1e Ronde dag 2: Nederlands Kampioenschap – heren

Vandaag was de tweede dag van de eerste ronde. Gezien de uitslagen van de eerste dag moesten vier spelers flink aan de bak (zie het verslag). Het bleek voor hen een ‘mission impossible’. Ten Hertog kwam beter te staan tegen de Najdorf van Kevlishvili, maar raakte het spoor een beetje bijster met 17. g6? In plaats van een betere stelling voor wit was het plotseling zwart die vleugels kreeg. Daarna was er geen houden meer aan. Zoals het wel vaker gaat in het Siciliaans.

Toch verslikte Robby zich op het laatste moment nog (bijna) met 39. … Lc3?? Daar was 39. … Dd7 direct winnend geweest. Gelukkig zag zijn tegenstander het ook niet en kon hij alsnog de minimatch zegevierend afsluiten. Wellicht een typisch gevalletje van wederzijdse tijdnood?

Erwin L’Ami maakte vandaag kundig de klus tegen Timmermans af. Er verscheen een Nimzo Indiër op het bord. Het lijkt in de Rubinsteinvariant de bekende weg op te gaan. Maar al snel verkeren beide spelers in onbekend vaarwater. 5. Te8 is al een wat minder vaak gespeelde zet, maar met 6. a3 nodigde wit zijn tegenstander uit om hem een dubbelpion te bezorgen. Gebruikelijker is in dit soort stellingen om Pe2 of Pf3 te spelen.

Timmermans nam de uitnodiging aan en toen kwam er een bekende structuur (oa bekend van de Sämisch-variant) op het bord. Het zijn dit soort structuren waarin zwart het vaak moet hebben van spel tegen de dubbelpion op de c-lijn en wit zijn heil zoekt in een aanval op de zwarte koning. Wit speelde daarna alsnog Pe2. Het idee erachter is om het paard naar g3 te spelen en de mogelijkheid van f4 open te houden.

Tja… wat moet ik over de partij Tiviakov tegen Beerdsen zeggen? Nou dat de witspeler zijn tegenstander zeer vakkundig geen enkele kans bood op iets meer dan een remise. Er gingen al snel een stel stukken in de doos en daarna golfde het spel wel wat op en neer, maar was het halfje voor Tiviakov wel een feit en daarmee de volgende ronde.

In de partij tussen Hing Ting Lai en Erik Van den Doel ging het tot de 28e zet zo’n beetje gelijk op. Maar daar greep de finalist van vorig jaar mis met 28. Lxc4? Beter was 28. Tf3. Daarna ging het helemaal fout met wit. U kunt de partij naspelen in de viewer.

Klus afmaken

Max Warmerdam ging verder met waar hij gisteren mee was begonnen: zijn jongere tegenstander laten zien wie er de baas is. Aanvankelijk ging de strijd redelijk gelijk op in een Italiaanse partij. Maar zwart kreeg de overhand in het eindspel. Actievere koning, actievere toren en de mogelijkheid om een vrije e-pion te creëren. Daarop moest wit wel de kwaliteit geven en leek het ‘kat-in-het-bakje’. Maar moest zwart toch nog nauwkeurig spelen. Zie de volgende stelling.

Het probleem is de randpion. Met vrijwel elke andere pion kan je gewoon de kwaliteit geven en dan win je. Mits je het op het juiste moment doet. Maar in deze stelling moet je oppassen dat je niet in een pionneneindspel belandt dat remise is. Dit klusje was Max wel toevertrouwd en hij haalde vakkundig het hele punt binnen.

Dimitri Reinderman stond lange tijd slechter tegen Robin Swinkels. Het breekpunt kwam bij onderstaande stelling.

Het volgende moment was beslissend voor de partij.

Als je zoiets later terug ziet bij het analyseren trek je je haren uit je hoofd. Maar het betekende wel een einde aan alle aspiraties van Robin Swinkels.

