Jekaterinen Journaal (3)

Anish herstelt rangorde niet

Ik sloot het vorige Journaal af met de vraag of Anish de rangorde kon herstellen. Hij moest dan Wang Hao verslaan. Ook nu is het antwoord eenvoudig, hij heeft de rangorde niet hersteld. Volgens het verslag van Dimitri Reinderman mocht Anish blij zijn met remise omdat Wang Hao de winst uit handen had gegeven. Een matige partij volgens Dimitri.

Olijke Anish

Met zelfspot zei Anish in een interview met de Volkskrant: ‘In Nederland is het schaken straks net zo populair als toiletpapier’. Hiervan werd op Chess.com onderstaande affiche gemaakt.

De Vesting

Het blijft de gemoederen bezighouden en boeien of Anish Giri in zijn partij tegen Ian Nepomniachtchi tot een vesting had kunnen komen en daarmee remise had kunnen houden. De meningen zijn en blijven verdeeld. De een zegt ja en de ander zegt nee. Waterdicht aangetoond hebben beide kampen het nog niet. Recent liet IM Malcolm Pein bij zijn analyse van de partij zijn twijfels blijken, maar zeker wist hij het ook niet.

Han Schut publiceerde een zeer verhelderend en leerzaam artikel op onze site over de theorie en praktijk van de van toepassing zijnde vesting. Interessante reacties ook!

Mijn vraag blijft of Giri nadat hij zijn dame had geruild tegen een toren en een loper tot een degelijke vesting had kunnen komen of niet? Het laatste woord is hierover nog niet gezegd en we wachten op de analyse van de grootmeester zelf.

Sociale onthouding

Gisteren had ik het in verhulde termen over veel mensen op een kluitje. Je kunt je voorstellen wat dit betekent als er tussen de 1000 en 2000 genodigden waren bij de openingsceremonie van het kandidatentoernooi! Dimitri besteedde aandacht aan de coronaproblematiek. Hij schrijft: ‘Een openingsceremonie met tweeduizend genodigden, dat is toch niet nodig?’ Ook Zhaoqin Peng schrijft in haar dagboek dat de Algemene Vergaderzaal, waar de openingsceremonie werd gehouden, plaats bood aan 1200 genodigden.

En dit was de internationale pers niet ontgaan. Er kwam kritiek op dit onderdeel van het kandidatentoernooi. Terwijl de hele wereld aan sociale onthouding moet doen of in quarantaine zit, deden ze in Jekaterinenburg alles wat je niet moest doen. Van de openingsceremonie zijn foto’s gemaakt. Nadat er veel internationale kritiek losbarstte moest onderstaande foto van de FIDE-site worden verwijderd.

Social distancing in Jekaterinenburg, foto Lennart Ootes, FIDE

Positief was dat de acht deelnemers niet aanwezig waren bij deze ceremonie!

Chinese commentatoren succesvol

Zhaoqin Peng kon niet geloven dat er zoveel aandacht was voor de Chinese commentaren. Tussen de 500.000 en 1.000.000 kijkers werden er geregistreerd. Valt niet mee voor de Chinezen dat Ding Liren, gedoodverfd winnaar, al tweemaal verloren heeft. Hier staat tegenover dat Wang Hao de eer hoog houdt met 1,5 uit 2.

Zhaoqin vertelde in haar dagboek dat het soms verwarrend was of ze wel of geen mondkapjes mochten dragen. In haar dagboek proef je de Chinese wijze van denken met soms bijzondere uitdrukkingen.

De spelers hebben een aparte route naar de speelzaal. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Hierboven de aankomst in de speelzaal van Caruana en Vachier-Lagrave (op de voorgrond). Foto: FIDE

Nederlandse media

Mensen maken zich terecht zorgen over hun gezondheid, werk, familie enz. In deze moeilijke tijden blijft het ook belangrijk dat mensen zich enigszins kunnen ontspannen en vermaken zeker ook nu we in een sportarme periode leven. Schaken biedt de mogelijkheid om ook online te spelen en te leren. En in deze weken kunnen we op internet een van de meest prestigieuze schaaktoernooien volgen.

