Video-analyse: Giri verliest tiebreak van Carlsen in set 1

In het online Chessable Masters is vandaag de eerste set gespeeld tussen onze landgenoot Anish Giri en Magnus Carlsen. Na een remise in de eerste partij kwam de wereldkampioen op voorsprong door de tweede partij te winnen. Na een remise in de derde partij, moest Giri met zwart winnen om de stand gelijk te trekken en dat lukte zowaar ook nog met een flitsend aanvalspartijtje! Toen kwam de tiebreak waar onze landgenoot een gewonnen toreneindspel niet in winst wist om te zetten en een slechte tot verloren stand nog bijna remise had gehouden, ware het niet dat hij onder druk van de klok toch nog onderuit ging. In de volgende video-analyse heb ik de belangrijkste momenten in deze tweekamp voor u op een rijtje gezet.

Mijn (losse) aantekeningen ter voorbereiding op deze video treft u ook nog aan in de viewer waar ik ook alle partijen verder heb gezet.

Tot slot: nog even het gezicht van Carlsen (dat op zeven dagen onweer staat) nadat hij in Giri’s val is getrapt en de 2-2 op het scorebord kwam te staan:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportco├Ârdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

  1. Avatar
    Herman Grooten 05 juli 2020

    Dag Han, bedankt voor je feedback. Ik kwam er later ook achter dat het niet precies hetzelfde was en dat zwart wel eens remise zou kunnen maken. Goed om te weten dat het inderdaad remise is en ook handig om dit 7-stukken-eindspel zo te kunnen opzoeken. Sowieso een boeiend eindspel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.