Geld voor Grootmeesters

Vanavond is het zover. De tiebreak tussen Carlsen en Karjakin. Eerder heb ik bedankt voor de mogelijkheid om voor 15 dollar de hele match te kunnen volgen via een live stream, omdat ik simpelweg de tijd er niet voor had. Er moet geslapen worden.

Nu ik speciaal de tiebreak avond heb vrijgehouden en graag dit historische moment live wil meemaken, wil ik graag de verlaagde prijs van 7 dollar betalen. Echte beelden van de spelers is dan toch wel bijzonder, al doen Svidler & Gustafsson het erg leuk op hun kanaal op chess24.com, daar zijn geen beelden van de spelers, alleen commentaar op zetten.

Daarnaast ben ik het met Aegon eens. Weliswaar hebben meerdere rechtszaken in verschillende landen allemaal geoordeeld dat schaakzetten tot het publieke domein behoren, om iets kwalitatief goeds op te zetten is toch iets van een commerciële inkomstenstroom nodig, die je dan eigenlijk wel moet afschermen om de kudde schaakfans allemaal een klein bedrag te laten betalen om met dat geld een professionele productie op te zetten.

Dus ik wil graag 7 dollar betalen, maar kom er net achter dat dit alleen via credit card kan die ik niet heb. Dit is normaal gesproken geen probleem, omdat betalingssystemen als bijvoorbeeld Ideal in Nederland of PayPal internationaal, bijna altijd wel tot de mogelijkheden horen. Niet dus. Een gemiste kans voor de schaaksport om van mij als schaakfan een klein bedrag te ontvangen wat dan op kan gaan in de totale schaakketen van fan tot organisator tot grootmeester.

Het financiële schaaksysteem heeft me al eerder verwonderd.

Wijk aan Zee

In december was ik in het weekend gaan kijken in Wijk aan Zee. Het was er zo druk dat ik muurvast stond in de kudde kijkers. Er was geen mogelijkheid om van de ene kant naar de andere kant te komen. Ik kon niet switchen van het ene tv-scherm naar het andere. Dan zou je namelijk flink moet beuken en 40 keer sorry moeten zeggen voor je er was. Graag had ik een kaartje gekocht om de drukte te zien afnemen. Als speler in het amateurtoernooi zou ik flink balen, wanneer je minutenlang in de rij moet staan voor de plee, terwijl je klok doortikt. En voor je bij de plee bent, heb je al een duivelse beuktocht achter de rug en dan moet je nog terug naar je bord ook!

NK Amsterdam

Ook was ik gaan kijken op het NK in Amsterdam. Wat me verbaasde was dat er maar 7 (!!) kijkers op de tribune zaten toen ik binnen kwam en dat nog wel in het weekend. Verder stoorde me het enorm dat er geen meerwaarde in vergelijking met het volgen van de partijen via internet was. Wij fans zijn toch wel gewend geraakt aan de St. Louis schaakclub wijze van interviews na afloop van de partijen. Dus toen ik zag dat de partij tussen 2 GM’s eindigde, liep ik onmiddellijk naar de commentaarzaal in de verwachting dat daar de spelers zich zouden opmaken voor een bespreking van hun partij. Alleen er gebeurde niks. Het was er simpelweg niet. Ook hier had ik graag een klein bedrag betaald voor een meer professionele opzet. Je neemt tenslotte vrij, rijdt naar Amsterdam, parkeer gezeik en dan ben je daar…… en is er niks bijzonders!

Schaakdiensten

Verder zou ik ook graag goede schakers (IM/GM) willen betalen voor specifieke begeleiding. Zo had ik een loperpaar tegen paardpaar waarbij de computer me +1 gaf, maar ik deze +1 van de computer niet wist te doorgronden. Ook bij het nagaan in eindspel boeken kwam ik er niet uit hoe te winnen. Nu weet ik dat er Engelstalige schaakprofs zijn die hele duidelijke sites hebben waar je simpelweg kunt aanklikken in een lange lijst van opties welke dienst je precies wilt kopen. En je kunt ook nog eens betalen met PayPal. Klik, betaal, leer. Iets wat ik mis in onze Nederlandse taal. Ik weet wel dat er Nederlandse schaakprofs zijn met websites die diensten aanbieden. Alleen het is zo onduidelijk wat je precies kunt kopen en wat het dan moet kosten. Ook hier wijk ik dus maar uit naar het buitenland, terwijl ik natuurlijk liever mijn geld steek in de Nederlandse markt. Ik wil een schaakdienst kopen, ik wil niet eerst moeten mailen en dan in onderhandeling moeten gaan.

Arme werkenden

Het is bekend dat GM Erik van den Doel zich al jaren hard maakt voor professionalisering van de schaaksport. Onder andere zijn uitspraak dat tieners moeten beseffen dat een schaakcarrière zal betekenen dat ze tot de ‘arme werkenden’ zullen behoren is al eerder op deze site besproken. Nu wil ik als schaakfan best betalen voor diensten, alleen wordt het me keer op keer moeilijk gemaakt. De hele keten die leeft van het schaken kan profiteren van vele schaakfans waarbij individuele kleine bedragen kunnen optellen tot een grote zak geld.

