Carlsen, Giri en Chao winnen Corus Chess Tournament 2010

Het 72ste Courus Chess Tournament zit er weer op en het waren fantastische weken. Ook publicitair was het een topjaar. Magnus Carlsen kreeg veel aandacht omdat hij op de eerste plaats van de wereldranglijst staat en Gary Kasparov sinds begin 2009 zijn coach is en Anish Giri zat in de publicitaire lift na kampioen van Nederland te zijn geworden in 2009.

Magnus Carlsen wint de A- Groep

Magnus Carlsen winnaar Corus Chess Tournament 2010, Foto: Ab Scheel

De A-groep werd gewonnen door de als eerste geplaatste Magnus Carlsen. Hij was niet in topvorm en heeft zijn overwinning mede te danken aan anderen zoals Anand. Hij won 5 partijen, speelde 4 remises en verloor 1 partij. Per saldo heeft Carlsen maar een paar ratingpunten overgehouden aan dit toernooi waarmee hij op 2813 komt. Shirov en Kramnik bleven op de gedeeld tweede plaats en deden in de laatste ronde niet veel moeite meer. Misschien omdat zij dachten dat Carlsen een eenvoudige overwinning op de als tiende geplaatste Caruana (17 jaar) zou boeken, maar dat bleek niet zo. Anand en Nakamura eindigden met 7,5 punt achter Shirov en Kramnik. Anand speelde dit toernooi op halve kracht. Hij maakte 11 keer remise en won twee partijen. Zijn belangrijkste partij, die tegen Kramnik, won hij fraai. In het licht van zijn komende WK match met Veselin Topalov zal hij niet ontevreden zijn over zijn ‘oefenpartijtjes’.

De Nederlanders hadden helaas weinig in te brengen en zij zullen blij zijn dat het toernooi is afgelopen. Zelfs Caruana, die zich vorig jaar gekwalificeerd had voor de A-groep, wist de Nederlanders voor te blijven. Maar misschien waren onze verwachtingen te hoog gespannen. Smeets en Van Wely hadden weinig gespeeld in 2009 en dat brak hen op.

Van Wely had al aangekondigd volgend jaar niet mee te doen aan Corus als hij zou worden uitgenodigd, Tiviakov leeft nog in onmin met de nationale bond en dat heeft consequenties voor NK en internationale kampioenschappen. Hij zwerft de wereld rond om toernooien te spelen maar maakt weinig progressie. Jan Smeets geeft voorrang aan zijn studie en moet definitief beslissen wat hij daarna gaat doen. Daniel Stellwagen speelt ook niet veel meer i.v.m. zijn universitaire studie. Het NK lieten zij schieten vorig jaar en Tiviakov stapte boos op. Alle andere deelnemers aan de A-groep spelen veel belangrijke toernooien en trainen het gehele jaar door. Hierdoor neemt de achterstand van de Nederlanders internationaal toe. Iets om over na te denken voor de 73ste editie van het Corustoernooi in 2011.

Maar goed nieuws is dat Anish Giri volgend jaar mag deelnemen aan de A-Groep en dat Magnus dan tiener af is. Hij heeft het Corustoernooi nu twee keer gewonnen.

Anish Giri wint verrassend de B-groep

Zondagavond was er in het NOS Journaal een item over Anish Giri KLIK HIER.

Anish Giri (15 jaar) wint B-groep Corus, Foto:tk

De als twaalfde geplaatste Anish Giri verraste iedereen door de Corus B-groep te winnen. Hij werd de grote publiekstrekker door zijn voortvarende start. Hij verloor alleen van de als laatste geplaatste Anna Myzychuk (20 jaar), hij won 6 partijen en speelde er zes remise. Jan van Reek kan de partij Giri – Muzychuk noteren voor een evt. herziene druk van zijn boekje ‘Vrouwen slaan mannen’.

Erwin L’Ami wist lang de gedeelde tweede plaats vast te houden maar moest in de laatste ronde zijn meerdere erkennen in de als eerste geplaatste Arkadij Naiditsch die een sterke eindsprint had. Naiditsch werd tweede met 8,5 punt en Ni derde met 8 punten. Jammer, maar Erwin heeft een degelijk toernooi gespeeld. Dimitri Reinderman kwam er helaas niet aan te pas.

Li Chao onbetwist winnaar van de C-groep

Li Chao onbetwist winnaar Corus C-groep, Foto: Ab Scheel

De als eerste geplaatste Chao (20 jaar) werd de onbetwiste winnaar van de Corus C-groep met 10 punten. Hij won 8 partijen, speelde vier keer remise en verloor er één tegen Grandelius. De tweede plaats ging naar Gupta (20 jaar) met 8,5 punt en de gedeelde derde plaats ging naar Vocaturo (20 jaar en landgenoot van Caruana) en Van Kampen (15 jaar) ieder 8 punten.

Neerlands Hoop speelde een goed toernooi.

Robin Van Kampen volgend jaar in Corus B-groep Foto: Ab Scheel

Van Kampen (15 jaar) die in de twaalfde ronde tegen een onverwachte nederlaag aanliep in de partij tegen het zusje van Anna Myzychuk, de 17 jarige IM Mariya Myzychuk, won in de ronde ervoor overtuigend van zijn rivaal Robin Swinkels (20 jaar). (Beide zusjes uit de Oekraïne kunnen nu in het herziene boekje van Jan van Reek). Robin van Kampen mag nu, als beste Nederlander in de C-groep, volgend jaar meedoen aan de B-groep. Ondanks zijn matige start een prima prestatie. Helaas net geen grootmeesternorm, volgende keer beter.

Robin Swinkels (20 jaar), de hoogst geplaatste Nederlander in de C-groep, speelde enigszins wisselvallig maar behaalde toch 7,5 punt hetgeen niet onverdienstelijk is. Benjamin Bok (15 jaar), ook de benjamin in de C-groep, speelde een prima toernooi, behaalde 7 punten en zijn tweede IM norm. Klasse Benjamin! Stefan Kuipers (19 jaar) behaalde 6 punten en zijn derde IM norm. Ook voor Stefan een prima resultaat. Sjoerd Plukkel bleef met 3 punten op de laatste plaats, maar was ook als laatste geplaatst.

Zhaoqin Peng (41 jaar) eindigde met 5 punten enigszins teleurstellend op de twaalfde plaats. Maar ze was een goede sparringpartner voor de aanstormende jeugd.

Wat een schaakfeest weer voor iedereen! Foto: tk

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.