Kasparov en Carlsen in Marrakech

Bron: o.m. Moroccan Chess

Marrakech (uit de vakantiefolder)

Het plein Djemaa el-Fna is het hart van de stad; ’s ochtends kun je er de meest kleurrijke markt van Marokko bezoeken, in de middag verandert het plein in een grote kermisattractie. Goochelaars, slangenbezweerders, waarzeggers en bedelaars mengen zich tussen de verkopers en bieden een fascinerend schouwspel. Dichtbij het plein staat de markante Koutoubia-moskee met een vierkante toren. Verder kun je in Marrakech je hart ophalen aan de prachtige bouwkunst, die de ‘pasja’s’ hebben nagelaten, en diverse paleizen en kashba’s bekijken. Er zijn enkele mooie parken, zoals de Menara- en Agdaltuinen, om tot rust te komen.

Dubbelsimultaan

Het is bekend dat veel beroemdheden Marokko (en Marrakech) aandoen. Deze keer vielen Kasparov en Carlsen de beurt te eer en werden met alle egards ontvangen. Naast de familie Carlsen was ook de familie Kasparov meegereisd.

Op 9 januari hebben Kasparov een dubbelsimultaan gespeeld in hotel Essaadi Gardens in Marrakech. Ieder had twintig tegenstanders. Carlsen won 19 partijen en speelde remise tegen Taoufik Bouchaâra. Kasparov won al zijn partijen. Baas boven baas! Voor Carlsen was het de eerste keer dat hij in Marokko (en Afrika) was. In sommige nieuwsberichten werd hij de 19-jarige Deense Magnus Larsen genoemd. Maar dat mocht de pret niet kreuken.

Er waren tussen de 400 en 500 notabelen en belangstellenden uit de Marokkaanse schaakwereld naar het 5- sterren hotel in Marrakech gekomen om dit schaakschouwspel te bewonderen.

Voor Marokkaanse begrippen werd het bezoek van Kasparov en Carlsen een eclatant succes en een goede promotie voor het schaken in Marokko. De nationale schaakbond, Fédération Royale Marocaine des Eches (FRME), had zijn uiterste best gedaan. Marokko is geen schaaknatie. In de FIDE-ranking van landen komt Marokko niet voor.

Het wordt zo langzamerhand weer tijd om de koffers te pakken. Carlsen moet tijdig in Wijk aan Zee zijn en Kasparov? God knows.

Voor foto’s van de simultaan klik hier .

Voor een korte video van de simultaan klik hier.

Het Corus Chess Tournament mag wat ons betreft beginnen!

Teun Koorevaar

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.