Anish Giri en het kandidatentoernooi (2)

In Sinquefield cup, Anish Giri en het kandidatentoernooi kon u lezen dat Anish Giri nog op twee manieren kans maakte op het kandidatentoernooi, via zijn rating en via de FIDE Circuit. Hij behaalde zelf met 3.5 uit 8 een matig resultaat, maar Wesley So, die minstens tweede had moeten worden om Giri te passeren, werd derde. Hoe staat het er nu voor?

De tussenstand van de FIDE Circuit (uitleg over de puntentelling etc. in het hierboven genoemde artikel) staat op wcc.fide.com/fide_circuit.phtml. De belangrijkste kandidaten (Caruana op 1 is al geplaatst):

2. Anish Giri 84.31
3. Wesley So 83.40
4. Gukesh D. 79.50
5. Arjun Erigaisi 71.56

Gukesh D. speelt momenteel de Londen Chess Classic. Zijn slechtste resultaat is 12.22 punten, dus hij heeft 17.04 punten nodig om Giri te passeren. De gemiddelde rating van de acht sterkste spelers in Londen is 2674.6, dan zijn er 17.46 punten te verdienen bij toernooiwinst. Net genoeg dus. U begrijpt dat Giri het toernooi op de voet volgt.

Er zijn volgens de FIDE nog vier toernooien na Londen die meetellen:

Erigaisi speelt in Gabala en op hem moeten we ook letten. In Barcelona lijken geen wereldtoppers mee te doen. Het WK Rapid en Blitz kan een belangrijk toernooi worden: ze leveren echter minder punten op (80% en 60% respectievelijk) wat in de praktijk waarschijnlijk betekent dat alleen een eerste plaats genoeg zal zijn voor concurrenten van Giri. Er is echter nog een gevaar: de Indiase schaakbond zou nog even snel een toernooi kunnen organiseren dat mee mag tellen en lijkt dat ook te gaan doen in Chennai. Met Gukesh en Erigaisi volgens een Noorse journalist en die kunnen daar dan punten scoren.

Dan de plaatsing op rating. Op 2700chess.com/ staan de huidige virtuele ratings. De belengrijkste kanshebbers:

So 2757.4
Dominguez 2756.2
Maghsoodloo 2743.3

So dus virtueel geplaatst, maar als de laatste twee inderdaad dat toernooi in Chennai spelen, zijn zij een mogelijke bedreiging voor hem. Giri staat trouwens op 2749.1 en zou dus in theorie door bijvoorbeeld het winnen van een paar competitiepartijen ook nog boven So kunnen komen.

Voor beide plekken is het dus nog erg spannend! En net als vorige keer een disclaimer: het is ingewikkelde materie, dus ik ben niet 100% zeker dat het allemaal klopt. Correcties en/of toevoegingen zijn welkom.

24 Reacties

 1. Avatar
  Ludo Tolhuizen 06 december 2023

  Even snel een tournooi uit de grond stampen om landgenoten te helpen zich te plaatsen. Tsja.  Bij een volgende cyclus moet m.i. moet m.i. een tijdslimiet worden ingesteld voor het aankondigen van tournooien die mogelijk mee kunnen tellen voor een plaats in het kandidatentournooi.  Misschien kan Giri zelf een tournooi in Nederland organiseren en sponsoren…

 2. Avatar
  Wim Weehuizen 06 december 2023

  Volgens mij hebben ze een paar jaar geleden in China een toernooi met uitsluitend Chinezen georganiseerd om Ding Liren voldoende ratingpunten te geven om zich te plaatsen voor het kandidatentoernooi. Met deze formules om zich op rating daarvoor te plaatsen schep je ook de mogelijkheid van een helpende hand.

  • Avatar
   Pipo Koeien 07 december 2023

   Nee, dit klopt niet. Ding Liren had voldoende ratingpunten, voldeed alleen niet aan de eis dat je een bepaald minimum aantal partijen gespeeld moest hebben. Door de strenge Chinese coronaregels had hij echter bijna geen toernooien kunnen spelen.

   • Avatar
    Koen L 07 december 2023

    Volgens mij waren het vooral strenge eisen aan inreizen voor Chinezen die Ding hinderden. Niet zozeer de strenge interne regels.

