zak straks naar Las Palmas mag.

 

De tussenstand na 5 ronden is:

Anish Giri (foto Harry Gielen)

Twee leiders in het klassement: Grischuk en Radjabov met +2. Dan vier spelers met +1 en helaas staat onze landgenoot Giri nog op 50%. Maar als iemand nog durft te beweren dat Giri te weinig durf toont in zijn partijen, dient hij onmiddellijk zijn mond te houden. Giri speelt tegenwoordig een zeer avontuurlijk soort schaak, waarin hij duidelijk de grenzen van ons spel aan het verkennen is. Daar kan hij later een heleboel lol aan beleven, want als hij dit aspect – het nemen van het initiatief in een partij – weet toe te voegen aan zijn allround stijl, wordt hij een geduchte kandidaat om ooit wereldkampioen Carlsen te kunnen bedreigen. Van Carlsen is bekend dat hij vanuit elke stelling het spel weet te maken.

Giri werd verweten dat hij te solide was en daardoor teveel remises speelde om ooit een kans te maken op de hoogste troon te mogen zitten. Dat is hij nu radicaal aan het veranderen. Het kostte hem in de eerste ronde helaas een punt omdat hij in reeds bedenkelijke stelling tegen Radjabov teveel op zijn eigen kansen lette en wat minder op die van de tegenstander. Het talent uit Bakoe counterde magistraal: met een stukoffer wierp hij zich de witte koning die jammerlijk in een matnet gevangen werd.

Maar Giri bleek uit het goede hout gesneden want een dag later sloeg hij onmiddellijk terug door de bepaald niet zwakke grootmeester Salem (uit de Verenigde Emiraten) om de oren te slaan. Helaas slaagde onze landgenoot er in de drie daarop volgende ronden geen partij te winnen, maar de remises waren bepaald niet zonder strijd. Tegen Li Chao kwam hij een heel eind maar de ongelijke lopers die ontstonden weerhielden hem van een vol punt. Tegen Gelfand neutraliseerde hij diens openingsspel en toen bleek er voor beide weinig te halen. Tegen Riazantsev rokeerde Giri kort en gooide vervolgens met f2-f4, g2-g4 en h2-h4 al zijn pionnen naar voren! Dat leverde een scherpe strijd op waarin hij begon te offeren op g6. Het kostte hem uiteindelijk twee stukken tegen een toren en twee pionnen. Maar omdat de tegenstander een blokkade opwierp zag het even zorgelijk voor onze man uit. Maar Giri zou Giri niet zijn als hij hier geen uitweg uit wist. Hij ruilde dames en drong met een toren de zwarte stelling binnen en dat bleek genoeg voor een puntendeling. Eerst een rustdag en dan mag hij in het de volgende ronden gaan proberen om ook in de plus te komen!

Ik heb de twee interessante partijen van Giri, die tot een beslissing kwamen tot dusver, geanalyseerd.

 

Giri, Anish – Radjabov, Teimour

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 d5 4. Pc3 Le7 5. Lf4 O-O 6. e3 Pbd7 7. c5 Ph5 8. Ld3 Pxf4 9. exf4 c6 10. Dc2 h6 11. O-O Dc7 12. Pe5 Pxe5 13. fxe5 Ld7 14. a3 b6 15. b4 bxc5 16. bxc5 f6 17. f4 Tab8

Na de opening is er een vrij gesloten stelling ontstaan waarin wit meer ruimte bezit en zwart het loperpaar. Dat loperpaar kan echter niet zoveel omdat de lopers hinder ondervinden van de dichtgeschoven pionnenstructuur.

 1. g3

Deze zet ziet er zeer raadselachtig uit, maar de reden die ik kan bedenken is dat Giri zijn pionnen zoveel mogelijk op zwart wil hebben, zodat hij de potentiële kracht van de zwartveldige loper kan inperken. Als zwart ooit …fxe5, fxe5 speelt zou … Lg5 een idee kunnen worden en dan kan hij dat met een keer h2-h4 wellicht bestrijden.

18…Da5 19. Pe2 Le8

Zwart moet toch iets om zijn stukken te activeren.

