Aronian klopt Ivanchuk

In de World Cup in Tiblisi zijn we eindelijk aanbeland in de kwartfinales. De nummer één op rating, wereldkampioen Magnus Carlsen lag er al vroeg uit, maar de nummer twee van de wereld op dit moment, Levon Aronian, zit er nog wel in. Evenals de huidige nummer drie, Maxim Vachier-Lagrave (MVL) en de nummer acht, Wesley So. Op het programma vandaag stonden de partijen:

  • Aronian – Ivanchuk
  • Svidler – Vachier-Lagrave
  • Fedoseev – So
  • Rapport – Ding

De laatste twee partijen eindigden in korte remises. Wesley So is een erkend snelschaker, dus die zal er niet rouwig om zijn als de reguliere partijen in remise eindigen. Het kost hem de nodige Elopunten (op dit moment al bijna 10), maar daar zal hij niet wakker van liggen. Rapport en Ding waren nog sneller klaar. Rapport wilde niet met wit, Ding vond het wel best zo.

Gelukkig zijn er ook vier echte strijders. Aronian offerde in de opening een pion voor een ontwikkelingsvoorsprong en ook Svidler en MVL kregen in een obscure variant een heel gekke stelling op het bord.

In de partij tussen Aronian en Ivanchuk kwam na het Catalaans een stelling op het bord waarin de Armeniër een zeer kansrijk pionoffer bracht waarmee hij het initiatief greep. De zwartspeler lag wat achter in ontwikkeling en door de complicaties in het centrum, slaagde hij er niet in om de koning tijdig uit het centrum te krijgen. De gevolgen waren desastreus. Na een ‘vervelend’ schaakje moest zwart …Ke8-f8 spelen en het gevolg was dat hij het verdere middenspel zonder de toren op h8 moest spelen. Aronian kreeg door een schijnoffer een sterke vrijpion op d5 en ondertussen speelde hij zijn paard van h4 om naar d2 waar het naar e4 of c4 kon springen. Toen hij na Pe4 met d5-d6 ook de vrijpion nog naar voren speelde, gaf Ivanchuk er de brui aan. Misschien een beetje vroeg opgegeven, maar voor zwart was er inderdaad geen constructief plan voorhanden. Aronian dus op rozen, hoewel hij morgen nog een flinke kluif zal hebben aan de man die tot dusver vriend en vijand verrast heeft.

In de partij tussen Svidler en MVL had de witspeler steeds het betere van het spel. Maar hoewel hij de hele partij beter bleef staan, tot in het toreneindspel toe, werd het evenwicht niet beslissend verbroken met als gevolg dat de spelers uiteindelijk remise overeenkwamen.

 

ANALYSE

Aronian, Levon – Ivanchuk, Vassily
1. c4 e6 2. g3 d5 3. Lg2 dxc4 4. Da4+ c6 5. Dxc4
Een variant uit het Catalaans.
5…b5 6. Dc2 Lb7 7. Pf3

7…Pd7 7…Pf6 wordt iets vaker gespeeld, hoewel de resultaten voor wit veelbelovend zijn.
8. Pc3 8. O-O is normaal.
8…Tc8
We zitten nu al op onbekend terrein.
9. O-O a6 10. d4 c5
Met een zetverwisseling is de stelling terecht gekomen in de partij Nguyen-Gvetadze, 2007. Daarin ging de witspeler ook verder met het veelbelovende pionoffer dat Aronian hier hoogstwaarschijnlijk achter het bord heeft bedacht.
11. d5!
Het pionoffer heeft iets weg van dat uit het Dame-Indisch met 4. g3. Daar heeft Aronian ook de nodige ervaring mee.
11…exd5 12. Ph4
Zo zet hij de pion op d5 onder druk. Het paard van h4 kan ook gevaarlijk naar binnenkomen via veld f5.
12…Pdf6?!
Ivanchuk is niet genegen de pion terug te geven, maar dit is geen goede ontwikkelingszet. 12…Pe7 is een alternatief dat na 13. Td1 Pb6 [ 13…Pf6 14. Lg5 is heel goed voor wit.] 14. a4 leidt tot een stelling waarin wit nog altijd voordeel heeft.
13. Td1 g6
Om het paard van f5 af te houden, en ook om de loper van f8 te kunnen ontwikkelen. Maar het duurt een zet langer om de ontwikkeling te kunnen voltooien.
14. Pxd5!
De pion is weer terug voor wit.
14…Pxd5 15. e4
Vanwege deze penning natuurlijk. Het paard mag niet weg (15… Pb4?) omdat Txd8+ met schaak gaat.
15…Lg7 16. exd5
16…Pf6 Nu kan 16…Pe7 niet voor zwart vanwege 17. d6! met stukwinst. Dat is gebaseerd op 17…Pc6 [ 17…Lxg2 18. d7+ wint een toren op c8.] 18. d7+ en er gaat grof materiaal verloren.
17. De2+
Een slim schaakje, want als zwart tijd zou krijgen voor … 0-0, viel de schade te overzien.
17…Kf8
Er mag opnieuw niets naar e7 van zwart. Want na 17…De7 18. Dxe7+ Kxe7 19. d6+ verliest zwart Lb7.
18. a4!
Een sterke zet die de zwarte damevleugel verzwakt.
18…b4 19. Le3 Hier kwam ook 19. d6!? in aanmerking. 19…Lxg2 20. Pxg2 en het is niet te zien hoe zwart zijn toren op h8 snel in het spel kan krijgen. Bijvoorbeeld: 20…a5 21. Lg5 h6 22. d7 Ta8 23. Le3 en zwart komt er niet zonder kleerscheuren vanaf.
19…Dd6 20. Tac1
20…Pd7 Wellicht viel 20…Kg8 te proberen. Hij kan dan met …h7-h6, … Kg8-h7 zijn toren op h8 bevrijden. Een mogelijk zetverloop zou zo kunnen gaan: 21. Lf4 Dd7 22. b3 h6 23. Le5 Kh7 24. Db2 Ph5 25. Lxg7 Pxg7 26. Pf3 Thd8 27. Pe5 en wit staat overweldigend.
21. Pf3!
Aronian heeft een mooi veld gevonden voor het paard. Het streeft naar e4 of c4.
21…h6 22. Pd2 Kg8
23. Pe4 23. Pc4 is ook heel sterk: 23…Df6 24. Lf4 Kh7 25. Pd6 Tb8 26. Lh3 en dit houdt zwart niet droog.
23…Df8 24. d6
Wit heeft alles te vertellen in deze stelling. Zwart kan geen vin meer verroeren. Daarom vond Ivanchuk het nu al genoeg. Hij zit verlegen om een constructief plan. Het lijkt evenwel een beetje vroeg om nu al de handdoek in de ring te werpen…
1-0

(foto’s van Anastasia Karlovic op de toernooiwebsite en een paar screenshots van de livetransmissie)

N.B. Zaterdag kunt u van mij geen verslag verwachten vanwege de eerste ronde van de KNSB-competitie.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.