Korte biografie Johan Hut

Op Schaaksite treft u vanaf 10 april op dinsdag wekelijks een boekrecensie aan. De man die deze boekrubriek al eerder had opgestart, Johan Hut, stellen we graag nader aan u voor. Hieronder een door hem zelf geschreven korte biografie.

Johan Hut met zijn traditionele notitieboekje (foto Harry Gielen)

In 1968 ben ik, als jongen van zeven, lid geworden van de Baarnse Schaakvereniging. Dat moest van mijn vader. Zelf vond ik het ook wel leuk en ik werd (veel later) clubkampioen bij de jeugd. In 1987 werd ik voor de vierde keer op rij clubkampioen bij de senioren en toen vond ik het niet leuk meer. Toen ik in mijn laatste jaar 27 uit 30 scoorde, werd ik alleen aangesproken op die drie verliespunten. Daarom stapte ik over naar HSG (Hilversum), waar ik in het tweede team kwam. In 1992 speelden we in de 1e klasse van de KNSB-competitie, waar ik slecht scoorde. Dat bleek mijn plafond te zijn.

In 1996 vroeg Wim van der Wijk, die de zaterdagse schaakrubriek in De Gooi- en Eemlander schreef, of ik die van hem wilde overnemen. Dat deed ik en al snel vroeg Minze bij de Weg of ik ook voor Schaakmagazine wilde schrijven. Een clubgenoot dacht dat ik door de studie die ik als schaakjournalist natuurlijk moest doen, ook een sterkere schaker zou worden. Het tegendeel was het geval, maar dat kwam vooral doordat mijn focus helemaal op het schrijven ging liggen.

In 2012 bestond HSG 125 jaar en schreef ik samen met Wim van der Wijk een boek over de lange Hilversumse schaakgeschiedenis, met landelijke en zelfs mondiale evenementen. Nederlandse schaakgeschiedenis was toen al mijn specialiteit, in 2011 had ik op Schaaksite de Canon van het Nederlandse schaak geschreven.

Beroepsmatig ben ik sinds 1986 boekhouder, zelfstandig. Sinds 1993 ben ik daarnaast tekstschrijver. Over mijn woonplaats Baarn schreef ik vier geschiedenisboeken. Gezien mijn achtergrond als boekhouder is het logisch dat ik makkelijk schrijf over financiƫle onderwerpen.

 

Omdat de boekenrubriek een beetje in het slop was geraakt, hebben we nu een nieuwe start gemaakt. De recensie waarmee Johan deze nieuwe cyclus is begonnen, gaat over het boek Begrijp wat je doet 1 Spaans-Italiaanse structuren van Herman Grooten.

Naschrift redactie: Johan is geheel onverwacht en veel te vroeg op 15 mei 2020 overleden. Behalve zijn familie en vrienden gaat de redactie van Schaaksite hem ook erg missen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.