 1. Lg6

Hij laat natuurlijk …Lh5 niet toe en hoewel hij zijn goede tegen zwarts slechte loper ruilt, is in elk geval het loperpaar onschadelijk gemaakt.

20…Lxg6 21. Dxg6 Dd2

Dat is natuurlijk wel het nadeel: de zwarte dame valt de witte stelling zomaar binnen.

 1. Tf2 De3 23. Dg4

Pion e6 hangt met schaak, maar zwart kon nu toch een zeer sterke zet spelen.

23…Kh7?!

Iets te voorzichtig misschien. Riskant voor wit had 23…Tb2!? kunnen zijn. Na 24. Dxe6+ Tf7 25. Dc8+ Lf8 dreigt domweg …Txe2. Wit moet tegenkansen zoeken en dat kan met 26. e6! Na [ Passieve verdediging verliest: 26. Te1? fxe5 en ofwel Tf7 gaat iets doen ofwel Lf8  (na …Kh7) 27. dxe5 Kh7! en er is geen verdediging meer tegen …Lxc5.] 26…Te7 27. Te1 Txe6 28. f5 Te4 29. Dxc6 Txd4 staat zwart er echter toch duidelijk beter voor.

 1. Dxe6 Tbe8
 1. a4

Een wat zorgeloze zet, maar wit moet toch wat latente dreigingen het hoofd bieden. Daarbij wil hij graag zijn toren van a1 in het spel betrekken en dan zou pion a3 gaan hangen, waarna zwart een gevaarlijke a-pion zou krijgen. Niettemin speelt vanaf nu de strijd zich volledig op de andere kant van het bord af. Wit kon de stelling gelijktrekken met 25. Df5+ g6 26. De6 en nu de zevende rij is verzwakt, heeft hij weinig meer te vrezen. Bijvoorbeeld: 26…fxe5 27. Dxe5 Lf6 28. Dxe3 Txe3 29. Kf1

25…fxe5 26. Dxe5

Gedwongen, maar dan de loper van e7 straks naar f6 waar hij de potentiële zwakte van d4 onder schot gaat nemen.

26…Dd3!

Zwart wil natuurlijk geen dames ruilen.

 1. Dh5 Lf6

Langzaam maar zeker komen de zwarte stukken tot leven.

 1. Taf1

Een heel lastig moment.

28…g6

Het is de vraag of dit de juiste zet is, maar hij pakt goed uit. Direct verdubbelen zou na 28…Te7?! 29. f5! Lg5 30. Pf4 Lxf4 31. Txf4 tot voldoende tegenspel leiden. Heel sterk is 28…Kg8! waarna zwart een verdubbeling over de e-lijn voorbereidt zonder dat er een lastig schaakje in komt. Men kan zich afvragen of zwart niet een pionnetje kan buitmaken met 28…Lxd4 maar na 29. Pxd4 Dxd4 30. Dd1! Dxc5 31. Dc2+ lijkt het erop dat wit het wel houdt.

 1. Dg4 h5 30. Dd7+ Te7 31. Dd6 Kg7 32. Pc1

32…Df5!

Nu is Leiden in last. De witte torens doen niets, het paard heeft geen steunpunt en de witte koningsstelling is kwetsbaar. Last but not least is dat pion d4 hangt. Beide spelers hebben correct beoordeeld dat 32…Dxd4?! een sterk antwoord krijgt met 33. f5!

 1. Td1 Tfe8 Hier was ook 33…h4 al ijzersterk.
 2. Dxc6 Te1+

De zwarte torens komen op bezoek.

 1. Tf1

35…Lxd4+!

Knap gezien van Radjabov. De witte koning wordt uitgerookt.

 1. Txd4 Txf1+ 37. Kxf1 Dh3+ 38. Kf2
 2. Kg1 Te1+ 39. Kf2 Df1#

38…Dxh2+ 39. Kf1 Dh1+ 40. Kf2

40…Te1!

Een ‘stille’ zet, maar wel een die het lot van de witspeler bezegelt. Wit gaat geforceerd mat.

Een magistraal gespeelde partij van de zwartspeler.

