Toernooioverwinning en grootmeestertitel voor Max Warmerdam

Anderhalf week na zijn tweede heeft Max Warmerdam zijn derde grootmeesternorm behaald. Door 7 uit 9 te scoren voldeed hij niet alleen aan de vereisten om de grootmeestertitel aan te mogen vragen, hij won ook nog het toernooi voor o.a. negen grootmeesters. Teamgenoot Thomas Beerdsen was minder in vorm en eindigde op 5 uit 9.

Warmerdam begon met drie opwarmoverwinningen (waaronder een zeer fraaie in de derde ronde) maar verloor toen met wit een goede tot gewonnen stelling tegen GM Bellahcene. De 20-jarige Limburger won vervolgens drie keer (waaronder tegen GM’s Basso en Bjerre) en stond toen alleen bovenaan. De laatste twee rondes werden vandaag gespeeld. Beide keren had de speler van Apeldoorn zwart tegen sterke spelers en beide keren speelde hij Konings-Indisch. In de voorlaatste ronde tegen GM Nguyen nam hij in gunstige stelling genoegen met remise om energie te sparen (en in de hoop op een gunstige indeling voor de laatste ronde, die er niet kwam). In de laatste ronde ging tegenstander IM Niemann voor partij- en toernooiwinst, maar die kwam zo slecht te staan dat hij blij mocht zijn dat Max aan remise genoeg had. En zo heeft Nederland er binnenkort dus weer een grootmeester bij!

De resultaten en eindstand kunt u hier bekijken. De partij uit de derde ronde werd besproken op het populaire YouTubekanaal van Agadmator (bijna 1 miljoen abonnees!). Twee lopers en een vrijpion op e2 winnen het van een dame op e1.

U kunt ook zijn partijen via de viewer naspelen (eerste twee ronden zijn helaas niet beschikbaar).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.