Korte biografie: Oliver de Hert

Op Schaaksite treft u wekelijks op vrijdag een boekrecensie aan. We mogen een nieuwe recensent verwelkomen in de persoon van Oliver de Hert. We stellen hem graag nader aan u voor. Hieronder een door hem zelf geschreven korte biografie.

Ik ben met schaken begonnen toen ik 10 jaar oud was. Na wat succes op de basisschool besloot ik lid te worden van de Bergse SV (in Bergen op Zoom). Daar mocht ik al snel door naar de hoogste groep, toen begeleid door Theo Nipius en Laurens Quinten.

Oliver de Hert (foto privé-collectie)

Van die groep zijn later vier leerlingen meerdere keren kampioen van Bergen op Zoom geworden. Mijn laatste beroep was dat van dokwerker in de haven van Vlissingen en Scheveningen. Nee, ik speel niet de Scheveningen-variant van het Siciliaans. Veel liever de Siciliaanse Polugaevsky en de Draak! Helaas loop ik al heel wat jaren niet meer aan boord om haring te lossen, maar om me toch nuttig te maken in onze samenleving, doe ik veel vrijwilligerswerk. Je zou me een fulltime vrijwilliger kunnen noemen. Voor de Brabantse schaakbond ben ik nu twintig jaar diplomaconsul. Ik stuur examens op en kijk die vervolgens na, waarna de diploma’s met de post gaan. Ook voor de Brabantse bond verzorg ik het jeugdblad Minorpromotie. Momenteel staat dat stil vanwege de corona-crisis, maar we gaan steeds dichter richting nummer 75. Het vrijwilligerswerk is uiteraard begonnen bij de Bergse SV. Ik heb daar van alles gedaan, van clubbladen tot jeugdschaak en van extern teamleiderschap naar een langdurige functie in het bestuur. Nu komt daar het recenseren van schaakboeken bij. Ik hoop dat ik u daarin niet teleur ga stellen, ik zal mijn best gaan doen. Ik dank Herman dan ook voor deze kans!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

 1. Avatar
  Hansvw 16 april 2021

  Beste heer de Hert ,

   

  Ik heb uw boekrecensie met plezier gelezen over  Bobby Fischer,

  Weet u ook of hiervan nog een vertaling in het Nederlands komt

   

  Mvg H van Wattingen

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.