0-1

 

Salem, A.R. Saleh – Giri, Anish

 

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Lc5 4. c3 Pf6 5. d3 d6 6. Lg5 h6 7. Lh4 a6 8. a4 La7 9. Pbd2 De7 10. b4 Ld7 11. Tb1

11…g5!?

De harde aanpak! Zwart gaat op de zwartveldige witte loper af.

 1. Lg3 Ph5 13. b5 axb5 14. axb5 Pa5 15. Ld5 Pxg3 16. hxg3 Df6 17. De2

17…O-O

Opmerkelijk gespeeld: rokade in dit stadium terwijl de koningsstelling verzwakt is. Maar Giri heeft uitstekend ingschat dat wit daar geen vuist kan maken en dat het belangrijk is dat zijn torens verbonden worden.

 1. Ph2

Gezien het partijverloop geen handige zet, het paard staat vanaf nu als een soort toeschouwer te wachten tot het eindelijk weer een zet mag doen.

18…c6 19. bxc6 bxc6 20. La2 Kg7 21. Pdf1

Veel te traag allemaal. Omdat de witte torens niet verbonden zijn, krijgt wit spoedig grote problemen op de damevleugel.

21…Tfb8 22. Pe3

22…Lxe3!

Zwart ruilt de actieve witte stukken af, zodat de witspeler met louter passieve stukken blijft zitten.

 1. Dxe3 Le6 24. De2 Lxa2 25. Txb8 Txb8 26. Dxa2

26…De6!

Een mooie zet

 1. Da1?!

Dit verergert de situatie voor wit. Want na 27. Dxe6 fxe6 28. Kd2 Tb2+ 29. Ke3 Kg6! (Anders volgt Pg4 en Txh6.) 30. Ta1 Pb3 staat zwart heel goed. Misschien kon hij met 27. Dc2 op de been blijven, maar een pretje was het sowieso niet voor wit.

27…Pb3 28. Dd1 Pc5 29. O-O

Eindelijk heeft hij zijn toren in het spel, maar hij kan niet voorkomen dat de zwarte stukken al op volle toeren draaien.

29…Tb3 30. Dc2 Ta3

 1. Tb1?

Nu gaat hij bijna door de knieën. Gek genoeg had wit hier 31. d4! kunnen proberen. Na 31…exd4 32. cxd4 Ta2 [ Vooral niet 32…Dxe4? wegens 33. Dc1! met materiaalwinst.] 33. Db1 Pxe4 34. Te1! Pc3 35. Txe6 Pxb1 36. Txd6 zal de partij in remise eindigen.

31…Da2 32. Dxa2

 1. Tb2 Da1+ 33. Pf1 faalt op 33…Pxd3!

32…Txa2 33. Pg4

33…Td2!

Zo’n gunstig eindspelletje naar winst voeren kan Giri als geen ander.

 1. Pe3 Txd3 35. Pf5+ Kf6 36. f3 g4 37. Kf2 gxf3 38. gxf3

38…d5!

Allemaal even sterk!

 1. Tb6 dxe4 40. Pe3
 2. fxe4? verliest materiaal: 40…Pxe4+ 41. Ke2 Txc3 en alles hangt zo’n beetje bij wit.

40…Td2+ 41. Ke1 Td6 42. fxe4 Pxe4 43. g4

43…Kg5!

Hier vond Salem dat hij genoeg gezien had.

0-1

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

14 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz juli 11, 2017

  Giri alweer attractief schaak! Nu hopen dat Rex Sinquefield dat ook door krijgt. Daar ben ik nog niet zo zeker van namelijk. Rex verliest rustig van schakers met een rating van 1000 en laat ook gewoon stukken in staan. Supertof dat Rex zijn geld en tijd investeert, waarvoor dank. Mijn vrees is dat alle grappen over het passieve imago van Giri misschien te sterk in zijn hoofd zit en dat hij Giri zijn partijen niet volgt, erger nog, gewoon niet snapt. Op Schaaksite spreken we wel over de nieuwe Giri, maar ik lees dat nergens anders. Mocht je nog op een Engelstalige site zitten, blijf het herhalen. Zo helpen we Giri makkelijker naar wildcards. Rex betaald, Rex bepaald.

