En de winnaar in Groningen is?

Illya Nyzhnyk is de glorieuze winnaar van het Schaakfestival 2009!

De in september 1996 geboren Oekraïense jongen had zijn eerste grote succes al te pakken toen hij in 2007 als 10-jarige de B-groep won van Moskou met 8½ uit 9 met een TPR van 2633.

Een vol punt los in Groningen: geen discussie mogelijk.

Toen ik zijn moeder feliciteerde met het succes van haar zoontje, vloog zij op Baklan af om mijn felicitatie te laten vertalen. Maar zo veel had ik nu ook meer niet te melden, dan een welgemeende gelukwens met dit verbluffende resultaat.

Overigens geen geweldig gejuich bij zijn toernooioverwinning. Voetballers zouden compleet uit hun dak gaan (zelfs bij één doelpuntje) maar schakers blijven ingetogen de grootst mogelijke triomf vieren.

Behalve de grootmeesternorm van Illya scoorden Benjamin Bok (wellicht Nederlands grootste jeugdschaaktalent van dit moment) en Toms Kantans een meesternorm.

Compliment ook voor Reinderman en Werle die stabiel speelden en gezamenlijk tweede werden.

Werle probeerde het nog in de laatste ronde te winnen van de Nederlandse kampioen, maar Giri counterde bekwaam.

Tenslotte wil ik Daan Brandenburg noemen die een prima toernooi speelde. Wel had hij geluk dat zijn laatste tegenstander Friso Nijboer niet in de analyseruimte mocht komen want de zaal onder leiding van opperstalmeester Gert Ligterink en assistent Jorden van Foreest kwam tot de conclusie dat een torenoffer op f7 dodelijk zou zijn. Maar Friso zag dat niet zitten, waardoor Daan remise kon keepen.

In de B won Andries Mellema verdiend van Wiebe Wielinga en omdat Ruben Slagter werd overlopen door de avontuurlijk spelende Ymar de Groot kon Andries alleen de prijs in ontvangst nemen. Begrijpelijkerwijs in de ontstane situatie na zijn drama in de voorlaatste ronde tegen Mellema verloor Jeroen Weggen van Peter Ypma, maar gelukkig kon hij nog wel een troostprijsje in ontvangst nemen.

Bij de C’s won Frank Hartog gedecideerd zijn groep en passeerde Lucas van Foreest zijn broer Jorden door Bart Beijer (die een pion weggaf) kansloos te laten. Maar het duurde Lucas te lang want hij stelde Bart voor het extra half uur dat je na de tijdcontrole erbij krijgt te skippen! Als Pieter en Tristan van Foreest groter zijn gegroeid kan Groningen (Unitas) een veelbelovend viertal tegemoet zien.

In de gezellige kantine werd door Jan Timman een simultaan gehouden: ik heb dat niet gevolgd maar het zag er op afstand goed uit.

De prijsuitreiking (met o.a. KNSB-coryfee Stomphorst) verliep volgens het bekende procedé. Jan Colly, de toernooidirecteur, kon meedelen dat het toernooi tot 2014 gegarandeerd is op deze locatie.

Graag noteer ik een aantal verbeterpunten, waarvan ik denk dat het goed is dat de toernooileiding ze ter harte neemt als men ambities van grotere kampioenschappen wil waar maken.

In willekeurige volgorde:

• Zorg voor véél meer analysemateriaal (eventueel kopen bij schaakzakenman Kaarlo Schepel!)

• Voer de uitslagen in zodra ze bekend zijn

• Zorg voor een aparte website (is in deze vorm onoverzichtelijk)

• Maak gebruik van Swissmaster (geeft veel info die nu nodeloos verdwijnt)

• Huur tafels en stoelen die meer comfort bieden (ik begrijp dat het niet zo kan zijn als in Hoogeveen) : je zit 5 uur achter het bord.

• Gebruik een beamer voor de blikvanger-partij

• Maak de toiletruimte (200 vooral mannen, van wie velen naast de pot blijken te plassen) groter en/of frisser

• In eerdere edities was er een zeer goed toernooibulletin, dat ieder wedstrijddag voor je klaar lag, met ook aandacht voor de lagere groepen. Iets wat nu pijnlijk ontbreekt: zowel qua verslaggeving als qua ingevoerde partijen

• Ik heb mij verbaasd dat soms de nationale ratings en soms de FIDE-ratings worden gebruikt.

Mijn ideaal zou zijn één wereldrating voor iedereen, maar ik begreep van een ter zake deskundige dat per fide-melding van een spelersresultaat een (klein) bedrag aan de FIDE moet worden betaald, dat behoorlijk oploopt.

• De match Timman – Van Kampen vond ik best een succes als blikvanger. Omdat Jan Timman een graag geziene gast is, zou hij mogelijk vast ingehuurd kunnen worden en zou hij ieder jaar kunnen spelen tegen de meest belovende Nederlandse jeugdspeler.

• Men zou er in het Noorden goed aandoen de krachten te bundelen en over oude sentimenten en ressentimenten heen te stappen. Het is niet rationeel dat geen gebruik gemaakt is van de expertise van een Hiddo Zuiderweg bij persdienst etc.

• Ik miste de ratingprijzen: wat mij betreft niet voor de compactgroepen maar wel voor A en B en C. Daardoor krijgen ook mindere goden de kans op een beloning.

Al met al een zeer geslaagd toernooimede dankzij de grote inzet van het organisatiecomité (Colly en Mulder) en de overige medewerkers.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.