Vachier Lagrave brengt spanning terug, Giri bereikt niets tegen Grischuk

De zevende ronde van het Kandidatentoernooi stond vandaag vooral in het teken van het topduel tussen Vachier Lagrave en Nepomniatchi. De Fransman won in een spannende en enerverende partij van de koploper en brengt daarmee de spanning terug in het toernooi. Onze landgenoot Anish Giri speelde vandaag tegen de Rus Alexander Grischuk.

Er kwam een stukje huisvlijt op het bord waarin ‘Team Giri’ een nieuwtje had voorbereid. Dat kwam op de tiende zet tevoorschijn en was speciaal voor deze gelegenheid bedacht. Want wat was de achtergrond hiervan? Een blik in de database leert ons namelijk dat Grischuk in deze variant bepaald geen goede score had opgebouwd. Kijk maar eens naar zijn resultaten in deze variant:

Waarschijnlijk ingegeven door deze statistieken zijn de Nederlanders op zoek gegaan hoe ze dit varkentje zouden gaan wassen. Een nieuwe zet bedenken in een stelling waar de tegenstander geen goede ervaringen mee heeft; als dat lukt en de opponent gaat dan ook nog eens flink de denktank (zoals we van de Rus weten) dan mag je de opening als geslaagd beschouwen. In deze stelling speelde Giri de nieuwe zet 10.Pc2-e3.

En inderdaad: de zwartspeler trok flink wat tijd uit om te bekijken wat hij het best kon doen. In de livestream van Chess24, waar ik voornamelijk op kijk, brulde de enige IM in het gezelschap van grootmeesters: 10…h5!!. Laurence Trent begrijpt heel goed waarom hij ingehuurd is: hij stelt zetten voor die het grote publiek graag wil zien. h5, h5, h5… galmde het door studio. Met hem hebben ze ook een soort Bosboom die doet wat we allemaal graag willen zien.

Toen Grischuk was ontwaakt uit zijn bespiegeling, na ongeveer een half uur, speelde hij 10…h5. Daar kon zelfs wereldkampioen Magnus Carlsen niet tegenop en was niet in staat om een glimlach te onderdrukken.

 

 

Maar Giri zou Giri niet zijn als er na zo’n zet niet alle alarmbellen bij hem afgaan. Hij antwoordde redelijk snel maar twee zetten later, moest ook hij een flinke denkpauze inlassen. Dat leidde ertoe dat hij zijn paard van e3 terugzette naar c2 (waar het nu net vandaan was gekomen) en daarmee vervlakte de stelling. Even leek hij nog gelijk te krijgen, want hij had heel diep vooruitgezien dat er een afwikkeling was naar een eindspel dat er op het eerste gezicht kansrijk uitzag.

 

Maar helaas, Grischuk is ook niet de eerste de beste en aalglad drong hij met een zwarte toren op de tweede rij binnen, waarna er niets anders meer opzat dan alle belangrijke stukken en pionnen te laten ruilen zodat een toreneindspel van drie tegen drie op één vleugel overbleef. Omdat de Fide verboden heeft remise aan te bieden voor de 40ste zet, speelden ze plichtmatig wat torens op en neer en trokken op zet 40 de stekker eruit. Giri schiet er weinig mee op, maar hij zal met genoegen hebben gezien dat koploper Nepomniatchi in het zand moest bijten tegen Vachier Lagrave. Het toernooi is nog lang, we zijn nu wel over de helft van de partijen.

