Giri ten onder in eerste Halve Finale tweekamp

Dat de Rus Nepomniachtchi geen makkelijke tegenstander voor Giri is, bleek in deze halve finale van ‘The Legends of Chess’. De eerste cyclus van vier partijen eindigde al na drie partijen in een deceptie. In de eerste partij had Giri met wit groot voordeel in een Grünfeld weten te bereiken, maar hij slaagde er niet in om dat om te zetten in winst.

 

Nadat hij het eindeloos had geprobeerd, moest hij toch in remise berusten. De tweede partij speelde hij met zwart in een 1.e4 e5-opening nogal frivool en toen werd hij door een dameoffer verrast. Nepomniachtchi kreeg daar een toren, een stuk en drie pionnen voor terug en daarmee was hij degene die de winstkansen aan zijn zijde had. Dat bleek ook in de partij want Giri slaagde er niet in om tegenspel te ontwikkelen en moest toezien hoe de tegenstander zijn stelling begon te bestoken. Toen ook de zwarte koning onder een spervuur van vijandelijke aanvalsstukken terecht kwam, was het snel beklonken.
Dan moest de witpartij en opnieuw een Grünfeld maar de ommekeer betekenen. ‘Nepo’ (en zijn secondanten) hadden ondertussen niet stilgezeten. De zwartspeler had een nieuwtje voorbereid en dat bleek een goede keus te zijn. Giri reageerde daar niet op zijn best op en met een paar ferme slagen leek het alsof zwart door de witte stelling heensloeg. Dat oordeel bleek wat bedrieglijk want de engine vond dat beide spelers steeds vrijwel optimaal speelden en toen was het de Rus die als eerste de fout inging. Na een verkeerde zet van hem ontstond de volgende stelling:

Waarheen met het witte paard?

Daarmee kwam een abrupt einde van de eerste halve finaledag.

Magnus Carlsen versloeg met dezelfde cijfers de andere Rus, Peter Svidler. Alleen de Najdorf met zwart van Svidler hield stand, zijn beide witpartijen gingen verloren.

 

Ik geef hieronder alle partijen van Giri in de viewer uit deze halve finales. Bij de drie partijen heb een aantal aantekeningen gemaakt.

Halve finale ronde 1:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    wimw 01 augustus 2020

    Mijn eerste reactie was Pb5, maar ik wilde toch nog heel even naar de stelling kijken. De witte koning staat onbeschermd. Dat maakt Pb5 de sterkste zet, leek me. Heel jammer dat Giri dat niet zag, maar er is voor hem natuurlijk wel de opgevoerde spanning en de tijdsdruk.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.