Masterclass strategie op een visuele manier

De opening is achter de rug en hoe nu verder? Dit probleem zal de meeste clubschakers bekend in de oren klinken. Voor de hand liggende vervolgvragen zijn dan “naar welke kenmerken moet ik kijken?” en “hoe formeer ik een plan?” Eigenlijk draait alles om strategische inzicht. Maar hoe ontwikkel of verbeter je dat?

 

Het is leuk om clubschakers te laten kennismaken met een wat meer visuele aanpak van het strategisch denken. Aan de hand van partijen en illustratieve voorbeelden wordt er met deze aanpak een nieuwe impuls gegeven om het strategische denken te verbeteren. Een tweetal voorbeelden waarin deze visuele aanpak een beetje zichtbaar wordt:

 

Diagram 1 Diagram 2

Voor slechtzienden en mensen die kleurenblind zijn:
– de witte paarden op b6 en d6 zijn groen gemarkeerd.
– alle zwarte stukken op de onderste rij zijn rood gemarkeerd.

Voor slechtzienden en mensen die kleurenblind zijn:
– de witte loper op f1 en paard op g6 evenals de zwarte dame op a7 zijn groen gemarkeerd
– de zwarte loper op f8 en toren op h7 zijn rood gemarkeerd
– de witte torens op b1 en h1, dame op d1 zijn geel gemarkeerd evenals de zwarte toren op a8 en loper op g8.

Het eerste diagram stamt uit een partij van de toen 13-jarige Robin Swinkels op een clubavond. De slotstelling laat zien dat hij het grootmeesterlijke inzicht al snel in zich had.
Het tweede diagram komt uit een partij Vachier Lagrave – Ding Liren, 2013 waarin de Franse grootmeester de koningsvleugel “op slot zette” met h4-h5! Hoewel wit twee pionnen achterstaat, haalde hij toch veel later het punt binnen omdat zwart zijn slechte stukken niet meer wist te bevrijden.

Dit soort voorbeelden laat ik in trainingen zien aan spelers zien. Met kleurtjes probeer ik de goede en zwakke punten in een stelling aan te geven waarbij ik vooral de activiteit van de stukken uitdruk in kleuren.

 GROEN Actief, sterk
GEEL Kan actief worden
ROOD Passief, doet niet mee, kwetsbaar

Vaak kan in één oogopslag gevonden worden welke stukken in het spel moeten worden gebracht.

Hoog tijd voor een masterclass om deze visie verder uiteen te zetten. Deze avond wordt in samenwerking met schaakclub Wageningen georganiseerd.

(klik op het plaatje om aan te melden)

De masterclass strategie vindt plaats op:

  • Maandagavond 30 mei
  • Clubgebouw WSDV, Grintweg 324a, Wageningen

Globaal programma:
19.45 – 20.00 uur Ontvangst
20.00 – 21.30 uur Sessie 1
21.30 – 21.45 uur Pauze
21.45 – 22.30 uur Sessie 2

Wat kan men verwachten in deze Masterclass?

  • Uiteenzetting van de visuele aanpak
  • Illustratieve fragmenten
  • Illustratieve partijen
  • Interactieve partijquiz
  • Overgang van opening naar middenspel
  • Overgang van middenspel naar eindspel
  • Oefeningen

Met het laatste punt wordt bedoeld dat u in de gelegenheid wordt gesteld om wat te ‘stoeien’ met het onderwerp. Naast de oefenstof die u krijgt aangeboden, is er wellicht ook nog gelegenheid om aan het schaakbord te proberen het behandelde in de praktijk te brengen. Na afloop van deze Masterclass wordt een uitgebreide reader (ter waarde van € 15,-) beschikbaar gesteld met een overzicht van wat in de lezing behandeld is. Daarin staat ook het nodige extra studiemateriaal. De doelgroep is globaal bedoeld voor spelers met rating 1500 – 1900, maar spelers met lagere en hogere ratings zijn ook van harte welkom. Er is materiaal op verschillende niveaus beschikbaar. Voor meer informatie klikt u op de Flyer-Masterclass-Strategie(Wageningen) of u stuurt een e-mail sturen naar: hgrooten@xs4all.nl.

Geïnteresseerden kunnen zich via dit aanmeldformulier opgeven vóór 28 mei € 25,-. Na deze datum wordt het inschrijfgeld met € 5,- verhoogd. U kunt ook (per e-mail) alleen de reader bestellen voor € 15,- (inclusief portokosten). Graag dan uw naam en adresgegevens vermelden.

Voor meer informatie en achtergronden kunt u terecht op: hgrooten@xs4all.nl of organisator Kees Stap van schaakvereniging Wageningen: k.stap@planet.nl.

UPDATE: Er is nog plaats voor mensen die willen meedoen!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.