Voorbeschouwing van het Deloitte NK Schaken

De eerste ronde van het Deloitte NK schaken gaat komende maandag van start. Een dag eerder is de opening van het toernooi dat wordt gehouden van 1 t/m 8 juli. Het bedrijf Deloitte, dat vorig jaar al subsponsor was, heeft zich voor dit en de komende twee jaar vast laten leggen als hoofdsponsor. Voorzitter van de raad van bestuur, Peter Bommel, was zelf in zijn jeugd een sterke schaker. Journalist en schaker Bart Stam hield met hem een zeer geanimeerd interview voor Schaakmagazine dat via deze link te lezen valt. Het toernooi zal gehouden worden in De Tolhuistuin, dat zich vanaf het Centraal station in Amsterdam gezien aan de overkant van het IJ bevindt.

 

Het NK Algemeen

De twee ratingfavorieten, Van Foreest en Van Wely, hier tegen elkaar (foto Harry Gielen)

Aan de start verschijnt de regerend kampioen, Loek van Wely. Een blik in de geschiedenis van dit toernooi leert ons dat Van Wely, die zich met 8 titels mag tooien, op de ‘eeuwig durende’ ranglijst allertijden op de derde plaats bevindt. Boven hem staan Max Euwe (12 titels) en Jan Timman (9 titels). Er zal de competitieve Loek veel aan gelegen zijn om in elk geval zijn vroegere rivaal Timman minimaal te evenaren. De editie van 2018 zal geen sinecure zijn, want hij zal dit toernooi hevige concurrentie ondervinden. Om te beginnen van de kampioen van 2016, de jonge en talentvolle Jorden van Foreest (2641).

Daarnaast is Erwin l’Ami (2636) er alles aan gelegen om af te rekenen met de opvatting dat hij “geen NK’s kan spelen”. Dan is er de co-kampioen van 2001, Erik van den Doel (2593). Hij verloor dat jaar de barrage van Loek van Wely, maar hij behoort al vrij lange tijd tot de top van Nederland. Qua rating krijgen zien we dat Sergey Tiviakov (2580) en Ivan Sokolov (2565) veel lager staan dan we van hen gewend zijn. Beide hebben ze even in de buurt van 2700 gebivakkeerd, dus dat ze wel een potje kunnen schaken, weten we uiteraard. Van Sipke Ernst (2555) weten we dat ook. Zijn resultaten zijn echter veel grilliger. Vorig jaar dolf hij pas het onderspit in een tiebreak om de titel, maar hij eindigt ook wel eens heel laag. Tot slot doet er één niet-grootmeester aan het toernooi mee: de Zeeuw Koen Leenhouts (2483). Hij heeft zijn plaats te danken aan het feit dat beste Nederlander in het Open Kampioenschap in Dieren vorig jaar was.

De aandachtige lezer zal wellicht hebben gezien dat Benjamin Bok niet van de partij is. Dat is opmerkelijk aangezien hij qua elo-rating hier natuurlijk wel voor in aanmerking komt. Navraag hierover leverde op dat Benjamin zich helaas moest afmelden omdat hij het afgelopen weekend met spoed geopereerd moest worden en daarvan nog een tijd moet herstellen. Schaaksite wenst Benjamin een voorspoedig herstel toe.

Het is een toernooi van slechts zeven ronden. Dat betekent dat één verliespartij al bijna fataal kan zijn omdat er daarna vrijwel niets meer weggegeven mag worden om in aanmerking te komen voor de titel. Anderzijds lijken de verschillen op voorhand betrekkelijk klein zodat het wel eens flink dringen kan worden dit jaar. Het belooft een interessante krachtmeting te worden! 

