Wereldkampioen met wit onderuit in wereldbeker

De derde ronde in de wereldbeker begon vandaag met een daverende verrassing. De ongenaakbaar geachte Magnus Carlsen werd met wit in een regelrechte koningsaanval te grazen genomen door de Chinees Xiangzhi Bu. Dat zal dus nog flink bikkelen worden voor de wereldkampioen om zich door de derde ronde heen te worstelen…

Van de andere topspelers kwamen Wesley So en Levon Aronian wel tot winst tegen respectievelijk Vallejo Pons en Matlakov. Voor het overige kwam er nog slechts één partij tot een beslissing, maar dat ging niet bepaald op een normale wijze. Het ging om de Canadees Anton Kovalyov, de man die nota bene Anand naar huis heeft gestuurd.
Hij kreeg een automatische nul aan zijn broek omdat hij niet voldeed aan de ‘dressing-code’. Ik schrijf bewust ‘broek’ omdat hij geen lange broek aan had en dat kostte hem de kop. De Israëliër Rodshtein was de gelukkige die het gratis punt mocht incasseren.

Derde ronde: Giri – Sethuraman
Hoe verging het onze eigen Anish Giri? Hij moest het vandaag opnemen tegen de Indiër Sethuraman, de man die zijn op papier veel sterkere landgenoot Harikrishna had weten uit te schakelen. Na twee remises, had Sethuraman slechts twee partijen in de tiebreak nodig. De eerste werd remise, de tweede won hij met zwart.
Giri speelde vandaag met wit en hij pakte het Italiaans allemaal heel voorzichtig aan. Gezegd moet worden dat Giri niet in de buurt van de overwinning is geweest. Zijn openingsidee was aardig, maar hij pakte niet door. De partij kabbelde een beetje rond het ‘=’-teken, zou je kunnen zeggen. En dat bleef het ook tot het eind. Morgen zal onze landgenoot met zwart in elk geval moeten zorgen dat hij niet plotseling verrast wordt. In de barrage liggen er altijd kansen en Giri heeft zich het laatste jaar wat toegelegd op het snelschaken. Dus laten we hopen dat hij zich niet ergens vergaloppeert tegen dit tactische Indiase talent.

ANALYSE

Giri, Anish – Sethuraman, S P.
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6
3. Lc4 Lc5

Het Italiaans is hot tegenwoordig!
4. O-O Pf6 5. d3 O-O 6. c3 d6 7. Te1 a6 8. a4 h6 9. Pbd2 Te8 10. h3 Le6

Dit soort zettenreeksen komen de laatste tijd steeds vaker op het bord.
11. Lxe6 Txe6 11…fxe6 zie je ook wel eens, maar dan moet de toren op f8 blijven.
12. b4 La7
13. Lb2
Een nieuwe zet, die misschien niet voor herhaling vatbaar is. 13. Dc2 kwam een aantal keer dit jaar op het bord tussen diverse topspelers. Zo zijn hier de partijen Anand-So, Karjakin-Carlsen en Karjakin-Mamedyarov meegespeeld.
13…Dd7 13…Pe7 met de bedoeling …Pg6 lag meer voor de hand.
14. Pf1
Nu zou je toch 14. d4 verwachten. Dan moet er wel nauwkeurig gerekend worden. 14…exd4 15. cxd4 Pxb4 16. Db3 a5 17. d5 Tee8 18. Lxf6 gxf6 19. Ph4 is groot tot beslissend voordeel.
14…Tee8 15. Pg3 b5
16. Dc2
Giri speelt het allemaal heel voorzichtig. Ook hier komt 16. d4!? in aanmerking. 16…exd4 17. axb5 axb5 18. cxd4 en nu gaat 18…Pxb4? niet vanwege 19. d5! en het paard op b4 is in de problemen, terwijl er tegelijkertijd Lxf6 dreigt.
16…d5 17. Lc1
Nu gaat hij de loper weer terugbrengen en dat kan toch niet de bedoeling geweest zijn.
17…Tad8 18. Ld2 dxe4 19. dxe4
19…De6 20. Tec1

Hij dreigt nu c3-c4.
20…Dc4 21. Le1 Lb6
22. Pd2 22. Da2 Dxa2 23. Txa2 lijkt nog een tikje beter voor wit.
22…Dd3 23. Dxd3 Txd3
Even opletten: zwart dreigt pardoes …Txg3!
24. Pf3 bxa4 25. Txa4
Setharaman wil de situatie op de damevleugel opklaren.
25…a5
26. Kf1
Zo komt wit met een kwetsbare b-pion zitten. Hij wil zich kennelijk niet inlaten op 26. b5 Pd8 maar ik denk dat er niets mis mee is. 27. Kf1
26…axb4 27. cxb4 Pd4
Dat is ook nog een probleem van de laatste pionnenruil, want nu is wit veld d4 ook nog kwijtgeraakt. Het is duidelijk dat zwart geen centje pijn heeft in deze stelling.
28. Pxd4 Txd4 29. f3 g6 30. Ke2 Tdd8 31. Ld2 h5 32. Lg5 Td6 33. Lxf6 Txf6 34. Pf1 Td6 35. Pd2
Het paard heeft lange tochten gemaakt. Maar het kan dadelijk wel naar het mooie veld c4.
35…Ted8 36. Ta2 Waarom geen 36. Pc4 Waarschijnlijk vanwege 36…Tc6 en de penning is ook niet prettig.
36…Tb8 37. Tcc2 Ld4 38. Ta4
38…Lb6 38…Tdb6 39. Tc4 en alles blijft gedekt. En daar is ook alles mee gezegd.
39. Tca2 Tc6 40. Ta8
En hier trokken beide spelers de stekker eruit. Remise dus.
1/2-1/2

(foto’s van Anastasia Karlovic op de toernooiwebsite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

6 Reacties

 1. Avatar
  Eric de Ridder 10 september 2017

  Hij kreeg een automatische nul aan zijn broek omdat hij niet voldeed aan de ‘dressing-code’. Ik schrijf bewust ‘broek’ omdat hij geen lange broek aan had en dat kostte hem de kop.

