Jekaterinenburg Journaal (10)

Rusland verbiedt internationale vluchten

MOSKOU – Rusland verbiedt met ingang van vrijdag praktisch alle internationale vluchten. Alleen vluchten om Russen naar huis te brengen zijn nog toegestaan. Het verbod op internationale vluchten gaat om middernacht in.

Het besluit om alle internationale vluchten stop te zetten is genomen met het oog op het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus.

Aeroflot, de grootste luchtvaartmaatschappij van het land, heeft tussen 14 maart en 23 maart bijna 44.000 Russen gerepatrieerd via het eigen routenetwerk. Russische airlines repatrieerden daarnaast nog eens bijna 20.000 vanuit tien landen die zwaar door het coronavirus zijn getroffen. Bron: Luchtvaartnieuws

Heeft dit invloed op het kandidatentoernooi? Wat wordt er voor de spelers geregeld? In Journaal 7 kwam dit al even aan de orde bij het interview met Caruana en Giri. Wordt vervolgd.

Van twee naar zes koplopers?

We zijn op de helft van het toernooi. Nog zeven ronden te gaan. Door de overwinning van de Fransman Maxime Vachier-Lagrave op de Rus Ian Nepomniachtchi, die een variant van de Franse opening speelde, kwamen beiden aan de kop van het klassement met ieder 4,5 punt. Gevolgd door een peloton van vier renners op 1 punt achterstand. Hieronder Anish Giri die nog volop meedoet. Een van de potentiele uitdagers, Ding Liren, staat op 2 punten achterstand en lijkt gezien, tenzij de koplopers en het pelotonnetje stil vallen. De drie overige partijen werden remise. De remisekoning is Alexander Grischuk met zeven remises.

Het wordt een spannende tweede ‘ronde’, de kaarten zijn nog niet geschut.

Het zou zo maar kunnen dat we aan het eind van de dag zes koplopers hebben!

Herman Grooten heeft de partij van Anish weer geanalyseerd.

Dharma Tjiam, directeur Bondsbureau, bij BNR-radio

Gisteren was er een kort interview met Dharma op BNR-radio. Het ging o.m. over de toegenomen aandacht voor het online schaken bij de kinderen. Het aantal aanmeldingen lag gemiddeld rond de 30-40 per week. Afgelopen week was het exponentieel gestegen tot 250. Er werd terecht reclame gemaakt voor Schaakmatties en de doelgroep: kinderen van 6-12 jaar.

 

Ook de competities kwamen aan de orde. De competities, landelijk en regionaal, worden beëindigd. Dit geldt helaas ook voor de voorronden voor de jeugd- en schoolschaakkampioenschappen. Ook de jeugdkampioenschappen gaan niet door. Nog nagegaan wordt of er online kampioenschappen georganiseerd kunnen worden. Online schaken is een oplossing voor partijtjes tot hooguit 30 minuten. Langer werkt nauwelijks op het internet, nog los van de valsspeelproblematiek. Daarom zie je dit ook niet op topniveau, aldus Dharma.

Luister terug.

(Zie ook het vorige journaal met het interview bij B.V.S.C.)

Nieuwe websites KNSB

De KNSB heeft de websites gerenoveerd en heeft besloten de twee websites te houden. Het is nog te vers en te vroeg om iets te kunnen zeggen over het succes van de renovatie. De KNSB laat weten waarom ze tot renovatie hadden besloten.

Iedereen een poëet

Met veel enthousiasme worden er schaakhaiku’s gemaakt. Dit weekend de officiële start met mooie prijzen. Kijk hier naar de eerste inzendingen. Hieronder enkele hopla’s. Een hopla heeft max. 4 tot 5 regels. Rijmen mag, maar hoeft niet.

Grafschriften

 

Toen ik nog leefde zei ik vaak:

één rustdag is reëel.

Maar nu ik dood ben en niet schaak,

Nou heb ik er wel veel.

 

Ik speelde wel honderd toernooien,

maar eindigde steeds onderaan.

Zelfs nu in mijn graf, moet ik dulden,

dat velen weer boven mij staan.

 

Wie is er met mijn lot begaan?

Ik kan geen stuk bewegen.

Nog nooit heb ik zo slecht gestaan

en zeker niet gelegen!

Uit: Denkend aan schaken van Jos Timmer. KRO, Hilversum, 1992

Gong voor de achtste ronde

Straks gaat de gong voor de volgende vier zeer spannende partijen:

Fabiano Caruana (3,5) – Maxime Vachier-Lagrave (4,5)

Wang Hao (3,5) – Ding Liren (2,5)

Ian Nepomniachtchi (4,5) – Anish Giri (3,5)

Kirill Alekseenko (2,5) – Alexander Grischuk (3,5)

De hamvraag is of er zes koplopers komen na vandaag?

  • gaat Anish revanche nemen voor zijn nederlaag in de eerste partij?
  • wordt Maxime beentje gelicht door Fabiano?
  • Verslaat Grischuk zijn landgenoot?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.