Stukkenjagers – Charlois/Europoort 4 – 6 (update)

Omdat door omstandigheden onze beoogde verslaggever niet in staat was om een verslag van de wedstrijd tussen De Stukkenjagers 1 en Charlois/Europoort 1 in te leveren, neem ik even de honneurs waar. Na onze overwinning tegen mededegradatiekandidaat Zukertort/Amstelveen in de vorige ronde, hadden wij geconcludeerd dat wij tenminste nog eenmaal de volle twee punten zouden moeten behalen aangezien onze vorige opponent de volgende ronde tegen een andere degradatiekandidaat, Het Witte Paard/Sas van Gent uitkomt. Tussen deze twee zullen dus 2 punten verdeeld worden, vandaar dat wij onze hoop hadden gevestigd op de wedstrijd tegen Charlois/Europoort.

Gedurende de wedstrijd zag het ernaar uit dat 5-5 de meest waarschijnlijke uitslag was. Achteraf gezien zat er zelfs meer in. Maar “als” telt niet in de sport. Vermoedelijk kunnen de tegenstanders ook zo’n lijstje van gemiste kansen maken als ik hieronder heb samengesteld :).

Kort gezegd kwam het op het volgende neer:

  • Nick Bijlsma kon in het eindspel plotseling winnen (hij had wel de halve partij slechter tot verloren gestaan…). Het werd remise.
  • Luuk Baselmans had na de opening groot tot beslissend voordeel maar verloor.
  • Sjoerd van Roon kwam slecht uit de opening, maar wist zich kranig te verdedigen en het eindspel van ieder een dame met ongelijke lopers had in remise moeten eindigen. Hij blunderde…
  • Erwin Kalle verdedigde zich lange tijd uitstekend, maar werd in het verre eindspel uitgeteld.
  • Helmut Froeyman wist niet dat hij iemand met een lage rating tegenover zich had. Hij dacht te lang na en bood in iets betere stelling remise aan.

Maar was er dan niets positiefs te melden aan Tilburgse kant? Zeker wel. De man in vorm is Sam Baselmans die lak heeft aan reputaties. Hij toog ten aanval tegen de sterke IM Roger Meng die geen adequaat antwoord had op het gevaarlijke pionoffer dat Sam bracht in het Gesloten Siciliaans. De witte stukken dwarrelden richting de zwarte koning toen een lelijke fout van de zwartspeler vrij abrupt een einde maakte aan de partij. Baselmans legde de zwakte van de zwarte velden genadeloos bloot. Zie het door hem geanalyseerde fragment dat zeer de moeite van het naspelen waard is.

Een ander lichtpuntje kwam van onze invaller, Erik Dignum. Die zat tegen een huizenhoog Eloverschil aan te kijken: zijn jonge Belgische tegenstander mag naar verluidt binnenkort de meestertitel voeren. Dignum deed wat de op papier zwakkere speler moet doen: dichtschuiven en hopen dat de tegenstander er niet doorheen komt. Zwart won weliswaar een pion en drong met zijn dame de witte stelling binnen. Maar toch viel er niets te halen omdat wit ver opgerukte damevleugelpionnen had en een geweldig paard tegen een uiterst slechte loper. Tegenstander Maerevoet koos heel verstandig voor het onvermijdelijke: remise. Uiteindelijk kon ikzelf ook een puntje aan mijn matige totaal van dit jaar toevoegen. Terugkomend van de naweeën van een coronabesmetting, slaagde ik erin om de tegenstander onder druk te zetten, een pion te winnen om daarna af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel.

Van alle partijen een fragment:

 

Bord 1: Vandenbussche, Thibaut – Bijlsma, Nick

Bord 2: Baselmans, Sam – Meng, Roger

Bord 3: Geirnaert – Beukema, Stefan

Bord 4: Baselmans, Luuk – Garrido Dominguez, Jesús

Bord 5: Sekandar, Kambiz – Van Roon, Sjoerd

Bord 6: Dignum, Erik – Maerevoet, Sim

Bord 7: Lecomte, Robin – Kalle, Erwin

Bord 8: Froeyman, Helmut – Tzanis, Armantos

Bord 9: De Wit, Michel – Jansen, Bob

Bord 10: Grooten, Herman – Canedo, Jesus

 

Een paar foto’s van Ilja Kalle:

 

En een paar foto’s van Yvonne van Santen:

 

De persoonlijke uitslagen:

Bijlsma, N. (Nick) 2278 Vandenbussche, T. (Thibaut) 2437 ½ – ½
Baselmans, S.W.A. (Sam) 2215 Meng, R. (Roger) 2461 1 – 0
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2450 Geirnaert, S. (Steven) 2402 0 – 1
Baselmans, L. (Luuk) 2348 Garrido Dominguez, J. (Jesús) 2414 0 – 1
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2285 Sekandar, K. (Kambiz) 2250 0 – 1
Dignum, E. (Erik) 1988 Maerevoet, S. (Sim) 2426 ½ – ½
Kalle, E.C.G. (Erwin) 1982 Lecomte, R. (Robin) 2271 0 – 1
Froeyman, H. (Helmut) 2305 Tzanis, A. (Armantos) 1795 ½ – ½
Jansen, B.A.H. (Bob) 2223 Wit de, M. (Michel) 2116 ½ – ½
Grooten, H.C.A. (Herman) 2261 Canedo jr., J.M. (Jesus) 1907 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2234 Gemiddelde Rating: 2248 4-6

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.