Het beste van de clubsites (3): recordkampioenen

In deze derde aflevering van “het beste van de clubsites” kijken we naar recordkampioenen. Veel clubs hadden of hebben wel zo’n lokale crack die al decennia bekers verzamelt alsof het postzegels zijn. Buiten de eigen streek zijn ze vaak onbekend. We halen er een paar voor het voetlicht.

Bij het opstellen van deze rubriek vaar ik op tips van lezers, aangevuld met wat ik zelf weet en wat google mij oplevert. Ik pretendeer dus zeker geen volledigheid, en leuk als je dit bericht aan kunt vullen met andere kampioenen! Dat kan in de reacties onder het bericht.

Bij mijn zoektocht kwam ik op iets bijzonders: er lijkt een soort grens te liggen bij 20 kampioenschappen. Ik kwam veel kampioenen tegen die zo tegen de twintig streepjes op hun wisselbekers hebben staan. Meer is kennelijk erg zeldzaam. Hoe komt dat? Is de honger na zoveel keer applaus wel verzadigd? Staat tegen die tijd de volgende generatie aan de deur te kloppen? Of is het zo rond de midlife crisis lastiger om aan de top te blijven? Veel vragen, weinig antwoorden. We zetten de kampioenen op een rijtje.

Laat ik dicht bij huis beginnen. En dan kom ik net als de vorige keer bij UCS De Rode Loper uit, waar Jan H. Prins al 18 keer kampioen werd.

Nu hoor ik vele bekenden al mopperen: waarom niets over andere Utrechtse clubs? Vooruit, dat maken we in één keer goed. In Utrecht kennen we namelijk Jaap van der Tuuk, die viermaal kampioen werd bij SC Utrecht, achtmaal bij SV Paul Keres en negenmaal bij SC Oud Zuylen. Samen 21! Bij die laatste club, inmiddels Oud Zuylen Utrecht geheten, staat zijn biografie.

En voordat nu alle niet-Utrechters gaan mopperen trekken we het land in. En wel naar Sliedrecht, waar ze maar liefst twee recordkampioenen hebben. De recordhouder (ook qua lengte van zijn lidmaatschap) is P.C. Parel met 22 caps, maar hij kan ingehaald worden door Wim Hokken die op 20 kampioenschappen staat en nog steeds aan de top meedraait.

Er zijn meer van dat soort ‘races’ tussen recordkampioenen. Als de archieven dan net niet compleet zijn, kan het lastig puzzelen zijn. Een bewonderingswaardige zoektocht vinden we op de site van Schaakvereniging Eindhoven. Bas v/d Plassche stond daar op 19 kampioenschappen, maar Louis Stumpers op 15 en van de oorlogsjaren ’40-’45 waren geen kampioenen bekend. De uiteindelijke conclusie was dat Stumpers op 18 is blijven steken en Bas v/d Plassche de recordkampioen is.

Tot slot twee recordkampioenen die eigenlijk buiten deze rubriek vallen, want hier gaat het om clubkampioenen. Maar ook hier weer een reeks van 20, dus dan kun je er niet omheen. In het zuiden is Alex Vinken 20 keer kampioen van Limburg geweest. Daar valt van alles over te vertellen, maar ik verwijs graag naar de prachtige site daarover. Zo’n 200 kilometer noordelijker vinden we zijn tegenvoeter Haije Kramer, die 20 keer Fries kampioen werd. Ook hier staat alles netjes op een site.

Tot zover de recordkampioenen! Naast tips daarover ontving ik ook diverse suggesties en tips voor volgende rubrieken. Laat ik er eentje honoreren: de volgende gaat over toernooien met bijzondere namen. Oftewel, van die namen waarvan je denkt: “Hoe komen ze daar nou aan?”. Zo kwam ik al een Hatseflats- en een AndersDanAnderstoernooi tegen. Heb je tips? Dan ontvang ik ze graag per mail.

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

12 Reacties

 1. Avatar
  Eric de Ridder 19 oktober 2020

  Bij SMB was de heer Meijer tussen 1908 en 1955 maar liefst 36 keer clubkampioen. Het zou best vaker kunnen zijn, maar wij hebben geen data van voor 1908. In deze periode waren slechts vier andere kampioenen.