Toch nog een tiebreak

Het leek er op dat alle beslissingen al direct tijdens de gewone partijen zouden vallen. Maar de partij tussen Van Foreest en Ernst eindigde in remise. Volgens mijn computer zou Lucas ergens in het middenspel gewonnen hebben gestaan. Ik heb er naar gekeken, maar de winstvarianten lijken me niet zo menselijk. Dus kan ik me wel voorstellen dat Lucas daar niet op in is gegaan. Zoals het nu ging verzandde zijn voordeel en zat er niet meer in dan remise. Omdat hun partij gisteren ook in remise eindigde kwam het dus aan op de tiebreak. Die werd uiteindelijk gewonnen door Lucas Van Foreest. U kunt deze partijen naspelen in de viewer.

De kwartfinalisten:

Warmerdam, Reinderman, Van Foreest, Kevlishvili, Pruijssers, Van den Doel, Tiviakov en L’Ami. Wordt morgen vervolgd.

Bekijk alle partijen in de viewer:

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

5 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 22 december 2022

  Michiel, met alle waardering voor je snelle werk; ik snap je commentaar bij Ten Hertog-Kevlishvili niet. (Als Frans-speler begrijp ik sowieso niet veel van de Najdorf.) 12. Pe2 krijgt een vraagteken en 15.g5 zou twijfelachtig zijn. Zwart kon dan blijkbaar nergens beter spelen. Evengoed zou wit na de variant 17.Pf5 duidelijk beter komen te staan. Dat pleit niet echt voor de Najdorf, toch?

  • Avatar
   Michel Hoetmer 23 december 2022

   Beste Frits,

   Zwart had inderdaad beter. In plaats van 14. … Lb7? was 14. … Dc7 veel beter. Ik had een vraagtekentje bij Lb7 moeten zetten. Maar het kostte me nu wel wat uitzoekwerk om te bekijken wat de verschillen zijn.

   Het punt is dat na 14. … Lb7 in plaats van 14. Dc7 de mogelijkheid van Pa5 in de stelling is gekomen en daardoor 15. … Ph5 niet meer zo lekker gaat. 15. … Ph5 heeft wel voordelen omdat dan het paard op e2 nog minder mogelijkheden heeft. Want zou wit dan Pg3 spelen (zoals in de partij) dan volgt Pf4.

   Dus 14. … Lb7 15. g5 Ph5 16. Dg4 g6 17. Pa5 (zwart kan uiteraard het paard niet slaan omdat er iets op d7 hangt) en wit staat gewonnen vanwege oa. de pion op e4 die verloren gaat (nemen op b7 en Lg2).

   Zou zwart in de variant met 14. … Dc7 na 15. g5 Ph5 spelen dan heeft wit niet meer Dg4 vanwege Pf8! De loper staat dan nog op c8 en valt de dame aan. De dame kan dan het paard niet slaan vanwege g6 en de dame zit in de val.

   De Najdorf is inderdaad erg lastig, zowel voor wit als voor zwart. Maar dat maakt het juist zo’n boeiende opening. Ik speel het graag, ook omdat het zo scherp is en je met zwart bijna altijd wel een tweede kans krijgt nadat je het verkeerd hebt gedaan.

   De opening heeft me prima diensten bewezen afgewisseld met droevige momenten. Ik heb er zelfs een keer een GM mee verslagen in een rapidpartij. En Frans? Tja… dat speelde ik vroeger ook wel. Maar ligt me niet.

   PS. Ik maak me nooit druk om verkeerde spellingen van mijn naam. Als ik alleen al denk hoe vaak men mijn achternaam verkeerd heeft gespeld. Daar zou ik een dagtaak aan hebben. En trouwens: in mijn paspoort schijnt inderdaad Michiel te staan. 😂🤣

 2. Avatar
  arjo1982 23 december 2022

  Ziet het kennelijk niet en beantwoordt een misser van zijn tegenstander met een even grote misser. Tijdnood?

  Hugo zat (zoals gebruikelijk) al na een zet of 20 in tijdsnood…
  Overigens is de variant 40.Pxe5 – Dxh5 41.P5g6! – Dxh2 42.Pf8+ met eeuwig schaak nog wel een mooie…

  • Avatar
   Michel Hoetmer 23 december 2022

   Beste Arjo, bedankt voor de aanvullingen. Inderdaad een heel leuke variant. Ik kan me voorstellen dat wanneer je nauwelijks nog tijd hebt je de subtiele verschillen ook niet ziet en wellicht zoiets denkt als: “O jee na Lc3 moet ik rekening houden met mat, dan maar snel die loper van het bord hakken!” (of zoiets).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.