Het NK Dames

De twee ratingfavorieten, Peng en Haast, hier tegen elkaar (foto Harry Gielen)

Het is verheugend dat Zhaoqin Peng (2352) zich weer eens mengt in de titelstrijd. Zij is de enige grootmeester (algemeen) in het gezelschap en staat met 13 titels op de ‘eeuwig durende’ ranglijst bovenaan, ruim voor op Fenny Heemskerk met 10 titels. Daar zal de regerende kampioene, Anne Haast (2343), nu al vier jaar op rij kampioene, nog even voor nodig hebben, om daar in de buurt van te komen. Zij is de te kloppen dame in dit kampioenschap, want er zitten veel concurrenten op het vinkentouw. Allereerst van Tea Lanchava (2297), de kampioene van 2012. Zij werd tweemaal jeugdwereldkampioen bij de meisjes t/m 14 (in 1988) en t/m 16 jaar (1990). Ook bepaald niet te onderschatten is Iozefina Paulet (2286). Zij speelde nog een bloedstollende barrage met Anne Haast, die maar nipt verloren ging. Inmiddels is zij toegetreden tot het KNSB-bestuur met ‘jeugd’ in haar portefeuille. Van Rosa Ratsma (2265) weten we dat die een enorme progressie heeft geboekt in de laatste paar jaar. Zij viel onlangs nog op bij het HSG-weekendtoernooi. Een oud-meisjeskampioene, Mariska de Mie (2218), doet weer een gooi naar een titel en dat kan ook gezegd worden van een meisjeskampioene van een recentere datum, Maaike Keetman (2190). Tot slot gaat ook academicus Lisa Hortensius (2169) laten zien dat het geen toeval was dat zij nog niet zo lang geleden zomaar de titel had kunnen winnen. Want met nog twee ronden te gaan, stond zij soeverein alleen bovenaan! In dit deelnemersveld valt moeilijk te voorspellen wat er allemaal gaat gebeuren omdat zij behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. De vorm van de dag zal bepalend worden, wie er in deze editie met de titel vandoor gaat.

 

Uiteraard houdt Schaaksite u nauwgezet op de hoogte van dit toernooi!

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

8 Reacties

 1. Avatar
  wimw 29 juni 2018

  Ja, het NK schaken is jammer genoeg als toernooi veel korter dan vroeger. Van 1950 tot 2000 waren er bijna altijd 12 deelnemers en van 1977 tot en met 1981 zelfs 14 deelnemers. In deze eeuw liep dat eerst terug naar 10 deelnemers en vanaf 2012 waren er nog maar 8 deelnemers. Misschien dat het in 2019 bij de 75e jubileum editie toch weer wat grootser gevierd wordt met een uitnodiging aan de hele Nederlandse schaaktop.

 2. Avatar
  Jaap Amesz 01 juli 2018

  Wat betreft de 7 rondes heb ik vanuit een bron vernomen dat deze deal eruit is gekomen na een slechte onderhandeling met Deloitte om zo de kosten te drukken. Dus dat. Het hoe of wat weet ik niet, alleen dit kreeg ik te horen.

 3. Avatar
  Johan Hut 01 juli 2018

  Het is al de zevende keer met acht deelnemers en dat is niet altijd met Deloitte geweest. De belangrijkste factor is het aantal dagen. Twee deelnemers toevoegen kost niet veel, want de nummers 9 en 10 krijgen natuurlijk niet veel prijzengeld. Twee dagen toevoegen kost wel veel. Iedere dag kost geld. Dit heb ik destijds gehoord als een belangrijke bezuiniging. Plus dat aan een aantal spelers wordt gevraagd of ze thuis willen slapen. Voor de spelers voor wie dat niet kan (zoals Tiviakov, maar niet alleen hij) is extra dagen ook weer een extra kostenpost.

  • Avatar
   Eric 02 juli 2018

   Ik neem aan dat die dagelijkse kosten vooral te maken hebben met de locatie Amsterdam. Er is echter geen goede reden om het NK ieder jaar in Amsterdam te organiseren. Nu wil ik niet pleiten voor een terugkeer naar de uithoeken Leeuwarden of Haaksbergen, maar er moet toch ergens in Nederland wel een centrale locatie te vinden zijn die goed bereikbaar is én betaalbaar? En die bereikbaarheid moet dan gelden voor zowel het particulier vervoer als het openbaar vervoer. Ergens in de provincie Utrecht, maar niet per se in de stad Utrecht, zou mijn eerste gedachte zijn.

 4. Avatar
  Eric 02 juli 2018

  Grappig – als je klikt op de hierboven vermelde link naar De Tolhuistuin en dan vervolgens kiest voor de routebeschrijving per auto, dan word je naar de Tolhuisweg in Dalfsen gestuurd. Een dorpje 10 km ten oosten van Zwolle.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.