De berichtgeving in de media over het kandidatentoernooi laat nog te wensen over. Gisteren een klein stukje bij NOS Sport. In de dagbladen nog weinig aandacht voor de eerste ronde terwijl het aantal sportpagina’s aanzienlijk is uitgedund en de prijs van de krant hetzelfde blijft. Het zou ook helpen als Anish Giri gaat scoren. Bijvoorbeeld vandaag tegen de topper Maxime Vachier- Lagrave.

Johan Hut is gestart met zijn bijdragen over het kandidatentoernooi in de media. Laten we hopen dat hij het druk krijgt.

Schaaksite biedt de bezoekers verlichting in deze sportarme wereld.

Magnus Carlsen in de Forbes 30 under 30

Over scoren gesproken. Het bekende Amerikaanse zakenblad Forbes publiceert jaarlijks de ’30 under 30’. Dit is een lijst met een aantal categorieën waarvoor per categorie 30 personen onder de 30 jaar zijn uitgekozen die een belangrijke invloed uitoefenen op ons moderne leven. Recent is de vijfde jaarlijks Europese lijst gepubliceerd. In de categorie ‘Sport’ komen we Magnus Carlsen tegen die nog net geen 30 jaar is. Een andere bekende sporter is Vivianne Miedema de midvoor van het damesvoetbalteam van Oranje en spelend voor Arsenal. In een andere categorie komen we Gretha Tunberg tegen de bekende Zweedse klimaatactiviste.

Carlsen treedt buiten het schaken op in commercials en tracht daarmee de schaaksport een sexy uitstraling te geven. Twee keer heeft Carlsen meegewerkt aan commercials voor het kledingmerk G-Star Raw. De eerste keer met Liv Tyler in 2010 en later met Lily Cole in 2014.

youtu.be/fnZF8NjD5-Y

Ook trad hij op in een Porsche 911 commercial met Maria Sharapova en met Muhammad Ali. Het thema was wat er zou gebeuren als ze tegen zichzelf zouden uitkomen.

Een aantal artikelen die ik hierover geschreven heb zijn terug te vinden op onze site.

Alle uitslagen van gisteren, tweede ronde

Fabiano Carauna – Kirill Alekseenko 1-0

Ian Nepomniachtchi – Alexander Grischuk 0,5 – 0,5

Wang Hao – Anish Giri 0,5 -0,5

Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren 1-0

De spannende partijen vandaag zijn:

 

Mooie partijen vandaag in de derde ronde, alle koplopers spelen met zwart. Ding Liren gaat een belangrijke test tegemoet. Als hij weer verliest ziet het er zeer somber uit voor hem. Hetzelfde geldt voor Anish die tegen Vachier-Lagrave moet.

Ding Liren (0) – Fabiano Caruana (1,5)

Anish Giri (0,5) – Vachier Lagrave (1,5)

Alexander Grischuk (1) – Wang Hao (1,5)

Kirill Alekseenko (0,5) – Ian Nepomniachtchi (1,5)

2 Reacties

 1. Avatar
  vanmarwijk 19 maart 2020

  Sorry, maar wat Dimitri ervan als hij het over “‘matige partij “” heeft.

  Match Giri Reinderman; wat zou de uitslag zijn? Meer respect voor deskundigen in tijd van coronavirus…

  • Avatar
   Frits Fritschy 19 maart 2020

   Grootmeester Reinderman is deskundig genoeg om een dergelijk oordeel te geven; hij heeft die titel echt niet voor niks. Zolang hij niet zegt dat hij het zelf beter gedaan zou hebben, zal ook Giri geen probleem hebben met een dergelijk oordeel.
   Wat betreft die coronavergelijking: ik verwacht van journalisten bij serieuze dagbladen ook dat zij met gefundeerde commentaren komen, al zijn het geen virologen.
   Wat verwacht je: dat van een partij alleen de zetten worden gegeven?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.