  Dit klopt niet helemaal. Anton Kovalyov kreeg het verzoek om een andere broek aan te trekken. Daarop verliet hij de zaal om vervolgens niet meer terug te keren. Het schijnt dat hij zelfs al het vliegtuig naar huis heeft genomen.

  • Avatar
   Joop Gijsbers 10 september 2017

   Eerlijk gezegd vind ik ieder begrip voor dit soort bureaucratie van de gekke. Kovalyov droeg deze kleding al het hele toernooi, trouwens. En sowieso, het doet er toch geen klap toe?

  • Avatar
   Bert Hollander 10 september 2017

   Ook dat is niet het volledige verhaal, zoals hieronder staat heeft hij niet de zaal verlaten omdat de arbiter een discussie met hem aanging. Organisator Azmaiparashvili – zelf bepaald niet met een fris verleden en zelf gekleed in een t-shirtje met spijkerbroek… – schold hem na de discussie met de arbiter meermaals uit voor “gipsy”, wat Kovalyov uiteraard niet pikte. Om dan het toernooi te verlaten, klinkt erg overtrokken. Aan de andere kant zou ik na zo’n discussie niet erg geconcentreerd achter het bord zitten.

 2. Avatar
  Eric van t Hof 10 september 2017

  Verklaring van Anton Kovalyov zelf (automatisch vertaald):

  Ik wilde een beetje wachten tot ik rustig was, maar ik ben het zat om overal leugens te zien. Dus dit is wat er gebeurd is:

  De kwestie was niet het korte broekje maar hoe ik behandeld werd. Ik kwam naar het spel en werd benaderd door de scheidsrechter die me vroeg om te veranderen (eerste keer). Ik heb hem gezegd dat ik geen broek met me heb, en toen zag ik dat ik zwart speelde in plaats van wit, wat een verrassing voor me was en hem vroeg dat te controleren. Hij en de andere scheidsrechter hebben me gecontroleerd en bevestigd dat ik met zwart speel, we hebben een beetje gepraat en alles was goed. Toen kwam zoerab, hij was erg agressief, tegen me aan het schreeuwen en gebruikte de raciale “zigeuner” om mij te beledigen, behalve het vermelden van meerdere keren dat ik gestraft zal worden door fide. Ik heb hem verteld dat ik het eerder had gevraagd bij het vorige wk, als wat ik droeg goed was en mij werd verteld door iemand van de organisatie dat ja. Zoerab, op een daarvan manier, zegt dat het hem niets kan schelen, hij is de organisator nu. Op dit moment was ik echt boos maar probeerde niets stoms te doen, en vroeg hem waarom hij zo onbeschoft tegen me was, en hij zei omdat ik een zigeuner ben.

  Dus stel je dit voor, de ronde gaat beginnen, ik word gepest door de organisator van het toernooi. ik ben er zeker van dat ik gestraft zal worden door fide, uitgescholden en racistisch beledigd. Wat zou je doen in mijn situatie? Ik denk dat veel mensen deze persoon in zijn gezicht geslagen zouden hebben, of hem in ieder geval beledigd zouden hebben. Ik heb besloten te vertrekken.

  Ik heb geen broek aan, want ik heb wat gewicht gekregen en ze waren te strak. Als de organisatie van het toernooi me eerder had gewaarschuwd, had ik een taxi naar het winkelcentrum genomen en een broek gekocht, zonder enige problemen, maar in plaats daarvan werd ik behandeld als vuilnis. Ik was te gestrest door de manier waarop ik behandeld werd en de dreigementen om gestraft te worden door fide, wat ik ook doe, dus ik kies ervoor weg te gaan voordat ik iets stoms doe.

  Een ander punt dat ik wil benadrukken, zoerab heeft me nooit gevraagd om te gaan en te veranderen, het gesprek bestond uit bedreigingen, beledigingen en agressief gedrag van zoerab. Hij was me duidelijk aan het provoceren.

  Ik zal niet in beroep gaan. Ik walg van dit soort mensen. Ik wil het geld niet. Ik kom terug naar huis.

 3. Avatar
  wimw 10 september 2017

  Een heel beroerde zaak van die bermuda broek. Dat komt het schaken niet ten goede. Kovalyov verloor, omdat hij 15 minuten na het begin van de ronde niet terug was en is volgens mijn informatie al teruggevlogen naar huis.

   

  Die partij van Carlsen was heel boeiend. Ik las dat hij het Russisch wilde vermijden, dat de Chinees graag speelt, maar dit loperspel pakte helemaal verkeerd uit. Carlsen speelde eigenlijk met een toren minder, want die op a1 kwam nooit in het spel. En omdat hij al snel in grote tijdnood zat, vond hij ook niet steeds de sterkste voortzetting na het loperoffer van de Chinees op h3. De partij zal mogelijk nog wel de krantenrubrieken halen.

   

 4. Avatar
  Aard 10 september 2017

  Daarom is correspondentieschaak zo’n mooie uitvinding. Daar heb je geen last van kledingvoorschriften.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.