1e Ronde dag 1 Nederlands Kampioenschap 2022 – heren

Het NK vindt dit jaar plaats gelijktijdig met het Groningen Schaakfestival. Voor de heren is het een afvalrace. U vindt het complete schema op de website het schaakfestival. Het komt er op neer dat 16 heren zich hebben geplaatst. Die maken telkens in minimatches van twee partijen uit wie er doorgaat naar de volgende ronde. Wanneer zo’n minimatch gelijk eindigt, speelt men een tiebreak met steeds korter speeltempo. Uiteindelijk blijven er dan twee finalisten over. Die spelen op 29 en 30 december de finale.

De eerste ronde leverde meteen al vier beslissingen op. Dat hadden er gemakkelijk vijf kunnen zijn als Kevlishvili in de slotfase van zijn partij doortastender was geweest. Aanvankelijk ging de strijd redelijk gelijk op. Maar op de 29e zet greep Ten Hertog mis met 29. … fxg6. Er waren verschillende mogelijkheden voor wit om de partij uit te maken, maar uiteindelijk moest wit in remise berusten.

De jongste deelnemer van het veld moest aantreden tegen de regerende kampioen. Afgelopen zaterdag hadden ze in de competitie ook al tegen elkaar gespeeld en eindigde deze ontmoeting tamelijk verrassend, gezien het grote ratingverschil, in remise. Maar deze keer was het verloop meer voorspelbaar. De Winter nam iets te veel risico en kwam al spoedig in moeilijkheden. De lijnen gingen open op de vleugel waar de zwarte koning domicilie had gekozen en dat is meestal geen goed teken.

Wit ging tamelijk overtuigend richting de zege en kon zichzelf op de twintigste zet een slippertje veroorloven. Met 20 Le4? had hij een groot deel van zijn voordeel kunnen verspelen. Veel sterker was 20. Pb5! Maar De Winter greep deze kans niet. Daarna was er geen houden meer aan.

In de partij tussen Tmmermans en L’Ami kreeg zwart al snel het beste van het spel. Wit begon aan een koningsaanval, maar dat avontuur beloofde weinig goeds. Daarvoor had de aanval te weinig kracht. Beter was dan ook geweest om een terugtrekkende beweging te maken en proberen te redden wat er nog te redden viel. Zoals het nu ging kreeg wit nog slechts één kansje. Na 42. … Dxc4 had wit het evenwicht alsnog kunnen herstellen met 43. Df8 in plaats van De7.

De partij tussen Reinerman en Swinkels eindigde in remise. Maar ook daar was meer mogelijk geweest voor wit. In plaats van 22. axb5 had wit met 22. Pb6 richting een gewonnen stelling kunnen gaan. Dat zou dan mede te danken zijn geweest aan de wat ongelukkige positie van enkele zwarte stukken (paard op h5 en de loper). Zoals het nu ging, bleef er slechts een eindspel over met enkele stukken en pionnen op dezelfde vleugel.

Van Den Doel speelde de verrassende finalist van vorig jaar, Hing Ting Lai, in het eindspel vakkundig naar een nederlaag. Tot rond de 38e zet ging het min of meer gelijk op. Maar toen had wit al een wat betere structuur en ook een betere loper. Vanaf dat moment ging het gestaag bergafwaarts voor zwart.

In de partij tussen Beerdsen en Tiviakov ging wit er met gestrekt been in. Hij offerde al snel een stuk. Het was al eens eerder gespeeld. Het het schijnt te ‘kunnen’. Op het eerste gezicht kijk je er toch een beetje gek tegen zo’n snel offer aan. Het leidde tot een stelling met ongeveer gelijke kansen. Maar dat veranderde met 14. De2. Het was beter geweest om de witte monarch uit de penning te halen. Zoals het nu ging, stevende zwart op een heel punt af. Hij liet dat niet meer glippen.

De twee andere partijen eindigden in remise zonder dat een van beide partijen grote brokken maakte. U kunt hieronder alle partijen (lekker zonder mijn commentaar) naspelen:

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.