  • Avatar
   Jaap Amesz juli 11, 2017

   Rex zal ook wel flink betaald hebben voor Kasparov die voor het eerst in 12 jaar weer rated gaat spelen in St. Louis. Nieuws wat trouwens niet gebracht is op deze site. Het grappige is dat Kasparov nog geen blitz en rapid rating heeft. Stel hij heeft wat mazzel dan kan hij zomaar heel hoog of zelfs eerste of zelfs met een rating record binnen komen op die lijsten! Vorige keer in St. Louis was zijn TPR over 2800 unrated. Dat zou een stunt zijn zeg.

   • Avatar
    Paul Bierenbroodspot juli 11, 2017

    Laten we hopen dat dit scenario uitkomt, dan zet Kasparov mogelijk zijn comeback door. Met die politieke loopbaan is het ook niet geworden wat hij ervan verwacht had.

    • Avatar
     Jaap Amesz juli 12, 2017

     Kasparov krijgt Putin nooit weg, maar respect dat hij het geprobeerd heeft. Eigenlijk ging het zo’n beetje hetzelfde als met zijn PCA. Zelf van alles bedenken, dit vorm proberen te geven, maar de massa buigt hier weinig in mee. 99,9% van gepassioneerde, intellectuele revolutionairen komen nergens op uit. Ik vraag me ook af in hoeverre Anand laat zien dat oude schakers met de juiste instelling gewoon met de top mee kunnen. In tegenstelling tot de slechte instelling van Topalov; op het moment dat hij begon te vertellen dat hij zichzelf oud vond, kelderde hij 80 punten in 1 jaar.

    • Avatar
     Henk Dissel juli 12, 2017

     Kasparov als deelnemer aan Hoogovens 1918-2018. Dat zou fantastisch zijn.

     Giri geef ik niet veel kans op een wildcard. Wei begint in zijn buurt te komen en is jaren jonger. Momenteel staat hij gedeeld eerste in Danzhou en staat 17e op de live-rating

     • Avatar
      Jaap Amesz juli 12, 2017

      Ik had Wei Yi opgegeven. Op zijn 15e 2700 laag en op zijn 18e nog steeds 2700 laag. Nu ineens zie ik dat hij een persoonlijk record heeft van 2746 op 2700chess.com. Aangezien Aronian ook pas naar 2700 hoog ging op zijn 23e, kan het nog voor Wei Yi.

      Ook Giri zie ik nog wel groeien. De aflopen 5 jaar was het een verdediger a la Leko. Nu ineens -na alle grappen en geen wildcard van Rex- speelt hij dit jaar ineens actief en aanvallend. Misschien gaat dat nog wel beter lopen. Geef het wat tijd.

 2. Avatar
  Jaap Amesz juli 12, 2017

  Nou in principe wil je anderen niet zomaar overpennen. 😉 Op chess.com heb ik me geabonneerd op berichten van Peter Doggers, Mike Klein en News. (een idee voor jou Kees?) De mensen van chess.com zitten met hun neus internationaal elke dag weer in de boter. Dan krijg je alles mee. Misschien is het niet zo erg om het in je eigen woorden in het Nederlands over te pennen, want dit is tenslotte een Nederlandse site en idd op mijn clubs zitten mensen die amper Engels kunnen. Dan heeft het nog wel een functie. Dan netjes bronvermelding erbij met een link naar het originele bericht en iedereen even goede vrienden.

  • Avatar
   Kees Schrijvers juli 12, 2017

   Nogmaals, ga je gang Jaap. Niemand let je.

   Als redactie zijn we aardig op de hoogte wat er speelt. Wij wisten dit nieuws al geruime tijd. We kunnen het niet alleen. Zeer druk geweest met NK bijvoorbeeld en andere zaken.

   • Avatar
    Jaap Amesz juli 12, 2017

    Niemand let mij. Kijk, dat klinkt goed! Ok, ik schrijf wel wat.

 3. Avatar
  Paul Bierenbroodspot juli 15, 2017

  Wel een rare fout over het volgende en laatste  GP-toernooi dat in Las Palmas gehouden zou worden. In het schema vlak daaronder staat toch duidelijk Palma de Mallorca.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.