Veselin Topalov jaagt op Magnus Carlsen

Het prestigieuze Linares-toernooi draait op volle toeren. Het is alweer de 27ste editie sinds de start in 1978.

Alle schaakgroten der aarde hebben een of meerdere keren aan dit toernooi meegedaan. Kasparov,bijvoorbeeld, was er een graag geziene gast. Hij heeft er 168 partijen gespeeld en behaalde er 113,5 punten. Hij won 66 partijen. Hij heeft 14 keer meegedaan en hij heeft het toernooi negen keer gewonnen.

De laatste keer dat hij meedeed was historisch. Het was het toernooi in 2005 dat hij op zijn naam schreef. Na het toernooi in 2005 kondigde hij aan op de persconferentie dat hij zich zou terugtrekken uit het professionele schaken.

Anand heeft er 177 partijen gespeeld en behaalde 96 punten. Hij won 42 partijen, deed 14 keer mee en won het toernooi drie keer.

Topalov heeft er 129 partijen gespeeld en behaalde 66,5 punten. Hij won 35 partijen en deed tien keer mee. Maar hij heeft het toernooi nog nooit gewonnen.

Carlsen heeft er 42 partijen gespeeld en behaalde 23 punten. Hij won 12 partijen, heeft 3 keer meegespeeld en hij heeft nog geen toernooiwinst behaald.

Linares 2010

De deelnemers aan deze editie zijn:

Veselin Topalov

In 1975 in Bulgarije geboren. Heeft een agressieve speelstijl, neemt risico’s en wil winnen. Werd in 2005 wereldkampioen. Won in 2008 het eerste Grand Slam in Bilbao. Hij staat op de tweede plaats op de wereldranglijst met Elo 2805.

Levon Aronian

In 1982 in Armenië geboren. Hij heeft Linares (2006) een keer gewonnen en het Corus Chess tournament twee keer. Met zijn landenteam heeft hij de gouden medaille gewonnen op de Olympiade in Dresden. Hij heeft vier keer aan Linares meegedaan. Hij staat vijfde op de wereldranglijst met Elo 2781.

Boris Gelfand

Hij is in 1968 in Belarus geboren en in 1988 geëmigreerd naar Israël. Een ‘vechtjas’ aan het bord. In 1986 werd hij wereldkampioen bij de jeugd en in 1987 Europees jeugdkampioen. Vorig jaar won hij de World Cup. Hij heeft zes keer meegedaan in Linares. Hij bezet de zesde plaats op de wereldranglijst met Elo 2761.

Vugar Gashimov

In 1986 in Azerbeidjan geboren en is een uitstekende rapidspeler. Hij won drie keer de nationale titel. In 2009 won hij de gouden medaille in het Europees kampioenschap. Hij doet voor de eerste keer mee in Linares. Hij bezet de zevende plaats op de wereldranglijst met Elo 2759.

Alexander Grischuk

In 1983 in Rusland geboren. Hij is een creatieve speler en een van de grootste talenten van de afgelopen jaren. Hij deed in 2001 en 2009 mee in Linares en verdiende een plaats in de schaakhistorie door Linares 2009 te winnen. Hij staat op de 15de plaats op de wereldranglijst met Elo 2736.

Francisco Vallejo

In 1982 geboren in Menorca (Spanje) enwerd de jongste grootmeester (16 jaar) in de geschiedenis van Spanje. Hij werd twee keer wereldjeugdkampioen onder 18 jaar. Hij heeft al vijf keer in Linares meegedaan. Hij staat op de 31ste plaats op de wereldranglijst met Elo 2705.

Topalov jaagt op Carlsen!

Na vier ronden staat Topalov samen met Grischuk aan kop met 2,5 punt.

Topalov is het aan zijn stand verplicht het Linares-toernooi dit jaar te winnen. Voor minder doen we het niet want hij is de hoogst geklasseerde en hij heeft geen last van Kasparov , Anand of Carlsen.

Ook kan hij Carlsen weer passeren op de wereldranglijst en de nummer 1 positie heroveren. Maar dan mag hij in de resterende 6 partijen niet verliezen en moet hij minstens drie keer winnen.

Gelet op de wijze waarop hij Vugar Gashimov versloeg in de tweede ronde moet dit mogelijk zijn. Het is ook goed voor zijn zelfvertrouwen met de komende WK match tegen Anand in het vooruitzicht.

Een leuke cartoon van José Diaz over Linares op ChessVibes!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.