 3. Avatar
  Wimvanderwijk 06 december 2023

  Bij Ding ging het niet primair om ratingpunten (dat zat wel goed) maar hij moest binnen een bepaalde termijn voldoen aan het minimum vereiste aantal ratingpartijen, zoals beschreven in Best wel een Dingetje

  Dings inhaalslag van 2022 (drie toernooien vlak achter elkaar) zou nu waarschijnlijk stranden op de ingevoerde  nationaliteiten-voorwaarden, en terecht (waarmee niet gezegd wil zijn dat Dings deelname aan het kandidatentoernooi van Madrid onterecht was).

  Nog niet alle mazen in de kwalificatiewetgeving van de FIDE lijken gedicht en ook de schaakwereld kent creatieve, calculerende geesten. Actie en reactie, voor het ‘gewone publiek’  wordt het helaas steeds ingewikkelder.

  • Avatar
   renzoverwer 10 december 2023

   Veel dank voor dit verhaal, Wim. Ik kende het nog niet.

   Het doet allemaal zeer kunstmatig aan, want inderdaad zullen de andere Chinezen echt niet hun best doen van Ding te winnen.

   Als je als bond de regels ingewikkeld genoeg maakt en achterdeuren inbouwt, dan kan dit systeem dus.

   Het doet me wel denken aan de KNSB (schaatsen) die wat jaartjes een ingewikkelde kwalificatie voor de Spelen had gemaakt. Immers veel Nederlanders voor weinig plaatsen. Ze bouwden een systeem met nominaties en supernominaties en…kwalificatie via 1 toernooi en ook nog WC-punten en mensen op grond van status vorig seizoen EN  skate offs EN toernooien die tegelijk golden als mogelijke kwalificatie voor de OS en voor het Europees Kampioenschap (twee doelen die tegenstrijdig kunnen zijn).

   Het was soms onnavolgbaar en je zat eerder een kampioenschap wiskunde te kijken dan een schaatswedstrijd.

   Dat GEVOEL (meer niet hoor) krijg ik nu ook.

    

 4. Avatar
  Sjoow 07 december 2023

  Ik heb gezien hoe ze in China in een paar dagen een ziekenhuis hebben gebouwd. Die mensen kunnen echt supersnel iets organiseren. Hier in Nederland lukt dat niet echt.

  Ondertussen heeft Adams met 2 pionnen voorprong de remise genomen tegen Gukesh. Jammer!

 5. Avatar
  arjo1982 09 december 2023

  In Barcelona lijken geen wereldtoppers mee te doen.

  Geen grote verrassing, maar Dominguez heeft toch besloten om mee te doen…

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 09 december 2023

   Dan kan hij Giri denk ik nog passeren (32 punten achter, drie toernooien gespeeld) als hij Barcelona en Chennai wint (en in dat geval is de kans groot dat hij zich op rating plaatst).

   • Avatar
    arjo1982 09 december 2023

    Denk dat hij vooral op de ratingspot mikt. Hij staat in de live-rating maar 1.2 punten achter So (2757.4 om 2756.2).

 6. Avatar
  Joop Gijsbers 09 december 2023

  Sitges (Barcelona) begint de 12e, Chennai – meen ik – de de 15e. Dat gaat dus niet allebei.

 7. Avatar
  Frans Hoynck 11 december 2023

  Chennai. En dat wordt vandaag pas aangekondigd. Nota bene op Vishy Anand zijn verjaardag. Slechts 4 dagen voor het begin. En bovendien meteen de dag ná dat duidelijk is geworden dat Gukesh ‘het’ niet heeft gehaald in Londen.

  En dan nota bene georganiseerd en gesponsord in en door India – met 3 van de 8 deelnemers Indiase GM’s.

  Hoogst dubieus. Ik krijg er potentiële Curaçao 1962 gevoelens bij.

  Ik heb Anand altijd een hele nette vent gevonden. Hij heeft veel status en invloed in India. Terecht. Maar ik begrijp niet dat hij geen stokje heeft gestoken voor dat Chennai gedoe.

