Magnus Kasparov verslaat Nederlanders

Magnus Carlsen wordt in de media soms Magnus Kasparov genoemd. Zijn samenwerking met Gary Kasparov heeft al een enorme psychologische uitwerking.’ Want tegen wie speel je eigenlijk ? ‘vragen sommige toppers zich al af.

Magnus Carlsen, de als nummer 1 geplaatste voor het Corus toernooi, moest het in de eerste drie ronden opnemen tegen de drie deelnemende Nederlanders. Achtereenvolgens speelde hij tegen Sergey Tiviakov (Elo 2662), Jan Smeets (Elo 2657) en Loek van Wely (Elo 2641). Op de plaatsingslijst staan de drie Nederlanders onderaan in de A-groep. Verwacht mocht worden dat zij het moeilijk zouden krijgen.

De partij tegen Sergey Tiviakov was een degelijke partij, Sergey (spelend met wit) wist zich goed staande te houden en scoorde een remise.

In de tweede partij had Jan Smeets zwart tegen Magnus Carlsen. Hij had al zeven keer eerder tegen Magnus gespeeld. Voor het eerst in het befaamde Corus toernooi van 2004 in de C-groep. Toen werd het remise in de laatste ronde en won de 13-jarige Magnus de C-groep. Daarna won Jan één keer, speelde 2 remises en verloor drie keer. Maar Jan ging er weer voor. Hij had zich goed voorbereid en speelde een uiterst scherpe ‘Botwinnik-variant’. Carlsen moest er echt voor gaan zitten. Het noodlot sloeg pas aan het einde van de partij toe. Jan kwam in hevige tijdnood en dat is funest tegen de nummer 1. Hij deed niet meer de best mogelijke zetten en toen was het ineens uit. Maar het blijft een zeer fraaie partij van Jan.

In de derde ronde had Loek van Wely wit tegen Magnus Carlsen. Loek kende een wisselvallige start. Hij speelde een fraaie partij tegen Nigel Short en won op een overtuigende wijze. In de tweede partij werd Loek van het bord geveegd door Hikaru Nakamura.

King Loek, foto: Ab Scheel

Nu dan tegen Magnus. Hij vindt het een ‘lastig mannetje’ om tegen te spelen. Zijn gedachten zijn zeker wel even teruggegaan naar het Corus toernooi van 2008. Toen stond hij glad gewonnen tegen Magnus. Maar de slimme Magnus wist er toch nog een remise uit te slepen. Wat baalde die Loek! Magnus kon die avond , bij een wedstrijd van Ajax in de Arena (op uitnodiging van New in Chess) ,nog na genieten van zijn overwinning. Voor Loek bleef het een nachtmerrie.

Carlsen 2008 : een nachtmerrie voor Loek, foto:Ab Scheel

In 2006 speelden ze de DSB-match in Schagen. Deze eindigde in 2-2. Daarna volgden vier blitz-partijen die Magnus met 3-1 won. In 2009 werd Magnus ‘Wereldkampioen Blitz’’.

Over tijdnood gesproken! Evenals Jan Smeets kwam Loek ook in tijdnood tegen Magnus en dat kun je je niet permitteren tegen de sluwe en geraffineerde Magnus. Hij weet dit vakkundig uit te buiten. Ook voor ‘King Loek’ was het ineens over en uit. De’ Nieuwe Koning van de Wereld’ zegevierde.

Na drie ronden gaat Alexei Shirov aan de leiding met 3 uit 3, gevolgd door Magnus Carlsen en Hikaru Nakamura met 2,5 uit 3. Tiviakov en Van Wely hebben een punt en Jan Smeets heeft een halve punt uit drie partijen

.

In een volgend artikel meer over Magnus Carlsen in de Nederlandse media.

Teun Koorevaar

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.