Verkeerd gewisseld

Vancouver 2010

Wat een dramatische ontwikkeling in de slotronde van de 10 kilometer van de Olympische Spelen. Na 17 ronden had Sven Kramer een voorsprong van 2,9 seconden opgebouwd t.o.v. de Koreaan Lee. Het zag ernaar uit dat Kramer de gouden medaille zou gaan veroveren met een nieuw Olympisch record. Alles liep perfect en hij had zijn race, tot dan toe, volledig onder controle. Maar toen sloeg het noodlot toe. Gerard Kemkers, zijn coach, stuurde hem naar de verkeerde baan. Sven twijfelde nog maar moest in een ‘split second’ beslissen en vertrouwde op zijn coach. Drie ronden voor het einde zag hij aan het gezicht van zijn vriendin Naomi dat het mis was. Ook merkte hij dat het enthousiasme in de ‘Olympic Oval’ was verdwenen.

Het zou zijn beste 10 kilometer ooit worden, maar op één van de belangrijkste momenten in zijn leven gaat het onverwacht helemaal mis. Vier jaar noeste trainingsarbeid was voor niets geweest.

Het zal de gemoederen nog lang bezighouden. Hij heeft niet alleen historie geschreven met zijn gouden medaille op de 5 kilometer, maar ook met dit drama. Hij zal er eeuwig aan worden herinnerd.

Linares 2010: Twee wissels van Topalov pakken verkeerd uit

Gisteren stond Topalov aan het begin van de negende en voorlaatste ronde een punt los. Hij moest nu met zwart aantreden tegen zijn belager Alexander Grischuk. Ook was hij weer virtueel de nummer 1 van de wereld geworden.

Topalov paste weer zijn vertrouwde tactiek toe. Messcherpe stellingen om zijn tegenstander in tijdnood te manoeuvreren. In tijdnood zijn de kansen op blunders groot voor zijn tegenstanders en dan is Topalov ook niet vies van een ’schwindle’.

Om zijn middenspel attractief en gecompliceerd te houden gaf Topalov twee stukken voor een toren. Hij vertrouwde op zijn eindspeltechniek en had een sterk centrum met verbonden pionnen. Grischuk gaf geen krimp en bleef kalm. Na de 30ste zet had hij nog tien minuten voor tien zetten. Hij dwong Topalov tot zetherhaling en wist zo veilig de tijdscontrole bij de 40ste zet te passeren.

Daarna dwong Grischuk een nieuwe wissel af. Twee torens van zwart tegen de dame van wit.

Tegen de samenwerking tussen de witte loper, het paard en de toren kon de zwarte dame niet op. Omdat eeuwig schaak met zijn dame er niet meer inzat besloot hij op de 56ste zet zijn nederlaag te erkennen.

Achteraf gezien zijn Topalov’s wissels verkeerd uitgepakt met de volgende consequenties met nog een ronde te gaan:

1. Topalov is niet meer zeker van de toernooi–overwinning, hij staat nu samen met Grischuk aan de leiding, ieder met 5,5 punt.

2. Topalov heeft de nummer 1 plaats op de wereldranglijst al weer snel verspeeld

Hopelijk leidt dit vandaag tot een spannende slotronde in Linares. De twee belangrijke partijen zijn Topalov – Gelfand en Vallejo – Grischuk. Als ze er voor gaan kan dit nog mooi vuurwerk opleveren.

Een troost voor Topalov is dat hij in Linares nog een ronde te gaan heeft en dat de belangrijkste match uit zijn leven de komende WK-match is tegen Anand.

Fragmenten uit de partij A. Grischuk (Elo 2736) – V. Topalov (Elo 2805)

de eerste wissel:21. Txc4 Tb8, 22 Dc2 Lxc4, 23 Dxc4

de tweede wissel 45. .. Txa4, 46. Pxc2, Txf4, 47. gxf4

geen eeuwig schaak, de dame is machteloos, 1-0

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.