Korte CV: Matthijs Dijkstra
Schaaksite is altijd blij met nieuwe medewerkers. We stellen u Matthijs Dijkstra, die voor digitale toernooiboeken op Schaaksite gaat zorgen, graag aan u voor.
Het schaakspel heeft mij altijd geboeid. Wanneer mijn vader en mijn opa op een zondagmiddag aan het schaken waren, dan keek ik als kind geboeid toe. Verkleurde boekjes van Max Euwe, die door mijn vader waren aangeschaft, las ik graag.
Als middelbare scholier werd ik lid van het Schaakgenootschap Rijswijk. Ik heb nog altijd goede herinneringen aan die periode. Het schaakspel kan verslavend zijn en kan ten koste gaan van studie en werk. Daarom besloot ik na mijn eerste studiejaar om met het schaken te stoppen en meer aandacht te besteden aan mijn studie wiskunde. Dertig jaar later ben ik weer schaken, ditmaal bij HMC Den Bosch. Tegenwoordig ben ik bijna elke dinsdagavond in het gezellige grand café Rembrandt in Boxtel te vinden op de clubavond van Dubbelschaak’97. Met mijn 63 jaar mag ik meedoen aan seniorentoernooien. Met name in Duitsland worden veel seniorentoernooien georganiseerd, maar ook in Nederland is er een stijgende trend.
Hoe ben ik ertoe gekomen om schaaksoftware te gaan ontwikkelen? Op het internet zijn veel mannen te vinden, die hetzelfde doen. Als je bijvoorbeeld zoekt op “logic crazy chess” dan kom je uit bij iemand die meer dan 30 YouTube filmpjes gemaakt heeft over schaaksoftware die hij ontwikkeld heeft. Waarom? Wat beweegt al die mannen die op een zolderkamer geobsedeerd met een hobby bezig zijn?
Jaren geleden kon ik mijn openingsrepertoire niet ordenen op de manier zoals ik dat wilde. De beschikbare schaaksoftware bood me onvoldoende mogelijkheden. Ik had iets beters nodig, iets waarmee kennis op een inzichtelijke manier gepresenteerd kan worden. Zo belandde ik in de wereld van de wiki-systemen. Wie heeft er geen gebruik gemaakt van Wikipedia? Is dat geen geweldige kennisbron? Met ChatGPT en soortgelijke nieuwe technologieën wordt dat wellicht anders.
Na jaren ploeteren is het gelukt om toernooiverslagen snel te kunnen bundelen en als wikiboek te presenteren. Hierin heeft Herman Grooten mij ondersteund. Zo wees hij mij op het belang van nulzetten in analyses. In wiskundig opzicht kan een partijboom gezien worden als een bipartiete graaf, maar ook als een n-aire beslissingsboom. Nulzetten passen daar prima in. Het ontwikkelde model heb ik ingepast in wiki-software. De pre-release is nu via Schaaksite beschikbaar. Ik hoop dat dit het begin is van een langdurige samenwerking.