Op het gevaar af Teun Koorevaar het gras voor zijn voeten weg te maaien, wil ik nog even dit screenshot laten zien:

De stoelen van Giri (links) en Grischuk (rechts) zijn van een ander formaat. Zou Grischuk zelf deze stoel hebben aangevraagd? Ik vraag het mij af, ik heb in een eerdere ronde gezien dat Ding op deze stoel zat. Zouden ze één stoel tekort komen van dezelfde fabrikant? Moet elke speler één keer op die stoel plaats nemen? Fischer zou er geen genoegen mee hebben genomen. In elk geval blijft het opmerkelijk…

De stand na zeven ronden:

Giri, Anish – Grischuk, Alexander
1. c4 e5 2. g3
Een interessante keuze, dit systeem. Het is duidelijk dat Giri zijn huiswerk heel goed gedaan heeft. Want wat blijkt als we een blik in de database werpen: Inderdaad! Grischuk heeft slechte ervaringen met dit systeempje. Vooral de partij tegen David Anton Guijarro, die Grischuk verliest, is de moeite van het naspelen waard. Ik heb die partij voor de grap in de viewer toegevoegd.
2…c6 3. Pf3 e4 4. Pd4 d5 5. cxd5 Dxd5 6. Pc2 Pf6
De aftrekaanval met de pion zou alleen wit helpen met de ontwikkeling. 6…e3?! 7. f3
7. Pc3 De5 8. Lg2 Pa6 9. O-O Le7

Tot hier is het al eens een paar keer eerder op het bord gekomen.
10. Pe3
De nieuwe zet die gezien mag worden als huisvlijt. Mijn Stockfish ziet d2-d3 of d2-d4 als de beste kans om in het voordeel te komen, maar van Giri en zijn secondantenteam mag je verwachten dat ze andere engines en wellicht ook programma’s met kunstmatige intelligentie gebruiken die momenteel beschikbaar zijn. Dus wie weet is de zet daarmee gevonden. In de commentaarbox van Chess24, waarin ook Magnus Carlsen vandaag weer acte de preséance gaf, riep IM Laurence Trent onmiddellijk: “…h5!!” Altijd leuk dat een pion op g3 direct deze reactie, die we in Nederland kennen van Manuel Bosboom, oproept. In Tomashevsky-Grischuk, 2019, kwam wit later tot winst na 10. d3 exd3 11. Dxd3 Pc5 12. Dd4 Dxd4 13. Pxd4 O-O 14. Lf4 en wit staat wat beter, maar misschien vond Giri dit niet de beste manier om op winst te spelen. Pikant is dat 10. d4 op het bord kwam in een partij Hammer-Giri, 2017 en dat leidde na 10…exd3 11. Dxd3 O-O 12. De3 Ld6 tot een stelling waarin de zwartspeler niet zoveel problemen had om gelijkspel te bereiken.
10…h5
10…O-O is de ‘normaalzet’.
11. d4
Hij mag nou niet meer wachten. Een zet als 11. f4?! is hier uit den boze: 11…exf3 12. exf3 Dd4 en de zwarte stelling verdient de voorkeur.
11…exd3
12. exd3
Nu is hij min of meer gedwongen om met de pion terug te nemen en dan zit hij met een isolani. 12. Dxd3 Pc5 13. Db1 h4 zit er toch al vrij link uit voor wit. Zwart kan proberen een aanval op te zetten op de koningsvleugel terwijl de witte stukken op de damevleugel wat verstopt staan.
12…Dd4?!
Grischuk wil graag d3-d4 nog even verhinderen. 12…h4 13. d4 Dc7 14. Pe2
13. Pc2
Het lijkt mij dat als Giri iets had gewild deze partij hij toch had moeten kiezen voor 13. Pe2 Dd8 [13…Dd6 14. Te1!] 14. h4 Pc7 15. b3 en wit heeft, ondanks zijn zwakke pion op d3 activiteit over het hele bord.
13…Dg4 14. Lf4