 8. Avatar
  arjo1982 11 december 2023

  Voor alle doemdenkers…
  Dominguez wint zijn eerste partij in Spanje en komt virtueel gelijk in rating met So omdat de ratings afgerond worden voor de januari-lijst. Daarna trekt hij zich terug uit het toernooi.
  Bij gelijke rating bepaalt wie het actiefst is geweest in de laatste periode (december dus) en dat is Dominguez als So geen klassiek toernooi meer speelt.
  In het reglement voor de circuit-punten staat dat een toernooi minimaal voor de helft moet zijn gespeeld om mee te tellen. In het reglement voor de ratingspot staat dit echter niet expliciet.

 9. Avatar
  Frits Fritschy 11 december 2023

  Ach jezus. Iemand een kans geven is iets anders dan onder de toonbank een plekje voor iemand regelen. Giri heeft uitstekende contacten in India, het zijn allemaal professionals die om hun goede naam moeten denken, de discussie over Ding is oud nieuws zonder enige directe aanwijzing voor vals spel en voor de rest: de covidepidemie is veroorzaakt door dezelfde aliens die in Roswell neergestort zijn.

 10. Avatar
  Wim Weehuizen 12 december 2023

  Heel vroeger was er een interzonaal toernooi, waarin je kon plaatsen voor het kandidatentoernooi of de kandidatenmatches. Wat er nu ligt ziet er op een duizelingwekkende manier fraudegevoelig uit.

  • Avatar
   arjo1982 13 december 2023

   Vroeger maakten de Russen ook onderling afspraken in zulke toernooien.
   Vals spel en fraude is van alle tijden…

 11. Avatar
  Frits Fritschy 13 december 2023

  Zonder dat er nog maar één zet gespeeld is, wordt er hier blijkbaar van uitgegaan dat de Indiase spelers, waar ook Erigaisi nog kans heeft, zullen samenwerken om Gukesh in het kandidatentoernooi te krijgen, en dat de vijf niet-Indiase spelers, waarvan Maghsoodloo eveneens nog kans heeft, daaraan mee gaan werken. Aronian bijvoorbeeld; dat lijkt me nou echt iemand die zich laat omkopen, nietwaar?

  • Avatar
   arjo1982 13 december 2023

   Dat zie ik hierboven niemand zeggen. Mag ik vragen naar wie je verwijst?!
   Zie enkel Frans zeggen dat het dubieus is dat er ineens een toernooi uit de grond is gestampt om de Indiase spelers nog een extra KANS te geven…

   • Avatar
    Frits Fritschy 13 december 2023

    Naar iedereen die het organiseren van een toernooi zonder dat enige regel wordt overtreden, als dubieus beoordeelt en naar Frans Hoynk van Papendrecht in het bijzonder. Hoe moet ik die zinsnede over drie Indiase deelnemers anders begrijpen dan dat ze blijkbaar zullen samenspannen om Gukesh te helpen? En die opmerkingen over Anand zijn helemaal los van de werkelijkheid.

    Dan die Curaçaose ’toestanden’: heel goed mogelijk dat de Russen onderling remise speelden om elkaars kansen niet om zeep te helpen. Maar ook een riskante strategie: de persoonlijke kansen van iedere afzonderlijke Rus werden daardoor alleen afhankelijk van diens resultaat tegen Fischer. In Chennai doen twee topgrootmeesters mee, die een prima kans hebben het toernooi te winnen als anderen te veel remise spelen. Daarnaast drie sterke jonge grootmeesters die voor eigen kansen zullen gaan. Fraudegevoelig, hoe dan? Ik zou zeggen: eerst de partijen zien, dan pas oordelen. En voor dat oordeel vertrouw ik Giri en zijn vrouw wel, die vanuit Nederland aan het online commentaar zullen deelnemen.

    Gukesh krijgt gewoon de kans om te bewijzen dat hij een plaats in het kandidatentoernooi waard is. Dat zoiets in Nederland waarschijnlijk niet zou lukken is geen reden om de Indiërs iets kwalijk te nemen.

 12. Avatar
  Henk Eleveld 13 december 2023

  Giri is zelf verantwoordelijk dat hij in deze tombola is terechtgekomen.

  Minder remises en betere resultaten en hij was al geplaatst.

  Nu is het gewoon afwachten en billenknijpen tot 1 januari.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.