Tweede cyclus Kandidatentoernooi gaat van start

Morgen, maandag 19 april, begint de tweede turnus van het FIDE-Kandidatentoernooi. Zoals we weten gaat het hier om een dubbelrondig toernooi voor acht spelers om de uitdager voor het wereldkampioenschap schaken 2021 te bepalen. De winnaar verdient het recht om de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen uit te dagen. Die tweekamp zal in het najaar in Dubai gehouden gaan worden. Net als in de eerste helft van het toernooi wordt er weer gespeeld in het Russische Jekaterinenburg. De eerste cyclus vond plaats van 17 maart tot en met 25 maart 2020 en werd precies halverwege onderbroken vanwege de uitbraak van de corona-pandemie. De spelers en andere organisatoren raakten een beetje in paniek toen de Russische regering aankondigde dat het luchtruim binnen 24 uur gesloten zou worden. Iedereen die nog thuis wilde komen, moest zich snel uit de voeten maken. Jeroen van den Berg, toernooidirecteur van het Tata Steeltoernooi die daar ter plekke was, schreef hierover het volgende artikel “Avonturen in Jekaterinaburg”.

Nu iedereen weet hoe het ervoor staat met de coronacrisis en er inmiddels ook een aantal ‘over-the-board’-toernooien zijn gehouden, zeggen de organisatoren in staat te zijn om de tweede cyclus op een (medisch) verantwoorde wijze te kunnen organiseren. Dat brengt ons op het schaaktechnische vlak. Hoe staat het er ook al weer voor? Acht topgrootmeesters zijn in de hoofdstad van de Oeral neergestreken. Dat zijn:

 • De uitdager van de match om het wereldkampioenschap in 2018, Fabiano Caruana (VS)
 • De finalist van de World Cup, Ding Liren (China)
 • De winnaar van de “FIDE Grand Swiss Isle of Man”, Wang Hao (China)
 • De top twee van de vorige “FIDE Grand Prix 2019”, Alexander Grischuk en Ian Nepomniachtchi (beiden Rusland)
 • De beste speler qua gemiddelde Elo-rating, Anish Giri (Nederland) en Maxime Vachier-Lagrave (Frankrijk), die FIDE-wereldbekerwinnaar Teimour Radjabov verving
 • Een genomineerde uit het gastland, de bronzen medaillewinnaar van de “FIDE Grand Swiss Isle of Man”, Kirill Alekseenko (Rusland).

Anish Giri: kan hij een gooi doen om uitdager te worden van de wereldkampioen? (foto Lennart Ootes)

Na de eerste helft gaan de Fransman Maxime Vachier-Lagrave en de Rus Ian Nepomniachtchi samen aan de leiding, met 4½ punt na zeven partijen. Fabiano Caruana (USA), Anish Giri (Nederland), Wang Hao (China) en Alexander Grischuk (Rusland) zitten in de achtervolging, allen met 3½ punt. Het is duidelijk dat het  veld redelijk dicht bij elkaar zit. Misschien wordt de achtste ronde, die morgen gespeeld wordt, zelfs een zeer cruciale, zoals Alexander Grischuk al gezegd heeft in een van zijn interviews. Want Caruana treft Vachier Lagrave en Giri mag tegen Nepomniachtchi. Het veld kan zomaar in elkaar schuiven, maar het kan ook zo zijn dat er een soort Vorentscheidung (zoals de Duitser het zouden zeggen) plaatsvindt. De tussenstand na de eerste turnus luidt:

1-2. Maxime Vachier Lagrave, Ian Nepomniachtchi        4½
3-6. Fabiano Caruana, Anish Giri, Wang Hao, Alexander Grischuk     3½
7-8. Ding Liren, Kirill Alekseenko                                                    2½

Op basis van de 1 april-lijst van de Fide zien we deze ranglijst:

Fabiano Caruana 2820 (2)
Ding Liren 2791 (3)
Ian Nepomniachtchi 2789 (4)
Alexander Grischuk 2777 (6)
Anish Giri 2776 (7)
Wang Hao 2763 (12)
Maxime Vachier Lagrave 2758 (15)
Kirill Alekseenko 2696 (41)

Per 1 april 2021 staan dus vijf van de bovengenoemde spelers in de top tien van de ratinglijst. Ding Liren, die nog altijd de derde plek op de Fide-lijst inneemt, heeft een vrij dramatisch eerste gedeelte van het toernooi. Maar je weet het nooit met de sterke Chinees, hij kan van iedereen winnen en in zijn eentje het hele klassement op zijn kop zetten.