 2. Avatar
  Hendrikom 20 oktober 2020

  Richard tel ik 17x http://www.schaakclubenpassant.nl/content.php?id=14 maar het is de vraag of dat dan vaker is dan ” Veelal Cees Vermeer’ die tussen 1935 en 1958 de titels aaneen reeg.

 3. Avatar
  meijgia 20 oktober 2020

  FM Bernard Bannink (geboortejaar 1964) is de recordhouder clubkampioenschappen van de schaakvereniging Promotie uit Zoetermeer. Tussen 1984/85 en 2017/18 eindigde hij 21 keer als eerste en het ziet er naar uit dat hij nog vaker van zich zal laten horen.

   

 4. Avatar
  Eric de Winter 20 oktober 2020

  Bij de Velpse Schaakvereniging werd Arie Huysman 19 keer clubkampioen, ook niet gering. De eerste vier keer van 1988 tot en met 1991 en vervolgens een onafgebroken reeks van 15 keer van 1996 tot en met 2010. Zijn opvolger (2011 t/m 2014) was voormalig Nederlands kampioene (1975, 1980 en 1981) Erika Belle die ook in 1978 al eens clubkampioen was. Beiden spelen voor Velp in de SOS-competitie, Arie speelt in de KNSB-competitie al lang voor Zevenaar.

 5. Avatar
  Jan Jaap Janse 20 oktober 2020

  Dank voor alle reacties! Slordig dat ik op de Haije Kramer-site niet even heb doorgelezen, daar had ik zelfs kunnen zien dat Kramer en Vinken een onderlinge match hebben gespeeld. Overigens opmerkelijk dat de Nederlandstalige en de Friese versie andere getallen hebben.

  En er zijn dus wel degelijks spelers die boven de 20 kampioenschappen uitkomen. Ik ben gek op lijstjes, dus als we op basis van bovenstaande gaan tellen komen we op:

  36x (dhr. Meijer, SMB, misschien meer)

  30x (Haije Kramer, Philidor Leeuwarden)

  22x (P.C. Parel, Sliedrecht)

  21x (Bernard Banning, Promotie Zoetermeer)

  21x (Jaap v/d Tuuk, drie Utrechtse clubs)

  20x (Wim Hokken, Sliedrecht)

  19x (Bas v/d Plassche, Eindhoven)

  19x (Arie Huysman, Velpse S.V.)

  18x (Jan H. Prins, UCS De Rode Loper)

  17x (Richard Vedder, En Passant)

  Een mooi rijtje. Maar ik sluit niet uit dat deze top-10 over een paar dagen er weer heel anders uitziet.

   

 6. Avatar
  Jan Willem Duijzer 21 oktober 2020

  Jaap Dros, Texelse bard en schaker werd afgelopen voorjaar voor de 32e keer clubkampioen van En Passant Texel. Hij bevestigde mij dat zojuist nog. Daar zit overigens een leuk verhaal aan vast, maar dat moet hij zelf maar eens vertellen.
  Overigens viert En Passant Texel dit najaar het 60-jarig jubileum. Die viering gaat gepaard met een claim op het oudste schaakverband van Nederland. Uit onderzoek blijkt namelijk dat al in 1720, toen Texel een handelsknooppunt was, een “Eerste Texelsch Schaakgenootschap” het leven zag, met 8 leden. Dat genootschap is slechts enkele jaren actief geweest, maar is nooit officieel opgeheven. En Passant Texel beschouwt zich als de rechtmatige en directe opvolger van dit genootschap. Ergo: Schaakvereniging En Passant Texel bestaat precies 300 jaar! Bron: ‘Mat op ‘t Wad’, jubileumbundel ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van En Passant Texel.

 7. Avatar
  Govert Pellikaan 02 februari 2023
  De recordkampioen van SMB R.A.J. Meijer, Reurt Albertus Jacobus, kwam uit Groningen, waar hij tot 1907 lid was van Staunton. Hij was een zoon van een van de eerste leden van Staunton, Jan Gruno Meijer.
  Bij Staunton is hij voor zover bekend nooit kampioen geweest. Maar tussen 1900 en 1906 missen we de meeste gegevens over het clubkampioenschap.
  De vraag of hij bij SMB vaker kampioen is geweest kunnen we nu met nee beantwoorden: hij kwam pas op 29 december 1906 naar Nijmegen. Het eerste volledige seizoen voor hem was dus 1907/1908, en toen won hij.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.