Giri legt het op het nippertje af tegen Nakamura

Vandaag vonden weer twee korte tweekampen over vier partijen plaats in het Carlsen Invitational.

Opnieuw mocht onze landgenoot Anish Giri aan de bak, ditmaal tegen de Amerikaan Hikaru Nakamura. De andere partij was tussen wereldkampioen Magnus Carlsen, de man die het toernooi zelf georganiseerd heeft en zijn toekomstige uitdager, de 16-jarige Alizera Firouzja uit Iran. Het werden allebei spannende tweekwampen die in een krappe beslissing eindigden.

 

Om te beginnen natuurlijk de match tussen de Amerikaan Nakamaru en Giri. Onze landgenoot had nog de gevoelige nederlaag tegen Vachier Lagrave in de benen en hij kwam nu ook niet goed uit de startblokken. De opening ging niet eens zo slecht, maar Giri wist zich eigenlijk geen raad met de Benoni waarin hij min of meer gelokt was. Er ontvielen hem een paar mindere zetten en naarmate de partij vorderde kreeg hij steeds minder grip op de stelling. Belangrijkste oorzaak leek mij de positie van het zwarte paard op c7 tegenover de witte reus op c4.

Toen Nakamura de damevleugel op slot had weten te zetten en zwart al het mogelijke tegenspel als sneeuw voor de zon zag verdwijnen, werd hij geconfronteerd met een goed getimede centrumdoorbraak.

In de diagramstelling volgde 35. e5! dxe5 36. d6 Pa8 en daarna stortte het zwarte bouwwerk snel in en moest Giri zijn koning omleggen.

 

In de tweede partij kwam onze landgenoot wel goed uit de opening en daarom vluchtte zijn tegenstander naar een eindspel met een pion minder maar wel ongelijke lopers op het bord. Wit had steeds optisch een mooi voordeeltje maar uiteindelijk wist hij dat toch niet om te zetten in een vol punt.

 

In de derde partij kwam Giri steeds beter in zijn spel want de Ruilvariant van het Slavisch leverde wit zelfs nadeel op. Op een gegeven moment had zwart de enige open lijn op het bord in handen en bezat hij twee lopers tegen twee paarden in een ietwat gesloten stelling, maar het was duidelijk dat alleen zwart op winst kon spelen.

Giri ging hier verder met 22…Txc1 maar met 22…Ld7-b5!  (zie analysediagram)

lijkt zwart groot voordeel te hebben. 23. Txc4? mag dan niet vanwege bijvoorbeeld: 23…dxc4 24. Pc5 Le7 25. Pe4 c3 staat zwart op winst.

Allemaal niet zo eenvoudig  te vinden en daarbij toont Nakamura zich een uitstekend verdediger die zich niet zomaar laat slachten. Er verdwenen wat stukken van het bord en ook nu was weer alle muziek uit de stelling gehaald zodat remise het onvermijdelijke resultaat was.

 

Dan moest het maar gebeuren in de laatste partij. Giri kreeg nu met wit een overweldigend ruimte-overwicht, maar hij zag zich geconfronteerd met één groot probleem. Hij moest er op de koningsvleugel doorheen zien te komen, want op de damevleugel zat alles op slot.

Hier heeft wit veel meer ruimte en staat beter, vooral omdat zwart geen actief tegenspel heeft. Het is wel zo dat de strijd zich op de koningsvleugel zal afspelen omdat de zaak op de damevleugel op slot zit. Een tijdlang ontwikkelden de zaken zich voorspoedig voor onze landgenoot, maar hij kreeg natuurlijk ook ruzie met de klok. Nakamura is één van de grootste snelschaakspecialisten ter wereld en hij had voortdurend een marge van zo’n 2 minuten in zijn voordeel. Giri moest dus haast maken, maar dat had hij met zijn stelling niet hoeven te doen. Het parool was juist om langzaam maar zeker zijn stukken te verbeteren maar hij ging te haastig verder met 29.g4 en zag even later zijn voordeel verminderen. Aalglad offerde de Amerikaan met 31…Pf4! een pionnetje in ruil voor de zwarte velden en om zich los te werken uit de omklemming. En dat gebeurde ook. Na nog een paar gepointeerde zetten, won zwart ook de pion terug en daarna viel er niet meer dan remise te bereiken voor wit. Dus wint Nakamura deze minimatch en krijgt daar zomaar 3 punten voor. Giri staat weer met lege handen.

 

In de andere tweekamp vielen maar liefst drie beslissingen en het hadden er zelfs vier kunnen worden. Carlsen won de eerste partij, maar Firouzja sloeg keihard terug in de tweede. Daarna was de wereldkampioen weer superieur en ook in de laatste partij kwam hij langzaam maar zeker goed tot bijna gewonnen te staan. Met inventief spel hield de jonge Iranees toch nog op het nippertje remise. Carlsen dus al twee minitweekampjes gewonnen. Morgen weer verder met dit toernooi!

De tweekamp Giri-Nakamura via de viewer (met aantekeningen):

De tweekamp Carlsen-Firouzja via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.