Schaakrubrieken 23 januari 2010

Hans Ree

De rubriek ‘Overstekend wild’ gaat o.m. over het Corustoernooi en zijn ontmoeting bij de opening met Johan van Hulst (99 jaar) die weer ging meedoen bij de parlementariërs. Johan zat voor het eerst in een rolstoel.

Johan won samen met Jan Nagel het toernooi. Ree refereert nog aan het artikel van Monique van de Griendt gepubilceerd op de Corussite. Er was droefenis alom omdat de actieve parlementariërs schitterden door afwezigheid.

Ook besteedt hij aandacht aan een ander artikel van Monique waarin zij vroeg aan de inwoners van Wijk aan Zee wat ze van het toernooi vonden. Hij bespreekt de partij uit de derde ronde van het Corustoernooi : Tiviakov – Shirov.

Hieronder de stelling na de 24 ste zet van zwart, Lxg2+ !!

Wit verliest

De schaakopgave deze keer is een stelling uit de partij Alex Wohl-Chris Wallis uit het Australisch kampioenschap 2010.

Gert Ligterink

De rubriek ’Gunstige loting helpt Sjirov bij succes’ begint met de vraag of de 5 uit 5 van Shirov na de vijfde ronde van het Corustoernooi een record is. Maar volgens hem is dit niet het geval.

Volgens Ligterink droeg een gunstige loting bij aan het succes.Shirov had het met Leko, Caruana en drie Nederlanders makkelijker dan anderen. Vervolgens behandelt hij uitgebreid de partij Van Wely – Shirov. Van Wely is volgens hem een van Shirovs vaste klanten. Van Wely verloor.

Hans Böhm

De rubriek ’Oplossingen’ gaat over de oplossingen van de kerst- en andere puzzels. In deze rubriek een deel van de antwoorden.

Karl Fabel, 1952 : wit is aan zet en geeft GEEN mat!

Dit probleem hadden we opgenomen in onze rubriek van 16 januari en daarom geven we hier de oplossing: Tc6+ (thema : de ene loperlijn vrijmaken en de andere weer sluiten).

Bab Wilders

De rubriek begint met probleem 2252, een tweezet van S. Fridiricus. Zie hieronder.

Mat in twee

Vervolgens behandelt Wilders de bladen British Chess Magazine en Kaissiber en laat de verschillen zien. Hij stelt dat ze elkaar goed aanvullen. Hij spreekt zijn verbazing uit over het gemak waarmee in Latijns-Amerika een WK wordt verplaatst en behandelt ten slotte de partij Robson – Vachier Lagrave. Wilders ziet in Vachier Lagrave een aanstormend talent om in de gaten te houden.

Rini Kuijf

B5076 voor gevorderden.

Wit aan zet wint met ?

Henk Prins

In zijn rubriek behandelt hij twee studies, een van H. Weenink (1922) en een van J. Marwitz (1937).

Hij besteedt aandacht aan het boek ‘Wat is er mis, meneer Kasparov’ . Dit boek kregen alle abonnees van het blad ‘Schaaknieuws’ als afscheidscadeau nadat het blad na 23 jaargangen ophield te bestaan. Hij besteedt ook aandacht aan een artikel uit het boek over miniaturen van de Israeliër Afek.

Hieronder de miniatuur van H. Weenink uit 1922. Een miniatuur is een stelling met maximaal 7 stukken.

H. Weenink, wit begint en wint.

Max Pam

De rubriek ‘Het wachten is op Anish Giri’ gaat over de behoefte van schakend Nederland aan een nieuw schaakwonderkind zoals Jan Nagel, in zijn periode als voorzitter van het Max Euwe Centrum, destijds betoogde. ‘Heel schakend Nederland hoopt dat de Giri’s zich tot Nederlander zullen laten naturaliseren. Zelfs Geert Wilders kan daar geen bezwaar tegen hebben.’ Vervolgens behandelt Pam drie partijen:

1. Giri – Harikrishna

2. Nisipeanu – Giri

3. Sjirov – Smeets

Uit de laatste partij onderstaande stelling:

Zwart speelt Tc8-d8 en verliest.

E-columns op internet

Hans Ree 21 januari 2010

In zijn e-column ’ Lof van de computer’ gaat Hans Ree in op de drie WK matches van Botwinnik tegen Smyslov.

Hij schrijft o.m. :

‘Over die onderzoekingen van meer dan een halve eeuw geleden vroeg ik me af of er nog iets bruikbaars bij zou zijn voor moderne spelers. Ik denk het wel, maar ik heb het niet goed genoeg bestudeerd om er iets verstandigs over te zeggen.

Een van de stellingen die Botwinnik bestudeerde voor zijn match van 1958, is de stelling na zwarts tiende zet in de partij Giri-Harikrishna uit de eerste ronde van de B-groep van het Corustoernooi.

Botwinnik wilde daar 11. e3 spelen, gevolgd door 12. e4. Hij was daar tevreden mee en het is ook goed.

Maar wat Giri deed, meteen 11. e4, was nog veel beter dan wat Botwinnik wilde doen, want het leidt vrijwel geforceerd tot groot voordeel.’

Hij legde de stelling ook voor aan zijn computerprogramma ‘Rybka’. Vervolgens behandelt hij de partij Giri – Harakrishna uit de eerste ronde van het Corustoernooi. Het volledige artikel is na te lezen en de partij van Giri is na te spelen. Klik hier.

Gert Ligterink 21 januari 2010

E-column – ‘Als dat maar goed gaat’

‘Als dat maar goed gaat, denk ik vaak bij Alexei Shirov. De schrik sloeg me eens om het hart, toen hij bij de loting van een toernooi moest kiezen uit een rij kristallen vazen. Deze dagen houd ik mijn adem in als hij in de weer is met het demonstratiebord in de perskamer. Steeds ben ik erop voorbereid dat de boel met donderend geraas in elkaar zal storten.

Als dat maar goed gaat, is ook de gedachte, die me bekruipt bij het zien van de toernooitabel. Hoewel in het Corus-toernooi een score van honderd procent na vier ronden sinds 1998 niet meer is voorgekomen, heb ik het gevoel dat ik een momentopname bekijk. Als Anand of Carlsen zo was begonnen, zou ik denken dat het toernooi vrijwel beslist was. Nu Shirov 4 uit 4 heeft, wacht ik af.’.

‘Het zou me genoegen doen als Shirov over een week wordt gehuldigd als toernooiwinnaar. Maar ik reken nergens op. Ik vrees dat ik naar zijn volgende partijen zal kijken met het vertrouwde onbestemde gevoel: als dat maar goed gaat.’

Voor het complete artikel Klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.