Anish, Magnus en Fabiano

Er zijn nu 8 van de 13 ronden gespeeld en is het tijd een tussenstand op te maken voor onze ‘Turbo Tieners in het Top Toernooi’.

Anish Giri (B-groep), 15 jaar

Na een bliksemstart in de eerste drie ronden met een score van 2,5 uit 3 dendert de Giri-trein door. Uit de afgelopen 5 partijen behaalde Anish 4 punten. Twee kruimels liet hij liggen voor Dimitri Reinderman en Erwin L’Ami.

Sinds hij in Haaksbergen Nederlands kampioen 2009 werd ( Van Wely, Smeets, Werle en L’Ami deden niet mee) is zijn ster rijzende. De media hebben hem ontdekt en er zijn veel lovende artikelen over hem verschenen. Een 15-jarig supertalent is de algemene mening.

foto: Ab Scheel

Anish verschijnt op tijd aan het Nederlandse schaakfirmament daar de Nederlanders in de A-groep momenteel fungeren als de kop van Jut. Gert Ligterink beschreef het in de Volkskrant als volgt:

‘Nederlands trio fungeert als driegangenmaal’

‘Misschien is het voor de Nederlandse deelnemers al misgegaan bij de opening van het Corustoernooi. Zij trokken opeenvolgende lotingsnummers, met als gevolg dat de buitenlandse gasten zich schrap zetten om het Nederlands trio als een soort driegangenmaaltijd in serie te verorberen: eerst Tiviakov, daarna Smeets en als toetje Van Wely.’

Max Pam schreef afgelopen zaterdag in Het Parool:

‘Het wachten is op Anish Giri’

‘Een paar jaar geleden kwam de politicus Jan Nagel, destijds voorzitter van het Max Euwe Centrum, met een actieplan. Nagel had geconstateerd dat het Nederlandse topschaak in een impasse verkeerde en daarom moest ons land op zoek naar schaakwonderkinderen. Nederland moest op zoek naar zijn eigen Magnus Carlsen. Jan Nagel is geen voorzitter meer van het Max Euwe Centrum maar de Nederlandse Magnus Carlsen is inmiddels wel opgestaan.’

Vandaag won Anish niet alleen van een van zijn belagers, David Howell, ook de andere belagers wisten Anish niet te bij te houden en daarom staat Anish nu 1,5 punt los van zijn directe achtervolgers.

Herman Grooten verzorgt op onze site de analyses van de partijen van de Nederlandse jeugd. Zeer de moeite waard dit te volgen!

De stand in de B-groep is nu :

1. Giri 6,5 uit 8

2. Ni, So en L’Ami allen 5,0 uit 8

foto: Ab Scheel

Erwin L’Ami verweert zich kranig in de B-groep. Gisteren ging hij het gevecht aan met Anish maar moest uiteindelijk in remise berusten. Vandaag moest hij het opnemen tegen Harakrishna en na 127 zetten en 7,5 uur spelen werd de partij uiteindelijk toch remise. Beide belagers van Anish leverden vandaag een half punt op hem in. Maar het was een prachtig gevecht. Iedere partij gaat Erwin er vol in. Hulde Erwin!

Magnus Carlsen (A-groep), 19 jaar

Na 8 ronden staat Magnus Carlsen samen met Vladimir Kramnik op een gedeelde tweede plaats met 6 uit 8. Alexei Shirov staat met een half punt meer op de eerste plaats.

Hans Böhm zei vrijdagnacht in het radioprogramma ‘Casa Luna’ dat hij Shirov niet goed vond spelen ook al stond hij op dat moment eerste. Shirov moest de komende 5 partijen tegen de toppers uit het klassement en dan zou blijken wat hij echt waard is. Hij heeft er nu twee gehad (Nakamura en Carlsen) en hield er een half punt aan over. De volgende drie zijn Ivanchuk, Anand en Kramnik.

foto: Ab Scheel

De volgende ronde speelt Carlsen tegen Kramnik. Kijken of Kramnik revanche wil nemen voor zijn nederlaag in de ‘London Chess Classic 2009′.

Magnus Carlsen doet dagelijks verslag op zijn ‘blog’.

Fabiano Caruana (A-groep), 17 jaar

De 17-jarige Fabiano speelt dit jaar voor het eerst mee in de A-groep. Dit heeft hij gerealiseerd door de afgelopen jaren de C-groep en de B-groep te winnen. Voorafgaand aan het Corus toernooi speelde hij mee in de World Cup en daarna in het Reggio Emilia-toernooi dat voor de 52ste keer werd gehouden. In de World Cup behaalde hij de vierde ronde en werd pas in de tie-break uitgeschakeld door de sterke Gashimov, 7de op de wereldranglijst. In het Reggio Emilia-toernooi werd hij derde achter Almasi en Kamsky.

foto: Ab Scheel

Fabiano versloeg vandaag Sergey Tiviakov in een fraaie partij. Dit werd zijn eerste winstpartij. Hij speelde 5 remises waaronder die tegen Vishy Anand. Maar Anand houdt zich op de achtergrond dit toernooi omdat hij over enkele maanden een WK-match moet spelen tegen Topalov. Fabiano verloor twee partijen (tegen Shirov en Leko). Fabiano staat nu met 3,5 punt uit 8 op de tiende plaats. Slechts een plaats hoger dan bij aanvang.

De onderste plaatsen op de ranglijst worden ingenomen door Smeets, Van Wely en Tiviakov. Mogelijk dat onze verwachtingen veel te hoog gespannen waren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.