Jekaterinenburg Journaal (2)

Mondkapjes

Gisteren was de hamvraag wie er met mondkapjes zouden spelen. Antwoord: niemand. Dan nog maar een foto van onze bekende Chinese commentatoren.

De dames geven het goede voorbeeld, de heren schudden handen, foto FIDE

Poppentheater in Jekaterinenburg

Moskou, 17 maart 2020. World Chess is een commerciële organisatie en officieel partner van de FIDE. Zij willen de deelnemers beschermen tegen het coronavirus en hebben het volgende bedacht. Ze willen ‘Ken en Barbie-like’ modellen maken die als stand-in kunnen dienen bij de interviews en analyses. Bij het maken van deze video’s worden de spelers dan niet onnodig aan risico’s blootgesteld. Het zal wel de bedoeling zijn dat de poppetjes ook te koop zijn.

Vladimir Kramnik protesteert en trekt zich terug

Eergisteren dreigde er een discussie te ontstaan over het doorgaan van het kandidatentoernooi nu veel internationale sporttoernooien worden afgelast. Recent werd in Jekaterinenburg het Judo Grand Slam afgelast en ook andere (internationale) sportevenementen werden in Rusland in de ban gedaan. Alleen het kandidatentoernooi had de zege van Poetin. Rusland snakt naar een wereldkampioen schaken. De aanleiding voor de discussies was een bijzondere beslissing van oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik.

‘Ik heb besloten mijn toezegging als commentator bij het kandidatentoernooi in te trekken. Met alle respect en positieve waardering voor het recente werk van FIDE denk ik toch dat het kandidatentoernooi had moeten worden uitgesteld gelet op de desastreuse humanitaire situatie in de wereld. Om meerdere redenen vind ik de beslissing om door te gaan met het toernooi een slechte beslissing. Zowel voor het imago, als juridisch (Rusland heeft toch alle internationale sportwedstrijden in de ban gedaan?) en ook humaan vind ik het niet verantwoord om net te doen of er niets gebeurt in de wereld. En zelfs niet melden dat er een risico is, hoewel klein, om het virus te krijgen. Ik hoop dat alle deelnemers gezond blijven tot het einde van het toernooi. Ik verontschuldig mij voor iedereen die uitzag naar mijn commentaren bij Chess24 maar het voelt niet goed om dit te doen in de huidige situatie.’

(Voor meer cartoons klik hier.)

Nu worden er in Jekaterinenburg zeer strenge maatregelen genomen maar de beelden bij de officiële opening gaven soms te denken. Te veel mensen op een kluitje!

Magnus Carlsen

Een opvolger voor Vladimir Kramnik was snel gevonden. Magnus Carlsen, de huidige wereldkampioen, wilde wel invallen voor Kramnik. En het is bijzonder dat de huidige wereldkampioen commentaar geeft op de partijen van de acht deelnemers waarvan er een zijn uitdager wordt. Hij deed dit soms met duivelsgenoegen en twinkeling in zijn ogen. En zo af en toe nam hij Anish Giri en Ding Liren op de hak. Van Magnus is bekend dat hij een ‘Giri-basher’ is. Op social media zijn de heren aan elkaar gewaagd.

Wie is deze Giri-basher?

Peter Svidler

Grootmeester Peter Svidler gaf commentaar vanuit Jekeratinenburg. Hij vond de situatie ’a bit wierd’. Hij vertelde hoe de deelnemers en hun secondanten leefden in het hotel. Sommigen kwamen de kamer niet af, alleen om te spelen. Caruana staat bekend om het maken van een wandeling na de partij. Dit mag gewoon. De spelers worden soms gek van de vele controles.

Alexander Grischuk

Tot slot nog een opmerking van Alexander Grischuk. ‘’Ik schat het op 50% dat het kandidatentoernooi het einde haalt’.

Kandidatentoernooi op TV?

Ik had enkele sportredacties gevraagd of ze nog bijzondere plannen hadden met programma’s of items over het kandidatentoernooi. Hieronder het antwoord van Fox Sports.

Reactie Fox Sports

Beste Teun,
Bedankt voor je bericht.
Helaas zal dit geen mogelijkheid zijn i.v.m. de rechten en mogelijkheden betreft de programmering hiervan.
Ik hoop dat je de wedstrijd via een ander platform kan bekijken.
Met vriendelijke groet,

De eerste ronde

De eerste ronde was een boeiende ronde met verrassende uitslagen. Twee overwinningen met zwart!

Wang Hao versloeg met zwart verassend zijn landgenoot en gedoodverfde winnaar Ding Liren. Maar deze partij kwalificeert nog niet voor de coronavariant. Eerst nog enkele partijen afwachten. Ding Liren deed in tijdnood een zwakke 40ste zet. Wang Hao strafte dit gedecideerd af. Wang Hao komt nu in de toptien en Ding Liren zakt door de 2800 grens.

De jongste deelnemer Kirill Alekseenko (wildcard) speelde remise tegen Alexander Grischuk. Volgens de commentatoren stond Grischuk (positioneel) steeds beter maar uiteindelijk speelde ‘timemanagement’ hem weer parten.

Wat een partij van Anish Giri met wit tegen Ian Nepomniachtchi! Helaas moest Giri het onderspit delven. Volgens Nigels Short gaf Anish een remise (vesting) uit handen na de 33ste zet van wit (Lxb3). Ik heb begrepen dat dit smullen was voor eindspelkenners gelet op de bijzondere thema’s die voorbijkwamen. Kijk wat Herman Grooten ervan vindt. Han Schut plaatste het interview tussen de twee kemphanen.

Karpov  gaat Pf3 openen voor Anish, foto FIDE

Officieel commentaar op de FIDE-site:

‘Giri, who spent a lot of time on calculating complicated lines, decided to give up his queen for a rook and a bishop. However, he didn’t manage to coordinate his pieces, lost the bishop and wasnt able to build a fortress. Nepomniachtchi was converting his edge energetically demonstrating a great technique and celebrated victory after the 73rd move.’ 

Een ding is nu zeker: 14 remises voor Giri is niet meer mogelijk! Nepomniachtchi staat nu 4de en Anish zakt naar de 13de plaats op de wereldranglijst.

De tweede ronde

De volgende ‘epic battles’ staan voor vandaag op het programma:

Fabiano Caruna (1/2) – Kirill Alekssenko (1/2)

Ian Nepomniachtchi (1) – Alexander Grischuk (1/2)

Wang Hao (1) – Anish Giri (0)

Maxime Vachier-Lagrave (1/2) – Ding Liren (0)

De hamvraag van vandaag:

Anish is op de wereldranglijst gepasseerd door Wang Hao, de enige zonder secondanten in Jekaterinenburg.

Herstelt Anish de rangorde vandaag?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.