1A: Groninger Combinatie – DSC Delft 7½-2½

In 1A lijkt Groninger Combinatie na een uitglijder in december toch weer de favoriet. De noordelingen wonnen deze ronde ruim van DSC Delft, terwijl concurrent Paul Keres in Nijmegen gelijkspeelde tegen UVS en daardoor een punt achterop raakte. Het resterende programma van de Groningers lijkt, met alle respect, niet verontrustend. Erik Hoeksema was blij dat hij niet tegen de verschrikkelijke Chiel van Oosterom hoefde te spelen en verbaasde zich erover dat zijn ploeggenoot Jan Werle makkelijk van Van Oosterom won. Bij dit verslag van Erik Hoeksema zijn alle partijen na te spelen.

 

Na de uitglijder in december tegen Arnhem moesten we in de vorige ronde van koploper Paul Keres uit Utrecht zien te winnen. Dat lukte ternauwernood: 5½-4½. Afgelopen zaterdag was het zaak om niet weer onderuit te gaan tegen een outsider, en eigenlijk ging dat heel soepel. DSC uit Delft kwam er niet aan te pas en werd met een zware 7½-2½ nederlaag terug naar Zuid-Holland gestuurd. Het bericht dat Paul Keres 5-5 had gespeeld zorgde voor extra vreugde – we gaan met één matchpunt en vier bordpunten voorsprong de laatste twee rondes in.

Jan Werle bracht ons aan de leiding. Hij won met zwart verrassend eenvoudig van Chiel van Oosterom. God, wat was ik opgelucht tegen dat ik niet tegenover Van Oosterom kwam te zitten, hij heeft me een paar keer verschrikkelijk ingemaakt. Jan hoefde er vreemd genoeg bijna niets voor te doen. Een rustige, zeg maar gerust saaie opening maar binnen een paar zetten verziekte Van Oosterom zijn solide stelling volledig. Operation Self-Destruct, u kent dat wel.

Zelf won ik een aardige partij tegen Gert Legemaat. Het thema van de partij: zijn levend begraven loper op a7. Een poging van hem om dat dood stuk hout te bevrijden leidde tot een snel einde.

3-0 werd het door Eelke de Boer, die goed profiteerde van het planloze spel van de Roemeense Smaranda Padurariu. In een gesloten Siciliaan mocht Eelke met zwart alle ‘happy moves’ uitvoeren, een soepele overwinning.

Lees verder op de website van Groninger Combinatie.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.