Is schaken een sport?

Er is veel geschreven over het verschijnsel van de snelle remise. Nagenoeg iedereen die daarover een artikel heeft gepubliceerd of die op een forum heeft gereageerd, ergert zich aan die remises. De vraag rijst dan ook wat te doen tegen snelle remises.

Het is onjuist te menen dat op grond van de FIDE-regels het is toegestaan na enkele zetten remise overeen te komen. Bij het interpreteren van regels moet men de context van de regel in de gaten houden, en moet men letten op artikel 12.1 het verbod het schaakspel in diskrediet (opspraak) te brengen.

Als scheidsrechters vasthouden aan de letter van de regel, vergeten zij de fundamentele principes van het schaakspel. En vergeten zij dat zij die principes moeten dienen. Door dat niet te doen, merken ze niet hoe het systeem van de FIDE-regels instort. Zij praten de meest dwaze gevolgen van hun beslissingen goed.

De vraag rijst of verandering mogelijk is. Twee lichtpuntjes. Jan Willem Duijzer, lid van Botwinnik, pleit ervoor om in beginsel nooit remise aan te bieden of aan te nemen. En ook Danailov doet die poging voor het komende wereldkampioenschap. Ook al roept hij daarbij weerstand op, wellicht kon Topalov zich nog wel eens ontwikkelen tot iemand die het schaakspel echt vernieuwt.

Zie voor het vervolg:

www.xs4all.nl/~pijpersh/nl/schaakrecht/pdg/schaakrecht_pieter_146.html

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.