  Naam Rtg Nt Pnt n 1 2 3 4 5 6 7 8 TB Perf.
1 Nepomniachtchi,I 2774 4.5 7 0 ½ ½ 1 1 1 ½ 3.00 2876
2 Vachier-Lagrave,M 2767 4.5 7 1 ½ ½ ½ ½ 1 ½ 3.00 2877
3 Caruana,F 2842 3.5 7 ½ ½ ½ ½ ½ 0 1 2.50 2765
4 Grischuk,A 2777 3.5 7 ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ 2.50 2774
5 Giri,A 2763 3.5 7 0 ½ ½ ½ ½ ½ 1 2.00 2776
6 Wang,H 2762 3.5 7 0 ½ ½ ½ ½ 1 ½ 2.00 2776
7 Ding,L 2805 2.5 7 0 0 1 ½ ½ 0 ½ 2.00 2668
8 Alekseenko,K 2704 2.5 7 ½ ½ 0 ½ 0 ½ ½ 2.00 2682

Alle ronden beginnen op 16.00 uur lokale tijd (13.00 uur bij ons).

Speelschema

19 april — ronde 8:

 • Caruana – Vachier-Lagrave
 • Wang Hao – Ding Liren
 • Nepomniachtchi – Giri
 • Alekseenko – Grischuk

20 april — ronde 9:

 • Alekseenko – Caruana
 • Grischuk – Nepomniachtchi
 • Giri – Wang Hao
 • Ding Liren – Vachier-Lagrave

21 april — ronde 10:

 • Caruana – Ding Liren
 • Vachier-Lagrave – Giri
 • Wang Hao – Grischuk
 • Nepomniachtchi – Alekseenko

22 april — vrije dag

23 april — ronde 11:

 • Nepomniachtchi – Caruana
 • Alekseenko – Wang Hao
 • Grischuk – Vachier-Lagrave
 • Giri – Ding Liren

24 april — ronde 12:

 • Caruana – Giri
 • Ding Liren – Grischuk
 • Vachier-Lagrave – Alekseenko
 • Wang Hao – Nepomniachtchi

25 april — vrije dag

26 april — ronde 13:

 • Wang Hao – Caruana
 • Nepomniachtchi – Vachier-Lagrave
 • Alekseenko – Ding Liren
 • Grischuk – Giri

27 april — ronde 14:

 • Caruana – Grischuk
 • Giri – Alekseenko
 • Ding Liren – Nepomniachtchi
 • Vachier-Lagrave – Wang Hao

28 april: eventuele tiebreaks

Tiebreak Reglement

Indien twee of meer spelers hetzelfde aantal punten behalen, wordt de stand beslist aan de hand van de volgende criteria, in volgorde van prioriteit:

a) Het resultaat van de partijen tussen de spelers die bij de gelijke stand betrokken zijn.
b) Het totaal aantal overwinningen van elke speler in het toernooi.
c) Het Sonneborn-Berger Systeem.

Indien er na toepassing van de hierboven beschreven procedure twee spelers zijn die nog altijd gelijk op de eerste plaats staan, wordt er een tiebreak play-off gehouden tussen deze spelers om de winnaar en de runner-up te bepalen.

Uiteraard zal Schaaksite elke dag een verslag plaatsen met analyses, waarbij we ons vooral richten op de prestatie van onze landgenoot Anish Giri.
Hieronder een paar links naar websites waarop het toernooi live gevolgd kan worden:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  rudimatai 19 april 2021

  Ik ben zeer benieuwd naar de partij van Anish van vandaag. Eigenlijk moet hij met zwart van Nepo winnen. Wordt het remise, dan moet Anish uit de laatste 6 ronden 1 punt meer scoren dan Nepo om gelijk met hem te eindigen. Dus als Nepo na de hypothetische remise met Anish 3,5 uit 6 scoort, dan moet Anish 4,5 uit 6 scoren. Een vrijwel onmogelijke opgave lijkt me. (De rest van de concurrentie heb ik voor het gemak even buiten beschouwing gelaten). Ik denk dat Anish lang heeft nagedacht over de te volgen strategie voor deze partij. Hij heeft er ongeveer 1 jaar en drie weken over kunnen nadenken…Lijkt me een marteling als het zo lang duurt, want je gaat aan je idee en strategie twijfelen en die telkens overhoop gooien. Althans, dat zou ik doen. Over een uur en 3 kwartier zullen we zien hoe Anish het aanvliegt. Hoe speel je met zwart op winst? De beuk d’r in, of eerst een gelijke stelling proberen te bereiken?

 2. Avatar
  rudimatai 19 april 2021

  Hallo Dimitri,
  Bedankt voor je vraag, die ik even interpreteer als zijnde gericht aan mij. De kans op elk van deze gebeurtenissen acht ik 30%. Dus de combinatie van beide gebeurtenissen is vrij klein in mijn optiek. Maar niet vrijwel onmogelijk. Nog 1 minuut tot het schaakgeweld weer losbarst…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.