Jan Timman scoort 93%!

Bron : De Echo, foto: L.v.d.Waal

Zondag 14 februari vond er een benefietsimultaan plaats om geld in te zamelen voor de Rotterdamse kunstenaar Hennie Maliangkay die al jaren lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De simultaan werd verzorgd door Jan Timman en vond plaats in het Centrum voor Beeldende Kunst in Rotterdam.

Jan Timman speelde tegen 41 tegenstanders, won 35 partijen en speelde er 6 remise. Een 93% score! De simultaan werd een groot succes. Er waren meer dan honderd toeschouwers. De familie Maliangkay had lekkere hapjes gemaakt en het werd een weerzien van vele oude bekenden.

Maliangkay (1944) is beeldend kunstenaar; hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan de Vrije Academie in Den Haag. Incidenteel werkte hij voor de televisie; zo was hij redacteur voor de VARA. Maliangkay was jarenlang actief als schaakverslaggever voor het Vrije Volk en de VPRO-radio. Hij organiseerde ooit samen met Jan Timman een grote schaaktentoonstelling.

Zonder actieve clubschaker te zijn is schaken een van zijn passies. Zijn hoogtepunt als schaker beleefde hij in 1988 door toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov in een simultaan te verslaan.

Maliangkay is een bereisd persoon. Hij was enthousiast zeiler en is in vele hoeken van de wereld geweest. Gezien zijn situatie is een reis alleen mogelijk onder medische begeleiding. De benefietsimultaan was mede bedoeld om Hennie een mooie vakantie te laten beleven.

Hennie’s oudere broer Rudolf is, naast schaakschilder, ook een sterk schaker. Hij speelde vroeger in het eerste team van Volmac samen met Timman, Kortchnoi en Böhm.

In 1992 werd hij Nederlands kampioen correspondentieschaak. Hij heeft ook de titel grootmeester correspondentieschaak. Zijn beste prestatie was een tweede plaats op het WK correspondentieschaak.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.