Dit is het eerste moment waarop Giri lang nadacht. Hij kiest het zekere voor het onzekere maar nu de dames eraf gaan, wit met een geïsoleerde pion komt te zitten, kunnen we eigenlijk al bijna stellen dat hij openingsvoordeel heeft weten te behalen. Toch die gekke zet, …h7-h5, die hem uit zijn evenwicht heeft gebracht? Na bijvoorbeeld 14. f3?! om de dameruil te voorkomen, zou zwart met 14…Dg6 15. d4? h4! al vrijwel een gewonnen stelling hebben bereikt. Zo snel kan het dus misgaan.
14…Dxd1 15. Taxd1 Lg4 16. Td2 O-O-O 17. d4 Pc7
Zwart wil veld d5 zo goed mogelijk onder controle houden, maar Giri heeft goed gerekend dat hij zichzelf van de isolani kan verlossen.
18. Pe3 Le6
19. d5!
Dat moet hij waarschijnlijk al gezien hebben toen hij voor Lc1-f4 koos. Hij lost zijn zwakte op en wint de pion terug.
19…Pcxd5 20. Pcxd5 Pxd5 21. Pxd5 Lxd5 22. Txd5!?
Een geintje!
22…Txd5
22…cxd5 23. Lh3+ Td7 24. Tc1+ Kd8 25. Lxd7 Kxd7 levert dezelfde stelling op als later in de partij.
23. Lxd5 cxd5 24. Tc1+ Kd7 25. Tc7+ Ke6 26. Txb7
Tot zover moet hij het gezien hebben. De pion is weer terug verdiend, een toren op de zevende rij, pion a7 hangt, wat kan wit zich nog meer wensen? Het ontnuchterende antwoord wordt snel gegeven:
26…Tc8!
Zwart moet actief worden, anders verliest hij geruisloos. Passieve verdediging met 26…Lc5 27. b4 zou wit de betere papieren kunnen geven.
27. Txa7
27. Lc7 a6 schiet ook niet op.
27…Tc2
Zwart heeft nu ook een toren op de tweede rij en met druk op f2 heeft hij voldoende tegenspel. Wit moet zelfs oppassen, want niet alleen dreigt er …Txb2, maar ook …Lc5 en …d4 mogen er wezen en dan moet wit erg op zijn tellen passen.
28. Le3
Bijvoorbeeld 28. b3? verliest al bijna na 28…Lc5! 29. Ta5 Lxf2+ 30. Kf1 f6! om …g7-g5 te gaan doen en na 31. Ta8 kan de zwarte koning naar binnen dringen: 31…Kf5 en zwart wint. Voorzichtiger was misschien 28. Ta4 Lc5 29. Le3 Lxe3 30. fxe3 Txb2 31. e4 hetgeen vrijwel geforceerd tot remise zou leiden.
28…Lf6 29. Ta4 Lxb2 30. Kg2 d4
Grischuk vindt dat het mooi is geweest. Hij forceert de remise.
31. Lxd4 Lxd4 32. Txd4 Txa2
Normaal gesproken zouden hier de handen geschud kunnen worden. Maar vanwege de coronacrisis én het feit dat er geen remise mag worden aangeboden vóór de 40ste zet, gaan de spelers nog even door.
33. Te4+ Kf6 34. Tf4+ Ke6 35. Te4+ Kf6 36. Tf4+ Ke6 37. Te4+ Kf6 38. Tf4+ Ke6 39. h4 g6 40. Te4+ Kf6
En toen konden ze hun quarantaine weer gaan opzoeken.
½ – ½

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  adpierik 25 maart 2020

  Dag Herman,

  Grischuk en Ding spelen beiden op een kleine stoel. Grischuk heeft gezegd dat hij de stoelen te comfortabel vindt. Voor hem geen irreële gedachte, want zelfs zonder stoel sliep hij een uur in de partij tegen Alekseenko! Ding zal wel iets soortgelijks van mening zijn.

 2. Avatar
  wimw 25 maart 2020

  Opmerkelijk dat Maxime Vachier Lagrave het zo goed doet, want hij moest op te korte termijn alles regelen voor zijn team van secondanten en begeleiders en zit daarom zonder staf bij het toernooi. Overigens zou het wel apart zijn als de Fransman Maxime de uitdager van de Noor Magnus zou worden. Het wordt dan de Grootste tegen de Grote. Maar de wereldkampioen lijkt me toch wel de favoriet.

 3. Avatar
  Ludo Tolhuizen 25 maart 2020

  Grappig dat Herman aan Bosboom refereert: een paar dagen geleden vroeg Gustafsson aan de andere welke schakers hen het meest inspireert, en Trent zei zonder aarzelen: Manuel Bosboom!

   

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.