De Europese jeugdkampioenschappen worden dit jaar online gehouden

De ECU (The European Chess Union) heeft vanwege de coronacrisis besloten om de Europese Kampioenschappen online te organiseren.

Omdat tegenwoordig veelvuldig vals gespeeld wordt online, heeft men er met man en macht aan gewerkt om daar wat aan te doen. Mede hierdoor is het eigen platform Tornelo ontwikkeld om bedrog zoveel mogelijk uit te bannen.

Op de site van de ECU zien we in het midden onderaan een blik in het kantoor van Thinq Ahead in Eindhoven met op rug Wendy Huang (foto Frans Peeters)

Voor dit kampioenschap worden er zelfs nog meer maatregelen genomen. In principe mogen de spelers niet thuis spelen, maar binnen hun eigen land op locatie. Daar moet dan een nationale arbiter bij aanwezig zijn die een webcam installeert en liefst ook assisteert met het opstarten. Alle jongelui moeten verplicht Zoom op hun laptop hebben geïnstalleerd en dat programma staat tijdens de partij ook continu open. De hoofdorganisatie in Georgië kan voortdurend het scherm van een jeugdspeler bekijken.

Er wordt gespeeld vanuit 60 verschillende locaties, gekozen door de eigen nationale bonden, met deelname van ongeveer 750 deelnemers uit 40 verschillende schaakbonden in de diverse leeftijdscategorieën. In ons land zijn er drie locaties georganiseerd door het hoofd Topsport van de KNSB, Jeroen Bosch. Dat bleek nog heel wat voeten in aarde te hebben omdat er liefst met bekabeld internet gespeeld zou gaan worden. Gelukkig is het op de valreep gelukt. Er zit een grote groep spelers in de Tolhuistuin (welbekend van het NK) in Amsterdam onder het toeziend oog van de technische assistent, Lennart Ootes, begeleider IM Merijn van Delft en arbiter Koos Stolk. Verder is in Groningen een Van de Valkhotel de plaats van handeling met onder andere de arbiters Roland Kroezen en Wim van Beersum en begeleiders Jeroen Bottema en Hiddo Zuiderweg in de organisatie. Ten slotte spelen in Eindhoven vier kinderen in het kantoor van evenementenbureau Thinc Ahead op Strijp-S, beschikbaar gesteld door manager Niels Cannegieter vlakbij het Philips Stadion. Frans Peeters is hier niet alleen arbiter, maar ook de technicus en de fotograaf. Daar moet de KNSB er meer van krijgen!

Blik in de zaal in Amsterdam (foto Lennart Ootes)

 

Amsterdam

Deelnemers: Casper Schoppen, Tim Grutter, Robin Duson, Alisha Warnaar, Marlinde Waardenburg, Onno Elgersma, Khoi Pham, Cato de Zoeten, Jule Cordes, Kiri Arnold, Eline Roebers, Dana Verheij, Arthur de Winter en Kobe Smeets

 

 

 

 

 

 

Eindhoven

Deelnemers: Siem van Dael, Tommy Grooten, Wendy Huang en Elysia Feng

Blik in de zaal in Groningen (foto Hiddo Zuiderweg)

Groningen

Deelnemers: Leandro Slagboom, Machteld van Foreest en Lauri Maris

 

Dispensatie

Twee spelers, Yichen Han en Alexander Rutten hadden dispensatie om vanuit hun woning in respectievelijk Groot-Brittannië en de Verenigde Staten mee te mogen doen. Daar kwam na de eerste speeldag Eline Roebers bij omdat zij last had van een neusverkoudheid en dus niet in een publieke ruimte mocht komen.

 

De openingsceremonie van het eerste Europese online jeugdkampioenschap schaken vond plaats op vrijdag, kort voor de eerste ronde, op de National University of Georgia. De voorzitter van de ECU, grootmeester Zurab Azmaiparashvili, en schaaklegende GM Nona Gaprindashvili openden via een livestream dit bijzonder online evenement. Tegelijkertijd konden live partijen gevolgd worden vanuit de ECU studio met WGM Keti Tsatsiashvili en haar speciale gasten: GM Adrian Mikhalchishin, ECU Vice President WGM Dana- Reizniece Ozola en ECU President GM Zurab Azmaiparashvili, die hun mening over het evenement deelden en commentaar gaven op de partijen van de jonge schaaktalenten. Helaas begon de eerste ronde meer dan 40 minuten later dan gepland, maar dat lijkt inherent aan een dergelijke mammoetklus.

 

In Eindhoven verscheen voorafgaand aan de eerste ronde een cameraploeg van Studio040 die wat interviews afnam aan de spelers. Zij stelden onderstaande korte filmpje samen.

 

De tussentijdse resultaten zijn te vinden op chess-results.

Op de site van de schaakbond staat dit bericht.

Vandaag worden de laatste drie ronden gespeeld die u hier live kunt volgen.

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Comment

  1. Avatar
    suske september 20, 2020

    De foto op de rug van Wendy is een screenshot van de webcam van de Venue. Zo’n venue cam is ook een van de verplichtingen van de organisatie. Thinc Ahead heeft een prachtige achtergrond laten maken speciaal voor deze gelegenheid. De foto’s die ik maak komen op Flickr. Maar er kan van alles mis gaan met zo’n project. En er gaat ook wat mis … zojuist is op de locatie van Servië de elektriciteit uitgevallen!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.