Schaakdonoren

Verder ben ik het eens met de Noorse organisatoren die niet willen uitgaan van het geld van miljardair Rex Sinquefield en uit de Grand Chess Tour zijn gestapt. Wanneer schaakdonoren als Van Oosterom, Sinquefield en onze eigen Kees Schrijvers opstaan, dan is dat een fijn iets. Alleen het is veel grilliger dan een vaste inkomstenstroom uit de grote kudde schaakfans. Wat nou als Rex onder de bus komt? Dan stort de hele St. Louis Chess club in. Geen poen, geen grootmeesters. Wat ik overigens compleet logisch vind en niet veroordeel. Een bakker kan ook niet gratis zijn brood geven.

Marktonderzoek

Hulde voor de KNSB voor hun marktonderzoek naar het veranderen van de landelijke en regionale competities. Concrete getallen om concreet op voort te borduren met nieuwe ideeën. Ik raad schaakprofessionals en organisatoren dan ook aan om een marktonderzoek te starten. In de wandelgangen hoor ik vaker dat schaakfans mijn kritiek delen. Hoeveel precies en wat precies zal dan uit het marktonderzoek moeten blijken. Mijn gok is dat de schaakketen geld laat liggen.

Beste organisatoren en schaakprofessionals, laat mij betalen! Neem mijn geld! Ik wil u graag geld geven, maar de mogelijkheden daartoe zijn matig.

Ciao,

Jaap Amesz

7 Reacties

 1. Avatar
  Michel 30 november 2016

  Gewoon een credit card nemen. Wat dat betreft zijn wij hier in Nederland een buitenbeentje en verbaast het me dat sommige winkels niet eens een credit card accepteren. Ik woonde redelijk wat jaren in Zweden. Daar gebruikt men de credit card zoals wij hier de pinpas gebruiken.

  PS. Paypal is natuurlijk een prima alternatief. 🙂

 2. Avatar
  Hendrikom 01 december 2016

  Aegon? Dat lijkt me iets van een verzekeraar. Je bedoelt denk ik Agon.

 3. Avatar
  De Bock 01 december 2016

  Ik verbaas me erover dat het reeds in december zo bedrijvig is in Wijk aan Zee.

 4. Avatar
  schakeraad 01 december 2016

  De creditcard die ik weinig gebruik heb ik nu toch maar even tevoorschijn gehaald en we hebben kunnen genieten van een prachtig en spannend slotstuk!

  voor zoiets neem je toch een credit card!;)

   

 5. Avatar
  Jaap Amesz 01 december 2016

  Had ik bij aanvang van de match geweten dat je een credit card nodig zou hebben, dan had ik die snel aangevraagd en zou die vast wel zijn geregeld binnen 2 weken zodat ik de tiebreak had kunnen zien. Aan de andere kant, we konden niet weten dat er een tiebreak aan zat te komen op voorhand.

  Mochten de potjes niet waren geëindigd in de nachtelijke uren, dan had ik graag 15 dollar betaald. De keus van de organisatoren maakt dat sommige tijdzones simpelweg minder de streaming dienst zullen kopen, omdat ze slapen!

  Wat ik ook heb gemist is een samenvatting filmpje. Stel dat Agon voor de slapende tijdzones de volgende dag een samenvatting van 1 uur klaar hadden staan, dan had ik ook nog wel 15 dollar willen betalen. Kijk, een dag later hebben 47 schaaksite de partij al helemaal doorgelicht voor je, alleen Agon kan dit geven met live beelden. Blikken van frustratie of opluchting etc.

  ———

  Ja inderdaad! Ik haal Aegon en Agon door elkaar!

 6. Avatar
  FlatlandR 02 december 2016

  De laatste keer dat ik zoveel geld op een schaakbord zag, was toen Henk Verstappen van Panfox zijn spelers ging uitbetalen.

 7. Avatar
  Marc Land 03 december 2016

  In Nederland is de credit card niet zo ingeburgerd als bijv. in Amerika, dus meerdere betaal systemen zou meer geld in het laatje kunnen brengen.

  Als de Nederlandse titelhouders en toernooi organisatoren echt gaan samenwerken kan er meer geld in het laatje komen voor beide partijen.

   

  Stel een ruimte analyse beschikbaar en zet er bijv. 5 borden neer waar titelhouders voor bijv. € 10/15 waarin ze  15/20 minuten een partij kunnen analyseren. Dit is een meerwaarde voor 9 ronden toernooien en brengt de titelhouders extra geld op.

   

  Voor internet trainingen, zijn de Nederlandse titelhouders gewoon te duur. Je kan v.a. $ 15 bijv. al les krijgen.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.