Corus: Groene Hart telt 64 deelnemers

WIJK AAN ZEE * Ruim 1.600 schakende amateurs komen deze weken in actie tijdens het Corustoernooi. Onder hen welgeteld 64 – curieus genoeg evenveel dus als het aantal velden op het schaakbord – deelnemers uit het Groene Hart. Traditiegetrouw kent Messemaker 1847 uit Gouda met 18 spelers de grootste delegatie, maar ook Schaakclub Woerden is goed vertegenwoordigd met elf denkers.

Voor beide verenigingen geldt, dat ieder jaar een grotere afvaardiging afreist naar het kleine badplaatsje. ,,Wie er eenmaal gespeeld heeft, wil alle volgende keren weer”, is het motto.

Clubgenoten worden met het Corusvirus aangestoken. Vooral de tienkampen, waarin negen vaak slopende partijen worden afgewerkt, zijn populair. Deze krachtmeting (met negen Woerdenaren en veertien leden van Messemaker) start morgen.

De Goudse club is vooral benieuwd naar de prestaties van Gert-Jan Ludden, die in de hoogste amateurklasse uitkomt. Wie daarin eerste wordt, mag volgend jaar in de speciaal voor grootmeesters afgebakende speelruimte acteren. Eén klasse lager spelen Wim Heemskerk (Bodegraven), Ed Roering (Oudewater), Guido Royakkers (Gouda) en Marcel Schröer (Woerden). In de derde (van totaal negen) klasse zijn ingedeeld Frans Bottenberg en Kees Brinkers (Gouda), Ed Oosterlaken (Oudewater) en Jelle Wiering (Woerden).

Henk J. de Kleijnen (Algemeen Dagblad)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.